search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14
MENU CLOSE

Ποιος και γιατί έβαλε το τάγμα Αζόφ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – Όλο το παρασκήνιο

08.04.2022 06:00
azov_nazi_vouli

Η ομιλία του Β. Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά, έφερε τελικά πολιτική θύελλα εξ αιτίας του μηνύματος που απηύθυνε ένας στρατιώτης που ανήκει στο ναζιστικό τάγμα Αζοφ.

Όπως λένε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στην πραγματικότητα, ο Ουκρανός πρόεδρος χρησιμοποίησε το ελληνικό κοινοβούλιο για να « ξεπλύνει» το τάγμα των Ναζιστών που εδρεύει στην Μαριούπολη και έχει συνταχθεί με τον τακτικό Ουκρανικό στρατό.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε απροετοίμαστη και άτολμη να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση, καθώς δεν προστάτευσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι, όρθιοι χειροκροτούσαν τον Ουκρανό πρόεδρο όταν λίγα λεπτά πριν ο ναζιστής πολεμιστής του τάγματος Αζόφ είχε αποκαλύψει την ιδιότητα του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να επιτεθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν χειροκρότησε στο τέλος της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου. Όταν, λίγη ώρα αργότερα, τα κυβερνητικά στελέχη αντιλήφθησαν την διάσταση του θέματος έσπευσαν να επανακαθορίσουν την στάση τους μέσα από την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη».

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας σε μία προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί από το θέμα –καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ζήτησε εξηγήσεις- επιχείρησε να πείσει τους δημοσιογράφους ότι πρέπει να μείνουν στην μεγάλη εικόνα –την ομιλία Ζελένσκι – επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα όλο θέμα.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «αχρείαστο» γεγονός το βίντεο με τις παρεμβάσεις των δυο στρατιωτών ενώ δήλωσε πως δεν θα βγάλει κάποια ανακοίνωση που θα αποδοκιμάζει τα όσα συνέβησαν.

«Δεν θα βγάλω ανακοίνωση, δεν θα συμβάλλω να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής εξηγώντας πως είναι «τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας. Θέλουμε να αλλάξουμε τη μεγάλη εικόνα και να μετατρέψουμε την εικόνα ότι μίλησε μέσα στη Βουλή για ελευθερία ή θάνατο», αναφερόμενος στα όσα είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν απ όλη αυτή την ιστορία είναι γιατί οι παράγοντες της Βουλής αντιμετώπισαν με τέτοια ελαφρότητα την όλη κατάσταση. Γιατί δεν υπήρξε καταδικαστική αντίδραση της κυβέρνησης μέσα στην Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας, και γιατί άργησε να υπάρξει η επίσημη καταδίκη. Και τελικά ποιος έχει  την ευθύνη. Η Βουλή ή το Υπουργείο Εξωτερικών;

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μετά το τέλος της διαδικασίας εμφανίστηκαν αμήχανοι να αναζητούν απαντήσεις γι αυτό που συνέβη μέσα στην ολομέλεια, ενώ, όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, εξέφρασαν την οργή τους γιατί κανείς δεν τους προστάτεψε από την όλη ιστορία .

Προφανώς, καθοριστικό ρόλο στην μετά εορτής αντίδραση της κυβέρνησης έπαιξε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της ΝΔ  Αντ. Σαμαρά –  που  εκφράζει και το πατριωτικό κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος – ο οποίος, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την άποψη ότι όλο αυτό που συνέβη με την ομιλία του ναζιστή στρατιώτη ήταν απαράδεκτο.

Ακόμα στο κυβερνών κόμμα υπήρξαν πολλές και έντονες μουρμούρες για το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν βρήκε μία λέξη να πει για το θέμα της Κύπρου παρά το γεγονός ότι είπε πολλά για την ελληνική επανάσταση και την Φιλική εταιρεία. Επεσήμαιναν αυτό το γεγονός θέλοντας να δείξουν ότι προφανώς ήταν επιλογή του Β. Ζελένσκι να μην αναφερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς έτσι θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Δικαίωμα ψήφου για πρόεδρο ακόμη και σε μέλη που εγγράφονται τη μέρα της ψηφοφορίας

Ουκρανική πρεσβεία: Ρωσική προπαγάνδα ότι το τάγμα Αζόφ είναι ναζιστική παραστρατιωτική μονάδα

Πολιτική θύελλα από τις ομιλίες μελών του Τάγματος Αζόφ στο ελληνικό κοινοβούλιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:14