search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:34
MENU CLOSE

Ουκρανία: Αυτός είναι ο ήρωας της Μαριούπολης – Έσωσε εκατοντάδες αμάχους (photos-videos)

07.04.2022 16:11
alexei_ukraine_new
credit SkyNews/twitter

Η συγκινητική ιστορία του Αλεξέι που με αυτοθυσία βοήθησε τους αμάχους να φύγουν από την κόλαση.

Όλα άρχισαν όταν μια ρωσική έπεσε στην στέγη του σπιτιού του. «Θαφτήκαμε κάτω από τα ερείπια, στο ισόγειο. Ο γιος, η γυναίκα μου και η μητέρα μου», λέει ο Αλεξέι στο Sky News.

Ο Αλεξέι άνοιξε οδό διαφυγής με έναν λοστό, γκρεμίζοντας ένα τμήμα του τοίχου. «Ήταν θαύμα που βγήκαμε έξω», λέει.

Ο Αλεξέι με την οικογένειά του είχαν κρυφτεί στο κελάρι του σπιτιού τους, στα περίχωρα της Μαριούπολης. Το σπίτι καταστράφηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Είχαν καταφύγει εκεί αφήνοντας το διαμέρισμά τους, με την ελπίδα ότι θα ήταν πιο ασφαλές. Έκαναν λάθος.

Μάζεψαν ό, τι πρόλαβαν και μπήκαν στο αυτοκίνητο της οικογένειας. Γύρω τους επικρατούσε χάος, θραύσματα από τις οβίδες και ερείπια. Τραυματισμένοι πολίτες που δεν ήξεραν πού να κρυφτούν, η γειτονιά τους είχε μετατραπεί σε ερείπια.

«Φτωχοί άνθρωποι, τραυματισμένοι, απελπισμένοι περπατούσαν στους δρόμους. Είμαι άνθρωπος, αισθάνθηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνω για να βοηθήσω», θυμάται ο Αλεξέι, ο οποίος χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό του – που το αποκαλεί «νύφη του πολέμου» – για να μεταφέρει όσους μπορούσε σε πιο ασφαλείς περιοχές της Μαριούπολης. Τους πήγαινε αρχικά στην περιοχή Πριμόρσκι, κοντά στον σταθμό των τρένων.

Όταν τα πράγματα χειροτέρεψαν και άρχισε ο ανηλεής βομβαρδισμός ο Αλεξέι έκανε δρομολόγια με το αυτοκίνητό του μεταφέροντας ανθρώπους έξω από την πόλη. Το αυτοκίνητό του χτυπήθηκε από θραύσματα, αλλά μπορούσε να κινείται.

Οι πρώτοι που μπήκαν στη «νύφη του πολέμου» ήταν οι δικοί του άνθρωποι. Οδήγησε με ταχύτητα για να φύγει από την κεντρική λεωφόρο, καθώς γύρω τους υπήρχαν μόνο συντρίμμια.

 «Μια έκρηξη έγινε, ξαφνικά , μπροστά μας. Οδήγησα γύρω από τον κρατήρα που προκλήθηκε. Έβλεπα ανθρώπους που εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Το αυτοκίνητό μου ήταν γεμάτο, αλλά έβαλα μέσα όσους μπορούσα», λέει. Στην άκρη της πόλης ακολούθησε μία αυτοκινητοπομπή που είχε μπει σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο.

Ξαφνικά άρχισαν εκρήξεις σε ένα χωράφι δίπλα στον δρόμο. Ήταν πυρά από  Grad. Ο Αλεξέι λέει πως δεν ξέρει από ποια πλευρά είχε γίνει το χτύπημα, αλλά κάποια αυτοκίνητα που είχαν μπει στον ανθρωπιστικό διάδρομο διαφυγής χτυπήθηκαν.

«Σταματήσαμε. Είμαστε σοκαρισμένοι. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Είχα 15-20 δευτερόλεπτα για να αποφασίσω αν θα συνέχιζα να οδηγώ παρά τις εκρήξεις ή θα γυρνούσα στην πόλη. Σκέφτηκα: ή πεθαίνουμε εδώ, ή εκεί. Προχωρήσαμε μπροστά και γλιτώσαμε από την κόλαση», θυμάται ο Αλεξέι.

