search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:02
MENU CLOSE

Σχοινάς: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας για την Ευρώπη

08.04.2022 20:50
IMG_20220408_173900

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη δεν έχει κανένα πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη μαζί με την Επίτροπο Ενέργειας, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι ήδη η ΕΕ προχωρεί σε χαλάρωση των κανόνων για την πράσινη μετάβαση που αφορούν στη γεωργία, προκειμένου να δοθούν στην παραγωγή εκτάσεις που είχαν κρατηθεί για αγρανάπαυση και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας.

Πιο δυσοίωνος ήταν για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τις χώρες της Ζώνης Σαχέλ, που εξαρτώνται πλήρως από τα σιτηρά της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο Μ. Σχοινάς είπε ότι η ΕΕ έχει ήδη δεσμεύσει ποσό ύψους 2,5 δισ. Ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες αυτές, οι οποίες απειλούνται από λιμό.

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπησε τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, λέγοντας ότι από τις 4 Μαρτίου έχει ενεργοποιηθεί το καθεστώς προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς που φεύγουν από την πατρίδα τους που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι το καθεστώς αυτό τους δίνει άμεση πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία, την αγορά εργασίας και την παραμονή στις χώρες της ΕΕ, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα για την ένταξη των Ουκρανών στην αγορά εργασίας (πιστοποίηση δεξιοτήτων, διπλώματα, κλπ), τα οποία όμως βαίνουν προς επίλυση.

Τόνισε δε ότι λαμβάνονται ειδικές μέριμνες για την αποτροπή οι πρόσφυγες να πέσουν θύματα trafficing, ενώ σημείωσε ότι, σε αντίθεση με το 2014-2015 και την προσφυγική κρίση από τη Συρία, κάνοντας λόγο για ομαλή εξέλιξη των προσφυγικών ροών, αλλά και επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες μετακινούνται εντός ΕΕ σε χώρες όπου έχουν συγγενείς, φίλους, κλπ.

Περί ενέργειας

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, αναφερόμενη στα βήματα που η ΕΕ έχει κάνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, επισήμανε ότι οι στόχοι που έπρεπε να καλυφθούν είναι δύο, η ασφάλεια της τροφοδοσίας και οι προσιτές τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες πολιτικής που η ΕΕ προωθεί:

  • την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου, εκτός Ρωσίας, με έμφαση στο LNG
  • την επιτάχυνση των προγραμμάτων ΑΠΕ, και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και
  • την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι πολίτες.

Η κ. Σίμσον μίλησε αναλυτικά για τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης του LNG που προωθούνται, εν όψει και του χειμώνα, καθώς και τα σχέδια δικτύωσης της ηπειρωτικής ΕΕ με τις χώρες-μέλη που υποδέχονται το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ για το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει τις εξαγωγές αερίου, είπε ότι η Κομισιόν έχει προβλέψει χαλάρωση του σχεδίου για την πράσινη μετάβαση και τη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.

Όσον αφορά στις προτάσεις -όπως της Ελλάδας- για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η Επίτροπος σημείωσε ότι βρίσκονται υπό συζήτηση, ωστόσο επισήμανε ότι το σύστημα που έχει καθιερωθεί σήμερα διασφαλίζει ότι η παραγωγή ενέργειας πάντα απαντά στη ζήτηση, ενώ έκανε λόγο για ενίσχυση των πιο αδύναμων στο πεδίο των τιμών.

Διαβάστε επίσης:

Την «θεωρία των δύο άκρων» επαναφέρει η ΝΔ – Σκληρή απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Φόρουμ των Δελφών – Οικονόμου: Λάθος και απαράδεκτη η ομιλία στη Βουλή ενός μέλους του τάγματος Αζόφ

Τσίπρας: Ατόπημα Ζελένσκι και φιάσκο για την κυβέρνηση (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:00