search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:22
MENU CLOSE

Πέπλο μυστηρίου με τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva: Ούτε οι ΗΠΑ ξέρουν τι προκάλεσε την έκρηξη, «το πλοίο δεν βυθίστηκε»

14.04.2022 18:00
ekrixi-rosiko ploio-09-new

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το τι συνέβη με το καταδρομικό πλοίο του ρωσικού στόλου Moskva, στο οποίο προκλήθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά, με αποτέλεσμα το πλήρωμά του να το εγκαταλείψει.

Η «ναυαρχίδα» της Μαύρης Θάλασσας, όπως είναι γνωστό το ρωσικό καταδρομικό, ανακοινώθηκε από ουκρανικής πλευράς ότι χτυπήθηκε με αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου «Neptune» και ότι στη συνέχεια ξέσπασαν εκρήξεις σε πυρομαχικά.

Σε έκρηξη από πυρομαχικά απέδωσε τη φωτιά στο πλοίο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αξιωματούχους της Ρωσίας να ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε πυραυλικό πλήγμα και πως η φωτιά ήταν αποτέλεσμα των εκρήξεων στα πυρομαχικά. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε σε άλλο πλοίο και ότι πλέον ξεκίνησε η διαδικασία για τη ρυμούλκηση της ναυαρχίδας ώστε να επιβεβαιωθούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς.

«Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το καταδρομικό Moskva διατηρεί την πλευστότητά του», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ερευνά τα αίτια του ατυχήματος. «Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι», προστίθεται.

Το πλήρωμα του Moskva έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ «ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί», διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό.

ΗΠΑ: Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την έκρηξη, το πλοίο δεν βυθίστηκε

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στο CNN ότι πράγματι, υπήρξε -τουλάχιστον μία- έκρηξη και μάλιστα μεγάλη, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές , αλλά επίσης πως το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει, δεν έχει δηλαδή βυθιστεί.

«Εκτιμούμε ότι το πλοίο είναι σε θέση να κινηθεί μόνο του, και αυτό φαίνεται πως κάνει. Οδεύει προς την ανατολή τώρα, νομίζουμε. Πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα τοποθετηθεί στη Σεβαστούπολη για επισκευές, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς το προκάλεσε», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Ο Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, δήλωσε Τζον Κίρμπι.

«Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε άλλη συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC.

«Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε.

«Η έκρηξη ήταν αρκετά μεγάλη ώστε εντοπίσαμε ενδείξεις πως άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω της προσπάθησαν να πάνε για να βοηθήσουν, αν και τελικά δεν χρειάστηκε. Έτσι, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα είτε «ανικανότητας» ή επιτυχημένης επίθεσης από τους Ουκρανούς.

«Αυτή είναι η ναυαρχίδα τους, η «Μόσχα», και τώρα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά», συνέχισε ο Σάλιβαν. «Και έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μια ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Και κανένα από αυτά δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για αυτούς».

Το δημοσίευμα της Daily Mail


Δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του τομέα της ναυσιπλοΐας καταλήγει ότι οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα λανθασμένου χειρισμού από τη ρωσική πλευρά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Moskva κινήθηκε εντός της εμβέλειας των ουκρανικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, ακολουθώντας μάλιστα «προβλέψιμα μοτίβα» πλεύσης. Ακόμη το ρεπορτάζ προσθέτει πως «εκατοντάδες» μέλη του πληρώματος ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές για θύματα.

Η Daily Mail υπογραμμίζει πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο κατάφεραν οι Ουκρανοί να διεισδύσουν σε αυτού του είδους τις άμυνες. Πάντως υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν την παρουσία τουρκικών drones. Τα Bayraktar μπορεί να χρησιμοποιηθούν με σκοπό είτε να αποσπάσουν την προσοχή είτε να συντρίψουν τα ραντάρ πριν την επίθεση. Επιπλέον θεωρείται πιθανό τα drones να χρησιμοποιήθηκαν για να κατευθύνουν τους πυραύλους ώστε να βρουν στόχο.

Οι ισχυρισμοί των Ουκρανών

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου άρχισε να βυθίζεται έπειτα από το πυραυλικό χτύπημα που δέχτηκε, με δύο πυραύλους Neptune, και όταν πυρομαχικά που βρίσκονταν στο πλοίο προκάλεσαν εκρήξεις.

Οι ουκρανοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι η καταστροφή του πλοίου μετά το πλήγμα που δέχθηκε από τους πυραύλους ήταν τόσο μεγάλη που διασώστες δεν μπορούσαν να φτάσουν για τους σχεδόν 510 επιβαίνοντες.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο Moskva ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

«Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας. Στο Snake Island!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο. Όταν στις 24 Φεβρουαρίου το Moskva είχε πλησιάσει το Φιδονήσι και κάλεσε τους συνοριοφύλακες να παραδοθούν, εκείνοι απάντησαν «άντε γαμη@@@@» και πως προτιμούν να πάνε στην κόλαση!»

Διαβάστε επίσης:

Σκληρό πόκερ Πούτιν με την ενέργεια: Η Ευρώπη έχει ακόμα ανάγκη το ρωσικό αέριο, οι εναλλακτικές κοστίζουν πολύ

Τραπεζίτης στην Ελβετία καταδικάστηκε γιατί χρέωνε στην τράπεζα εξόδους σε στριπτιζάδικα!

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Είμαστε στρατιωτικό έθνος με ισχύ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:22