search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:02
MENU CLOSE

Ζακ Κωστόπουλος: Ενοχή μεσίτη – κοσμηματοπώλη και απαλλαγή των αστυνομικών, πρότεινε ο εισαγγελέας

13.04.2022 12:25
mietrazak2

Την απαλλαγή των αστυνομικών και την ενοχή του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη για θανατηφόρα σωματική βλάβη από κοινού πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 στο κέντρο της Αθήνας.

Ο εισαγγελέας αρνήθηκε την μετατροπή του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ζητούσε η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή.

Κατά τη γνώμη του εισαγγελέα «δεν προέκυψαν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι επιδίωκαν και ήθελαν την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης ή έτι δε περισσότερο τον θάνατο, ώστε να συντρέχει η περίπτωση της μετατροπής κατηγορίας, όπως αιτούνταν η οικογένεια του θύματος»

Ο Σωτήρης Μπουγιούκος πρόκρινε ότι ο θάνατος του 33χρονου οφείλεται σε αμέλεια του πρώτου και δευτέρου κατηγορουμένου αλλά υποστήριξε πως οι αστυνομικοί ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, «πως δεν μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά και δεν έκαναν χρήση αδικαιολόγητης βίας».

Ο εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή του πως οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι έδρασαν τιμωρητικά και με βάση τα ιατροδικαστική ευρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δικά τους σφοδρα χτυπήματα συνδέονται αιτιωδώς με τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις που οδήγησαν στο θάνατο του.

Ειδικότερα, κατά την αγόρευσή του τόνισε πως οι δύο καταστηματάρχες, «αν και είδαν ότι εντός του κοσμηματοπωλείου βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, αν και είδαν ότι αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο του παθόντος, και εξαιτίας της ηλικίας τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα, έδρασαν απερίσκεπτα και έπληξαν τον παθόντα με τρόπο που επέφερε το θάνατο».

«Δεν αποδείχθηκε οτι οι αστυνομικοί προκάλεσαν τραύματα»

Κατά τον Εισαγγελέα, οι αστυνομικοί ενήργησαν με ήπιο τρόπο χωρίς αχρείαστη βία και πρότεινε την απαλλαγή τους…

«Δεν ενήργησαν με πρόθεση να τον βλάψουν, δεν υπερέβησαν τα αναγκαία, δεν μπορούσαν διαφορετικά, δεν έκαναν χρήση αδικαιολόγητης βίας», είπε.

«Οι ως άνω αστυνομικοί ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, η δράση τους, δεν ενέχει στοιχεία υπερβολης και δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο, συνεκτιμώντας ορθώς ότι σε ένα μικρό στενό είχε συσσωρευτεί πλήθος κόσμου, δεν μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά και δεν έκαναν χρήση αδικαιολόγητης βίας.
Είχαν λάβει κλήση για ληστεία και ότι ο δράστης έφερε μαχαίρι και στη συνέχεια ότι ειχε ακινητοποιηθεί απο πολίτες. Πληροφορήθηκαν, τοσο απο τον κοσμηματοπώλη όσο και από τους παρευρισκομένους πως ο Κωστόπουλος ήταν ο δράστης. Οι ως άνω αστυνομικοί δεν γνώριζαν και ούτε μπορούσαν να γνωρίζουν για την κατάσταση της ψυχικής υγείας. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αξιολογώντας την κατάσταση καθώς έφερε τραύματα, έκριναν ορθά ότι αποτελούσε απειλή και ότι πρέπει να δεσμευτεί. Ενεργώντας μέσα σε λίγα λεπτά με ήπιο τρόπο χρησιμοποιώντας τα πόδια και τα χέρια τους. Επισημαίνεται ότι η χρήση δεματικών έγινε για να μπορεί να ενεργήσει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Τέλος, η επενέργεια της δράσης δεν εμφαίνεται κατά τρόπο διακριτικό στην ιατροδικαστική Καλόγριά Μαριανού, δεν αποδείχθηκε ότι προκάλεσαν τραυματα στο σωμα κατά τρόπο ώστε να δυανται η δράση τους να συνδεθεί αιτιωδως με τον θάνατο
» είπε χαρακτηριστικά….

«Μένος και τιμωρητική διάθεση»

«Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω περιστατικά, οι κατηγορούμενοι ενεργώντας με πρόθεση, επιδεικνύοντας μένος και τιμωρητική διάθεση, ο μεν πρώτος κλωτσησε 5 φορές και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του θανόντα. Ο δεύτερος κλώτσησε 9 φορές και 5 αυτές πέτυχαν τον θανόντα. Το ευπαθές δε μέρος του σώματος, η σφοδρότητα των χτυπημάτων, το μέσο και ο εν γένει τρόπος, σε συνδασμό με το γεγονός ότι ο θανόντας είχε τραυματιστεί και αιμοραγούσε και έρπωντας ευρισκόμενος προσπαθουσε να εξέλθει, θα μπορούσαν να επιφέρουν σε αυτόν κίνδυνο για τη ζωή του.

