search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:04
MENU CLOSE

Σταϊκούρας στο Φόρουμ των Δελφών: Αισιοδοξία για ευελιξία στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες

07.04.2022 12:57
staikouras

Τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των συνεπειών της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι πολλαπλές κρίσεις δημιουργούν αβεβαιότητες και ανατροπές, καθώς επικρατεί ασάφεια, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις βέλτιστες οικονομικές πολιτικές ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κρίσεων αυτών, με ταυτόχρονη υλοποίηση των βέλτιστων πολιτικών και με βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών και των νοικοκυριών.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση διέθεσε 43 δισ. Ευρώ για την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία απέδωσαν, καθώς η οικονομία ανέκαμψε, και παράλληλα προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές, έχοντας το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Δήλωσε, δε, ότι σήμερα η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 40 δισ. Ευρώ, και χαρακτήρισε ως επιτυχία της κοινωνίας την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ.

Από την άλλη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος και έλλειμμα και ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ΕΕ να προχωρήσει σε συσταλτικές πολιτικές, τονίζοντας ότι πλέον χρειάζεται προσοχή και σύνεση. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα φέρει ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, λέγοντας ότι η Ευρώπη μοιάζει να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι από το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να τείνει προς τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ περιέγραψε τους όρους που ζητούν οι οίκοι αξιολόγησης, ώστε να ανεβάσουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα και επισήμανε ότι στόχος είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

  • Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
  • Διατηρήσιμη ανάπτυξη
  • Έξοδο από την αυξημένη εποπτεία
  • Μείωση κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
  • Δημοσιονομική ισορρροπία και ρεαλιστικά πλεονάσματα

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αρχικά τον απέδωσε στην απότομη αύξηση της ανάπτυξης και τη συνακόλουθη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κατάσταση που επιτείνεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας και παραδέχθηκε ότι βραχυπρόθεσμα το ποσοστό του μπορεί να κυμαίνεται στο 8%, αν και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι κατά μέσο όρο θα κυμανθεί γύρω από το 4,5%, όπως προβλέπει το ΔΝΤ. Επανέλαβε δε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπισή του χρειάζονται συνεκτικές ευρωπαϊκές πολιτικές (πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του αερίου, κλπ).

Όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στο πακέτο που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αν και παραδέχθηκε ότι δεν γίνεται να καλυφθεί το σύνολο του κόστους που επιβαρύνει τους πολίτες.

Τέλος απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι», όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Μοντέλο «Airbnb» και στις πλατφόρμες delivery – Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

ΕΛΠΕ: Στην «πρίζα» το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, συνολικής επένδυσης 130 εκατ. ευρώ

Σταϊκούρας: Η κρίση θα πλήξει την ελληνική οικονομία αλλά δεν θα τη εκτρέψει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:55