search
ΚΥΡΙΑΚΗ 09.06.2024 09:12
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Γερμανία κατάσχει το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ στον κόσμο – Σε ποιον ανήκε

14.04.2022 18:41
dilbar-new

Η Γερμανία κατέσχεσε το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ στον κόσμο το οποίο μετά από «εκτεταμένες έρευνες», διαπιστώθηκε ότι ανήκει στην αδελφή του Ρώσου ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέσχεσε το Dilbar αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από εβδομάδες επίπονης οικονομικής έρευνας που αποκάλυψε την πραγματική ιδιοκτησία του γιοτ παρά τον περίπλοκο ιστό «υπεράκτιας απόκρυψης».

Το πλοίο φέρει σημαία των Νησιών Κέιμαν και είναι νηολογημένο σε εταιρεία χαρτοφυλακίου στη Μάλτα.

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν διαπιστώσει ότι το γιοτ ανήκε τελικά στην αδερφή του Ουσμάνοφ, Γκιουλμπαχάρ Ισμαήλοβα.

Ο Ουσμάνοφ, ένας μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών που κατέχει την έπαυλη Beechwood House στο Highgate του Λονδίνου αξίας 48 εκατομμυρίων λιρών και το κτήμα Sutton Place του 16ου αιώνα στο Surrey, υπέστη κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε σημαντικά συμφέροντα στους αγγλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους Άρσεναλ και Έβερτον, είχε ήδη υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η Ισμαήλοβα και μια άλλη από τις αδερφές του Ουσμάνοφ, η Σαοντάτ Ναρζίεβα, έχουν επίσης υποστεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ο Ουσμάνοφ «μεταβίβασε έμμεσα περιουσιακά στοιχεία στην Ισμαήλοβα, αφήνοντας την αδελφή του ως τον μοναδικό δικαιούχο του γιοτ Dilbar».

Η ΕΕ είπε ότι «μεταβίβασε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην αδελφή του Σαοντάτ Ναρζίεβα , συμπεριλαμβανομένης μιας «δωρεάς» 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια διατηρούσε επίσης 27 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τον αδελφό της».

Με 15.917 τόνους, το Dilbar είναι το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο γιοτ στον κόσμο σε ολική χωρητικότητα και σταθερό πλήρωμα 96 ατόμων, με χώρο για 24 επιβάτες σε 12 σουίτες. Σχεδιασμένο από τον Βρετανό ειδικό στα superyacht Andrew Winch, διαθέτει μια εσωτερική πισίνα μήκους 25 μέτρων (η μεγαλύτερη στον κόσμο σε ιδιωτικό σκάφος), σάουνα και αίθουσα μασάζ, κινηματογράφο – και δύο ελικοδρόμια.

Το σκάφος μήκους 156 μέτρων, το οποίο υποβάλλεται σε εκτεταμένες επισκευές στο Αμβούργο της Γερμανίας, επιθεωρήθηκε τον περασμένο μήνα από την αστυνομία. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές διέψευσαν τις αναφορές εκείνης της εποχής ότι είχε κατασχεθεί.

Την Πέμπτη, η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία ανάρτησε στο Twitter ότι διαπίστωσε ότι το γιοτ «υπόκειτο στον νόμο κυρώσεων και μπορούσε να κατασχεθεί νόμιμα στο Αμβούργο».

Το Dilbar αγοράστηκε το 2016 αντί 600 εκατομμυρίων δολαρίων από τη γερμανική ναυπηγική εταιρεία Lürssen, η οποία το κατασκεύασε ειδικά για τον Ρώσο ολιγάρχη.

Η εταιρεία το περιγράφει ως «ένα από τα πιο περίπλοκα και προκλητικά γιοτ που κατασκευάστηκαν ποτέ, τόσο από άποψη διαστάσεων όσο και τεχνολογίας».

Κατά το λανσάρισμα του γιοτ, ο διευθύνων σύμβουλος της Lürssen, Peter Lürssen, δήλωσε: «Το Dilbar διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας από οποιοδήποτε superyacht στον κόσμο. Αλλά τα πράγματα που διαβάζετε για το ότι περιέχει ένα αντιαεροπορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι όλα ανοησίες».

Διαβάστε επίσης:

Πέπλο μυστηρίου για την έκρηξη στο Moskva: Βυθίστηκε χτυπημένο από ουκρανικούς πυραύλους ή πλέει ακόμη σύμφωνα με τη Μόσχα;

Σκληρό πόκερ Πούτιν με την ενέργεια: Η Ευρώπη έχει ακόμα ανάγκη το ρωσικό αέριο, οι εναλλακτικές κοστίζουν πολύ

Τραπεζίτης στην Ελβετία καταδικάστηκε γιατί χρέωνε στην τράπεζα εξόδους σε στριπτιζάδικα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 09.06.2024 09:10