Ήθελαν να προκαλέσουν και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο. Τα ως άνω πολλαπλά τραύματα συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο του θύματος και αποτελούν τη μόνη ενεργό και αποτελεσματική αιτία πρόκλησης. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν το θύμα δεν είχε πληγεί κατά το ανωτέρω περιγραφέντα τρόπο, επανειλλημένος και με σφοδρότητα από τους κατηγορουμένους» είπε ο εισαγγελέας.

«Ήθελαν να προκαλέσουν και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο. Τα ως άνω πολλαπλά τραύματα συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο του θύματος και αποτελούν τη μόνη ενεργό και αποτελεσματική αιτία πρόκλησης. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν το θύμα δεν είχε πληγεί κατά το ανωτέρω περιγραφέντα τρόπο, επανειλλημένος και με σφοδρότητα από τους κατηγορουμένους.

Ο θάνατος οφείλεται σε αμέλεια του πρώτου και δευτέρου κατηγορουμένου που, αν και είδαν ότι εντός του κοσμηματοπωλείου βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, αν και είδαν ότι αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο του παθόντος, και εξαιτίας της ηλικίας τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα, έδρασαν απερίσκεπτα και έπληξαν τον παθόντα με τρόπο που επέφερε το θάνατο.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν και η δράση των κατηγορουμένων δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή, αν και ενέχει στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων ήταν η παραμονή του και η συλληψή του, γεγονός που καταδεικνύεται και από τη συμπεριφορά τους όταν ο Κωστόπουλος βρισκόταν στο πεζοδρόμιο» πρόσθεσε.

Όχι σε αναβάθμιση της κατηγορίας

«Κατά τη γνώμη μου δεν προέκυψαν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι επιδίωκαν και ήθελαν την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης ή έτι δε περισσότερο τον θάνατο, ώστε να συντρέχει η περίπτωση της μετατροπής κατηγορίας, όπως αιτούνταν η οκογένεια του θύματος. Ο πρώτος κατηγορούμενος με τους ισχυρισμούς του ισχυρίστηκε ότι έκρινε ότι ο θανόντας ειχε αφαιρέσει αντικείμενα. Αφετέρου ισχυρίστηκε ότι την ώρα που ο ο Κωστόπουλος προσπαθούσε να βγει από την τζαμαρία προσπάθησε να τον συγκρατήσει […]

Ο δευτερος των κατηγορούμενος παρενέβη με αποκλειστικό σκοπό αρχικώς να περιορίσει τον Ζαχαρία εντός του καταστήματος εν συνεχεία να τον αφοπλίσει ενεργώντας στο πλαίσιο νομίμου ενάσκησης δικαιώματος άμυνας ή τριτάμυνας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι δεν είχε αφαιρέσει κοσμήματα, ότι ειχε υποστεί τραυματισμούς, ότι βρισκόταν σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του, γνώριζαν ότι δεν ήταν επικίνδυνος, γνώριζαν ότι δεν αποτελούσε απειλή. Ο Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε σε κάποιον από τους κατηγορούμενους. Αντιθέτως προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του θύματος τον έπληξαν. Ο κατηγορούμενος Αθανάσιος Χορταριάς ανέφερε ότι στην προσπαθεια του να διαφύγει δεν ήταν επικίνδυνος,

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Χορταριάς δεν εξήγησε στο δικαστήριο τον λόγο για τον οποίο αναμείχθηκε στο συμβάν. Θα μπορούσε να έχει τελέσει τα εγκλήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Αμφότερα τα αδικήματα είχαν τελεστεί, όταν προσπάθησε ο θανών να εξέλθει από το κατάστημα και καμία απειλή δεν υπήρξε….» κατέληξε ο εισαγγελέας…

Σε όλη τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης ήταν παρόντες στο δικαστήριο οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου και η μητέρα του, δολοφονημένου από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με αγορεύσεις συνηγόρων της οικογένειας του θύματος.

Με πληροφορίες από ZackieOh Justice Watch

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα η ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε την ζωή σε 21 μαθητές (Photos)

Θήβα – Παπαδόπουλος: «Σημαντική πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ»

Ένταση μεταξύ Μητροπολίτη Δωδώνης και ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Να κάνετε το εμβόλιο» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:00