search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:59
MENU CLOSE

Θήβα – Παπαδόπουλος: «Σημαντική πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ»

13.04.2022 10:34
seismos_new

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό, ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει την περιοχή το 1892», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχετικά με την έξαρση σεισμικότητας που παρατηρείται στη Θήβα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», έπειτα από ανάλογη προσεισμική δραστηριότητα 17 μηνών.

«Τα ρήγματα στη Θήβα είναι σε συνέχεια των ρηγμάτων του Κορινθιακού Κόλπου. Έχουμε δημοσιεύσει μελέτη για τους προσεισμούς ισχυρών δονήσεων στον Κορινθιακό, σύμφωνα με την οποία, στις 12 από τις 17 περιπτώσεις, είχαμε προσεισμική ακολουθία. Ένα ποσοστό 83%. Εάν λάβουμε αυτό υπόψη, τότε, βλέποντας στη Θήβα ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά προσεισμών, βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», σημειώνει ο καθηγητής, αναφέροντας ως βασικά γνωρίσματα προσεισμών την επιτάχυνση του ρυθμού σεισμικότητας και το σχετικό πλήθος των μεγάλων σεισμών, που στη σεισμολογία εκφράζεται με την παράμετρο b: «Σε περιπτώσεις προσεισμών, η b παρουσιάζει σημαντική πτώση σε σχέση με την τιμή που έχει το προηγούμενο διάστημα. Εδώ έχουμε μια παράμετρο που το τελευταίο 20ήμερο παρουσιάζει σημαντική πτώση, από το 1 στο 0,80. Και αυτό ενισχύει την άποψη ότι πιθανώς βρισκόμαστε σε φάση προσεισμών».

Παρατηρώντας τα επίκεντρα των σεισμών στην περιοχή και τη ζώνη που αυτά σχηματίζουν, ο κ. Παπαδόπουλος τοποθετείται και ως προς το μέγεθος ενός πιθανού ισχυρότερου σεισμού. «Οι πιο αξιόλογοι σεισμοί στη Θήβα (3 Ρίχτερ και πάνω) από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, καταλαμβάνουν μια ζώνη μήκους 15-20 χιλιομέτρων, διατασσόμενοι σε μια γραμμή από την ανατολή προς τη δύση. Αν αυτό αντιστοιχεί σε ένα ρήγμα, τότε αυτό το μήκος ρήγματος αντιστοιχεί σε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ».

«Πάρτε μέτρα»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής σημειώνει πως «όσο περισσότερα μέτρα, τόσο καλύτερο για την περιοχή, παρόλο που τα μέτρα δεν μπορούν να σταματήσουν τον σεισμό»: «Το καλοκαίρι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, συνέστησε να ληφθούν επειγόντως προληπτικά μέτρα. Πήραμε το χειρότερο δυνατό σενάριο και είπαμε “πάρτε μέτρα”. Oι τοπικές Αρχές θα πρέπει να πάρουν ακόμη περισσότερα μέτρα από αυτά που περιγράφει το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εγκέλαδος. Όσο περισσότερα μέτρα, τόσο καλύτερο για την περιοχή, παρόλο που τα μέτρα δεν μπορούν να σταματήσουν τον σεισμό. Ο σεισμός αν είναι να γίνει, θα γίνει. Μπορούν όμως να μειώσουν τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες. Λαμβάνω μηνύματα που μου λένε, “εμείς οι πολίτες τι είναι αυτό που θα κάνουμε”. Πρέπει, λοιπόν, να ενταθεί η προσπάθεια από δήμο και περιφέρεια, ώστε να ενημερωθούν όλοι στους ορθούς τρόπους αντισεισμικής συμπεριφοράς».

Αναφορικά με την Αθήνα και το κατά πόσο κινδυνεύει, από έναν σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θήβα, τόνισε πως «νομίζω ότι είναι μειωμένη η απειλή για την Αθήνα λόγω της απόστασης που είναι σημαντική», ενώ, ως προς τη δυνατότητα εκτίμησης του χρόνου στον οποίο μπορεί να «απλωθεί» η πολύμηνη προσεισμική ακολουθία στη Θήβα, είναι σαφής: «Δυστυχώς είναι δύσκολο να το πούμε, δεν έχω τρόπο να το ελέγξω επιστημονικά. Θέλω να πω όμως ότι η περιοχή της Θήβας βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου, η σεισμικότητα έχει τα χαρακτηριστικά προσεισμών και, για τον λόγο αυτό, η γένεση ισχυρότερου σεισμού είναι σημαντικά πιθανή».

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση τώρα: Σημαντικές καθυστερήσεις και σήμερα στον Κηφισό – Πού υπάρχει μποτιλιάρισμα (Live χάρτης)

Κορωνοϊός: Δηλώσεις Πλεύρη στις 11 για τη χαλάρωση των μέτρων

Βόλος: «Νταής» πέταξε… μπρίκι στο κεφάλι της γυναίκας του – Η μήνυση, η σύλληψη και ο όρος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:58