search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:05
MENU CLOSE

Oυκρανία: Τι σημαίνει το χτύπημα στο «Moskva» – Στρατιωτικό και ψυχολογικό το πλήγμα (Photos/Video)

14.04.2022 13:35
ploio urkaine

Όποια κι αν είναι η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη στο ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva η εγκατάλειψή του από το πλήρωμα «αποτελεί ένα πανίσχυρο ψυχολογικό εργαλείο τόνωσης του ηθικού» των Ουκρανών, δηλώνει ο Μίκολα Μπιελίεσκοφ, ερευνητής του ουκρανικού Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών στο Κίεβο.

Δήλωση που ερμηνεύει τις δύο εκδοχές που γνωρίζουμε για το τι συνέβη στο πολεμικό πλοίο: Σύμφωνα με το Κρεμλίνο προκλήθηκε φωτιά και στη συνέχεια έκρηξη στα πυρομαχικά του πλοίου, με συνέπεια να δοθεί εντολή για εγκατάλειψή του από το πλήρωμα.  Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι επλήγη από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία- κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.

Ο Μίκολα Μπιελίεσκοφ επισημαίνει στο ΒΒC ότι το Moskva «είναι ένα παλιό πλοίο, αλλά είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα και γι αυτό το πλήγμα είναι σημαντικό όχι μόνο σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος, αλλά κυρίως ηθικό».

Οι λονδρέζικοι Times αποδίδουν την πληροφορία για πλήγμα κατά του σκάφους με ουκρανικούς πυραύλους Neptune στον κυβερνήτη της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο σύμφωνα με τον οποίον οι συστοιχίες από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι είναι κρυμμένοι μέσα ή γύρω από το ουκρανικό λιμάνι.

«Εξαιτίας μίας φωτιάς εξερράγησαν τα πυρομαχικά στο πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva. Το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές», ανακοίνωσε λακωνικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, προσθέτοντας ότι για τα αίτια της φωτιάς διεξάγεται έρευνα.

Η Guardian επισημαίνει ότι το πλήγμα που δέχτηκε το ρωσικό πολεμικό ναυτικό είναι σημαντικό καθώς έγινε την ώρα που η Μόσχα ανασυντάσσει δυνάμεις στο Ντονμπάς και υποστηρίζει ότι ελέγχει πλήρως το λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σύμφωνα με την Μόσχα 1026 άνδρες της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων 162 αξιωματικοί «παρέδωσαν τα όπλα τους».

Κλιμάκωση της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε νέα αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην αποστολή αυτή περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ελικόπτερα και πυροβόλα, και όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, «πολλά υψηλής αποτελεσματικότητας  οπλικά συστήματα που δίνουν νέες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί η ευρύτερη επίθεση που αναμένεται από την Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία».

Το πλήγμα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα και οι ανακοινώσεις για νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ συμπίπτουν με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που γράφει πως η Ουάσινγκτον αναβαθμίζει την συνεργασία με την Ουκρανία στο επίπεδο της διαχείρισης πληροφοριών από την αντικατασκοπεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ «θα απέχουν από την παροχή πληροφοριών από την αντικατασκοπεία που θα δίνουν την δυνατότητα στους Ουκρανούς να πλήττουν στόχους στο ρωσικό έδαφος».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η πολιτική παροχής πληροφοριών στην ουκρανική πλευρά- αντιθέτως η Ουάσινγκτον εμπλέκεται ολοένα και πιο πολύ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης

Πλήγμα για τη Ρωσία η «απώλεια» του καταδρομικού Moskva – Πληροφορίες ότι βυθίζεται (Photos/Video)

Μίσιγκαν: Λευκός αστυνομικός εκτελεί αφροαμερικάνο με μια σφαίρα στο κεφάλι – Σοκαριστικό video

Γη: Η ζωή εμφανίστηκε πριν από 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια – Τι έδειξε έρευνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:58