search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:42
MENU CLOSE

Πολιτική θύελλα από τις ομιλίες μελών του Τάγματος Αζόφ στο ελληνικό κοινοβούλιο

07.04.2022 19:54
vouli

Κύμα αντιδράσεων από κόμματα και πολίτες έχει ξεσηκώσει το περιστατικό που σημειώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, με τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα δύο αυτοαποκαλούμενων ομογενών – μελών του Τάγματος Αζόφ.

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι ήταν λανθασμένη και άστοχη η ομιλία μέλους του τάγματος Αζόφ, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή». Σε απάντηση ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον κ. Οικονόμου ότι «συνεχίζει τα χυδαία ψέματα για να καλύψει το φιάσκο του κ. Μητσοτάκη».

Στη Διάσκεψη των Προέδρων το περιστατικό

«Κατανοούμε την λογική του αιφνιδιασμού της ελληνικής Βουλής για το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, με τον Έλληνα ομογενή που πολεμάει με το τάγμα “Αζόφ”. Δεν τέθηκε θέμα παραίτησης του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά ζητήσαμε σαφή του δήλωση για την προστασία του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Αυτό δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου τέθηκε το θέμα από την αντιπολίτευση.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι δεν θεωρεί τυχαίο, αλλά εσκεμμένο το βίντεο που έπαιξε με τον στρατιώτη του τάγματος των «Αζόφ», και οφείλει η χώρα να αντιδράσει, υποστήριξε ότι ο κ. Ζελένσκι ήξερε το περιεχόμενο του και πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί το πρωτότυπό του χωρίς την μετάφραση.

«Υπάρχει κάτι που πρέπει να ντρεπόμαστε για τη σημερινή ημέρα. Ότι μέλος των Αζόφ – τουλάχιστον ένα – απευθύνθηκε στη Βουλή. Ζητήσαμε εξηγήσεις και όφειλαν οι υπηρεσίες της Βουλής να δουν το βίντεο. Η απάντηση του προέδρου ήταν ότι δεν το ήλεγξαν. Εμείς είπαμε ότι στο τέλος της διαδικασίας, ότι έπρεπε να είχε υπάρξει έκφραση δυσαρέσκειας. Κατανοούμε τη λογική του αιφνιδιασμού. Ο Ζελένσκι ήξερε. Δεν σχολιάζω αν το ήθελε. Η Βουλή έχει διπλωματικό γραφείο».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα όσων ασκούν σήμερα κριτική για την εμφάνιση ναζιστών στην ελληνική Βουλή.

«Η λέξη ντροπή είναι λίγη για αυτό που έγινε στην ελληνική Βουλή, να χειροκροτούν τα ναζιστικά τάγματα που ευθύνονται για μαζικές σφαγές και έχουν ενσωματωθεί στον τακτικό στρατό της Ουκρανίας, γιατί έτσι επιτάσσουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Δικαιωθήκαμε απόλυτα για τη θέση μας απέναντι στο πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτοί που κάνουν σήμερα ότι αιφνιδιάζονται, δεν μπορούν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν ήξεραν», ανέφερε ο κ. Παφίλης και συμπλήρωσε:

«Πέρα από τη ρωσική εισβολή, είναι υπεύθυνος και ο κ. Ζελένσκι για εκεί που έφτασε η Ουκρανία. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν για αυτούς που ασκούν σήμερα κριτική για την εμφάνιση ναζιστών στην ελληνική Βουλή και δικαιολογούνται». 

Σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν προκληθεί μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη Βουλή λόγω της μετάδοσης μηνύματος στο κοινοβούλιο μέλους του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ ο οποίος, όπως είπε, μετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης.

Ο Μιχαήλ, όπως αυτοσυστήθηκε το μέλος του Τάγματος Αζόφ, υποστήριξε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και περιέγραψε τι συμβαίνει στη Μαριούπολη. Με ανάρτησή του στο Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος δημοσίευσε το βίντεο και του δεύτερου ομιλητή – που συστήθηκε ως Αναστάσιος – ο οποίος επίσης αναφέρεται στο Τάγμα Αζοφ.

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή – Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός

Για «Ιστορική ντροπή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας με σχόλιό του στο τουίτερ αναφορικά με τις ομιλίες μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την «απόλυτη ευθύνη» για το συμβάν στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ οι βουλευτές του οποίου απείχαν από την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με το γραφείο τύπου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος να σχολιάζει «ντράπηκε και η ντροπή».

ΜεΡΑ25: Απόλυτος εξευτελισμός

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 ανακοίνωσε ότι μοναδικός του εκπρόσωπος στη Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!» προσθέτει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σαμαράς: «Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς σε πηγαδάκι στη Βουλή φέρεται να είπε ότι ήταν «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε». Πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής ανέφεραν ότι η ενημέρωση για την παρουσία των δυο Ουκρανών στρατιωτικών δόθηκε σήμερα λίγο πριν την ομιλία Ζελένσκι. Επιπλεον πρόσθεταν ότι ουδέποτε υπήρχε ενημέρωση ότι επρόκειτο για μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Οι 4 του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, όταν παρεμβλήθηκε το βίντεο με τους δύο ουκρανούς στρατιώτες που συστήθηκαν ως «Έλληνες ομογενείς» και ένας εξ αυτών ανέφερε ότι συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αλγεινές εντυπώσεις και δυσφορία κυριάρχησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερις βουλευτές δε, αποχώρησαν. Συγκεκριμένα, τη στιγμή του βίντεο με τον χαιρετισμό του μέλους του Τάγματος του Αζόφ οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας σηκώθηκαν από τα έδρανά τους, έκαναν ένα νεύμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας «Τι είναι αυτά τα πράγματα;» και αποχώρησαν από την αίθουσα, μαζί και οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Ιωάννης Γκιόλιας (βουλευτής Αργολίδας). Επέστρεψαν όταν συνεχίστηκε η ομιλία Ζελένσκι.

Η απάντηση Τασούλα

«Να μείνουν στη μεγάλη εικόνα» ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, από όσους επικρίνουν την προχειρότητα ή την πρόκληση για κάποιους άλλους να προβληθούν τα βίντεο με μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζοφ στην ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας με δημοσιογράφους μετά από την Διάσκεψη των προέδρων, στη Βουλή, είπε ότι το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε για το επίμαχο βίντεο πως «έμαθα 10 λεπτά πριν ότι θα μιλήσουν στρατιώτες και θα μας πουν τις κακουχίες που τραβάνε υπερασπιζόμενοι την Μαριούπολη».

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το βίντεο με τους δύο Ουκρανούς μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί».

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Αποχή ΑΚΕΛ από την ομιλία Ζελένσκι λόγω τάγματος Αζοφ

Η καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης

Ανδρουλάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Προφανώς θέλω εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:41