search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:52
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ατόπημα Ζελένσκι και φιάσκο για την κυβέρνηση (photos)

08.04.2022 16:09
tsipras_new

Στην ενεργειακή κρίση και την διεθνή οικονομική αστάθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις προτάσεις διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίισο συνέντευξη που παραχώρησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου. Αναφερόμενος στα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή μίλησε για ατόπημα και από την πλευρά Ζελένσκι και από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ σε ό,τι αφορά τη γενικότερη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης διερωτήθηκε αν αυτή εξανλτείται στη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει καμία στήριξη ειδικά έναντι της Τουρκίας η οποία αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και δεν είναι απομονωμένη.

Ερωτηθείς για το θέμα της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή και την παρουσία του «μαχητή» του Τάγματος του Αζόφ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δικαίως υπήρξαν αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί χθες αυτό που συνέβη ήταν ένα ατόπημα από την πλευρά του προέδρου Ζελένσκι και ένα φιάσκο για την κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε, έχει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας γιατί είναι ο εκλεγμένος επικεφαλής μιας χώρας που βάλλεται από την πλευρά της Ρωσίας, δέχεται τη βάναυση εισβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό και γι’ αυτό τον λόγο δείχνοντας σεβασμό βρεθήκαμε στο ελληνικό κοινοβούλιο να ακούσουμε.

Η ελληνική Βουλή έχει δώσει άλλες 7 φορές τη δυνατότητα σε ξένους ηγέτες να μιλήσουν στην Ολομέλεια, να μιλήσουν οι ίδιοι όμως και να πουν ό,τι θέλουν ελευθέρως και όχι να φέρουν μέλη ναζιστικών οργανώσεων, όχι δια της πλαγίας να δώσουμε το λόγο, το βήμα της ελληνικής Βουλής σε νεοναζί.

Αυτό το ατόπημα, συνέχισε, ήταν κακό και για την Ουκρανία, όχι μόνο για μας γιατί στην πραγματικότητα, έρχεται να δικαιώσει μια προπαγανδιστική πολλές φορές ρητορική από την πλευρά του εισβολέα, είναι υπαρκτό πρόβλημα για την Ουκρανία η ύπαρξη ένοπλων ναζιστικών ομάδων εκεί.

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν μίλησε για το Κυπριακό, είπε ότι δεν ανέμενε κάτι τέτοιο παρόλο που «το ήθελα και το έθεσα ως θέμα στον δημόσιο διάλογο». Εδώ τόνισε, έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη διεθνή κοινότητα, διαχρονικά.

«Την ίδια ώρα που ψηφίζαμε κυρώσεις για την Ουκρανία που είναι μια χώρα φιλική προς την ΕΕ αλλά δεν είναι κράτος μέλος αρνούμασταν κυρώσεις προς την Τουρκία για μια χώρα που είναι κράτος μέλος της ΕΕ».

Ευρωομόλογο και παράταση της ρήτρας διαφυγής η απάντηση στη διεθνή οικονομική αστάθεια

Όσον αφορά τις πολιτικές συνεργασίες και τις εκλογές είπε ότι οι εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν πλειοψηφίες μέσα από τις συνεργασίες, ενώ σε ό,τι αφορά το συνέδριο είπε ότι αυτό που κρίνεται δεν είναι ο ίδιος ως πρόσωπο, καθώς έχει κριθεί σε πολλές εκλογικές διαδικασίες μέχρι σήμερα, εσωκομματικές και εθνικές, αλλά η στρατηγική του κόμματος.

Στο ερώτημα για την ενεργειακή στρατηγική που υλοποιεί η κυβέρνηση της άσκησε κριτική για ακόμη μια φορά για την πολιτική βίαιης απολιγνιτοποίησης και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ υποστήριξε ότι σε αυτή τη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ρόλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια και η μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών έναντι της κυβερνητικής επιλογής που είναι η αύξηση των μερισμάτων των μετόχων. Σημείωσε ότι το δημόσιο έχει ακόμα τη δυνατότητα «να κάνει κουμάντο» στο ΔΕΗ μέσω της αποτρεπτικής μειοψηφίας, και επομένως οφείλει η ΔΕΗ να σταματήσει αυτή τη λογική της αισχροκέρδειας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κωλυσιεργία όσον αφορά των προσδιορισμό των ουρανοκατέβατων κερδών των εταιρειών ενέργειας, λέγοντας ότι ακόμα μετράνε πόσα είναι αυτά τα κέρδη. Αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια και τον χαρακτηρισμό της ως «πράσινης» από την Κομισιόν είπε ότι το κόμμα του έχει ενστάσεις σε σχέση με τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας και πώς δεν είναι το plan A για τη χώρα κάνοντας λόγο για υψηλό κόστος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είπε, είναι να επενδύσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όσον αφορά την οικονομική συγκυρία εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Σημείωσε ότι χάρη στη ρύθμιση του χρέους από τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχουμε χαμηλά επιτόκια αποπληρωμών για μία δεκαετία» ωστόσο σήμερα σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα ασταθές οικονομικό περιβάλλον με ένα πρωτοφανή πληθωρισμό 9%.

Προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν όσο μαίνεται ο πόλεμος και λόγω των κυρώσεων έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και πως θα διαμορφωθεί μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού που θα οδηγήσει στην μείωση των αναπτυξιακών ρυθμών και του εισοδήματος ακόμη και των μεσαίων στρωμάτων.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τις χώρες της ΕΕ που έχουν υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι ότι θα πρέπει αναγκαστικά να αυξησουν τις δημόσιες δαπ΄πανες αλλά ταυτόχρονα και να μη διογκώσουν το χρέος. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΤΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και  έχει δύο σκέλη

-Η ρήτρα διαφυγής που εγκαινιάστηκε κατά την πανδημία για ένα χρονικό διάστημα και προβλέπει οι χώρες να μην είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, να παραταθεί και για την επόμενη περίοδο

-Να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό χρέος, αυτό που λέμε ευρωομόλογο

Αυτά τα δύο είπε είναι κρίσιμα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση αλλιώς θα υπάρξουν «δευτερογενείς εκρήξεις» τόσο όσον αφορά το χρέος δημόσιο και ιδιωτικό όσο και τον παράγοντα της κοινωνικής αστάθειας.

Διαβάστε επίσης:

Tόνι Μπλερ στο Φόρουμ των Δελφών: Με ανησυχεί η πιθανή τρίτη «ενσάρκωση» του Πούτιν

Άδωνις: «Πάμε για αυτοδυναμία, ο κόσμος θα μας κρίνει δίκαια» (video)

Επεισοδιακή και στην Κύπρο η ομιλία Ζελένσκι: Το «μαύρο» και το «τεχνικό λάθος» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:52