Έφτασε σε ένα χωριό έξω από την Μαριούπολη με άλλα πέντε αυτοκίνητα. Κάποιοι δεν κατάφεραν να συνεχίσουν.

credit SkyNews/twitter

Η συμβουλή του παππού του Αλεξέι

Τότε θυμήθηκε τα λόγια που του είχε πει ο παππούς του: «Καλύτερα να πεθάνεις παρά να ζεις όλη σου τη ζωή με φόβο». Ο Αλεξέι πήρε μια μεγάλη απόφαση: θα συνέχιζε την προσπάθεια να σώσει όσους περισσότερους μπορούσε, βγάζοντάς τους από την Μαριούπολη.

Στο χωριό υπήρχε ένα κτίριο, όπου έμεναν παιδιά από την Μαριούπολη που οι γονείς τους τα είχαν στείλει εκεί για ασφάλεια, αλλά δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν και οι ίδιοι. ΤΑ φρόντιζαν συγγενείς, φίλοι, εθελοντές.

Ο Αλεξέι πήρε τις διευθύνσεις των πατρικών σπιτιών από τα παιδιά και αποφάσισε να επιστρέψει για να βρει όσους μπορούσε.

«Γέμισα το αυτοκίνητο με φαγητά και πήγα σε αυτές τις διευθύνσεις χωρίς να ξέρω αν το κτίριο ήταν άθικτο ή είχε καταστραφεί», λέει ο Αλεξέι. Όσους έβρισκε τους έβαζε στο αυτοκίνητο που χωρούσε εννέα άτομα. Τους πήγαινε στο χωριό για να βρουν τα παιδιά τους.

Συνεχίζει έκτοτε να επιστρέφει κάθε μέρα στην Μαριούπολη για να σώζει παγιδευμένους ανθρώπους. Οδηγεί οκτώ ώρες, περνάει από 26 μπλόκα του ρωσικού στρατού, αλλά δεν το βάζει κάτω.

credit SkyNews/twitter

Το παραμύθι με τον Παππού Μαζάι

Η γυναίκα του ανησυχεί. «Αλλά το κουράγιο του και η αποφασιστικότητά του έσωσε την δική μας οικογένεια και μας έβγαλε από τον εφιάλτη. Τώρα συνεχίζει να βοηθάει άλλες οικογένειες για να φύγουν μακριά από την κόλαση», λέει στο  Sky News η Ελένα.

Κάποια φορά ο Αλεξέι δεν μπόρεσε να φτάσει στην πόλη. Ο δρόμος είχε αποκλειστεί. Κοιμήθηκε δυο μέρες στο αυτοκίνητο περιμένοντας να ξανανοίξει ο δρόμος.

Υπάρχει ένα παραδοσιακό παραμύθι των Σλάβων. Αναφέρεται στον Παππού Μαζάι, έναν κυνηγό που έσωσε ένα κοπάδι λαγών από μία πλημμύρα και τους μετέφερε με την βάρκα του σε ασφαλές σημείο.

«Έχοντας μεταφέρει πολλά παιδιά με τους γονείς τους σε ασφαλές μέρος, έμαθα κάποια στιγμή ότι με αποκαλούν πλέον Παππού Μαζάι. Λένε πως όσο κινείται το αυτοκίνητο του Παππού Μαζάι θα είμαστε ζωντανοί», λέει χαμογελώντας ο Αλεξέι και δείχνει το σοβιετικής κατασκευής αυτοκίνητό του, την «νύφη του πολέμου». «Όταν τελειώσει ο πόλεμος θα την βάλω στο γκαράζ και θα πω: ξεκουράσω αγαπητή μου. Έσωσες πάρα πολλά παιδιά».

Διαβάστε επίσης:

Θετική στον κορωνοϊό η Κριστίν Λαγκάρντ

Αυτά είναι τα υπερσύγχρονα τεθωρακισμένα Mastiff και Jackal που στέλνει η Βρετανία κατά των Ρώσων (videos)

Ρωσία: Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες παρά τις απαγορεύσεις (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:31