search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:29
MENU CLOSE

Ζελένσκι: «Ξέχασε» την τουρκική εισβολή στην ομιλία του στην Κύπρο – Ενόχληση Αναστασιάδη

07.04.2022 20:47
anastasiadis-zelenski-34-new
Photo: Sigmalive

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τη μη αναφορά του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, στην εισβολή της Τουρκίας.

Μετά το σάλο και την πολιτική αναταραχή που δημιουργήθηκε από το περιστατικό στην ελληνική Βουλή με το βίντεο Ζελένσκι και τις παρεμβάσεις μελών του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, τα βλέμματα στράφηκαν στην Κύπρο με κύριο ερώτημα αν θα έκανε αναφορά ο Ζελένσκι στην τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου σε αντιστοιχία με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από ό,τι φάνηκε, θελήσει να παρακάμψει αυτό το «ακανθώδες» σημείο καθώς οι σχέσεις του με τον Ερντογάν είναι ιδιαίτερα θερμές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα».

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Για την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος είπε «δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Αναφερόμενος στην περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ελπίζω να μας ακούτε»

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, μετά το τέλος της ομιλίας Ζελένσκι αναφέρθηκε στην εισβολή της Τουρκίας, λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε γιατί η ίδια η ζωή με άλλους πρωταγωνιστές συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολής, κατοχής μίας ισχυρής γείτονας χώρας. Το 1974 η Τουρκία ήταν και εγγυήτρια δύναμη, εισέβαλε στην Κύπρο με αιτιάσεις ασύμβατες με τις πάγιες θέσεις του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας όπως σήμερα η Ρωσία. Και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας, ενός ευρωπαϊκού εδάφους. Για περισσότερα από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενη στον Ουκρανό πρόεδρο, η κυρία Δημητρίου είπε: «Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, εύχομαι και ελπίζω να με ακούτε ακόμα, και η επιλεκτική ανοχή και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία τόσο όσον αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο».

Χωρίς το ΑΚΕΛ

Νωρίτερα, το ΑΚΕΛ έκανε γνωστό πως δεν θα παραστεί στην ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το περιστατικό στην ελληνική Βουλή, με το μήνυμα μαχητή του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

«Μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Azov κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, το ΑΚΕΛ ΔΕΝ θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Διαβάστε επίσης:

Η καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης

Πάιατ στο Φόρουμ των Δελφών: Διευκρινίσεις για τον East Med

Τασούλας για Αζόφ: 10 λεπτά πριν την ομιλία Ζελένσκι έμαθα πως θα μιλήσουν δύο στρατιώτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:25