search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:00
MENU CLOSE

Μεγάλο το τουριστικό καλάθι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2225
14/04/2022
18.04.2022 06:00
kikilias_new

Με μεγάλη αισιοδοξία ατενίζουν οι παράγοντες του τουρισμού τη φετινή σεζόν παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος δοκιμάζεται σκληρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τις περίεργες όσο και δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν η ρωσική εισβολή και η ακραία ακρίβεια σχεδόν σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα αλλά και στα τρόφιμα, ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε ενημέρωση για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τόνισε ότι στόχος για το 2022 είναι τα 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στην τουριστική κίνηση – ρεκόρ του 2019, η οποία φυσικά ήταν και η τελευταία πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 οι αφίξεις είχαν αγγίξει τα 30 εκατομμύρια και τα έσοδα περίπου τα 19 δισ. ευρώ. Η φετινή σεζόν προβλέπεται καλή, παρά το πάγωμα των κρατήσεων που έχει φέρει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με τις κρατήσεις να αυξάνονται όσο περνά ο καιρός και ήδη να είναι σε πολύ καλά επίπεδα τον Μάιο.

Καλό το ξεκίνημα

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Ρέτσος: «Η εξέλιξη των κρατήσεων για το 2022 ήταν πολύ θετική στην αρχή του έτους. Όσο περνάγαμε τον χειμώνα χώρες ξεκίνησαν να αίρουν μέτρα, αυτό οδήγησε σε μία πολύ σημαντική δυναμική κρατήσεων κυρίως από τη βρετανική αγορά, η οποία ακολουθήθηκε και από άλλες αγορές. Η εξέλιξη των κρατήσεων για το 2022 ήταν πολύ θετική στην αρχή του έτους, ωστόσο από την εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα δύο χρόνια δεν κάναμε προβλέψεις. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μία πολύ καλή δυναμική σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στα αστικά κέντρα.

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος άλλαξε και πάλι τα δεδομένα. Υπήρχε και υπάρχει ένα σχετικό πάγωμα. Και ο πόλεμος να μην είχε γίνει θα ήμασταν σε μία χρονιά Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε και πάλι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, έστω κι αν σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με πριν».

Αφετηρία το Πάσχα

Οι διακοπές του Πάσχα αναμένεται να αποτελέσουν το σημείο έναρξης της τουριστικής περιόδου για το 2022, ιδιαίτερα στα νησιά αλλά και στους δημοφιλείς «ηπειρωτικούς» προορισμούς. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες κρατήσεις και κυρίως αφορούν στον εσωτερικό τουρισμό. Τα ξενοδοχεία αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν, ενώ μάλιστα κάποια κάνουν προσφορές για την περίοδο του Πάσχα οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε Έλληνες.

Το ισχύον υγειονομικό καθεστώς φαίνεται σταδιακά να καταργείται – όχι ακόμα στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη – κι αυτό κάνει τους ξενοδόχους αισιόδοξους ότι το Πάσχα θα κινηθεί καλύτερα. Εξάλλου μέχρι τις γιορτές – λίγο πριν, λίγο μετά – υπολογίζεται να έχει ανοίξει το 90% με 95% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τουλάχιστον στους σημαντικούς για την Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη

Σε ό,τι αφορά τα πρακτορεία έχουν κι αυτά ξεκινήσει να φέρνουν κόσμο. Είναι όμως λίγος μέχρι στιγμής κι αυτό γιατί οι πτήσεις από το εξωτερικό είναι περιορισμένες. Σιγά σιγά όμως οι πτήσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται αλλά επειδή το Πάσχα είναι κοντά ο αριθμός τουριστών από το εξωτερικό δεν θα είναι σημαντικός. Πάντως αναμένεται ότι κάποιοι ξένοι τουρίστες θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα μετά τις 15 Απριλίου.

27 δισ. ετησίως έως το 2030

Ο στόχος που βάζει ο ελληνικός τουρισμός για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλος: μέχρι το 2030 να φέρει στην ελληνική οικονομία έσοδα 27 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα δηλαδή απ’ ό,τι το 2019. Παράλληλα, στόχος είναι οι επισκέψεις στις περιφέρειες να φτάσουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ., και οι διανυκτερεύσεις σε 307 εκατ., αυξημένες κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ.

Αυτός είναι ο πήχης που θέτει η τουριστική αγορά την επόμενη οκταετία, όπως περιγράφεται σε μελέτη των εταιρειών Deloitte – Remaco, που παρουσιάστηκε στους Δελφούς για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της χώρας.

Το «εργαλείο» της Google

Επίσης στους Δελφούς ανακοινώθηκε η συνεργασία της Google με το υπουργείο Τουρισμού ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να προσελκύουν περισσότερους τουρίστες. Τη συνεργασία ανακοίνωσαν ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος της Google ΕΜΕΑ Matt Brittin

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μικρές και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις θα εκπαιδευτούν στον δρόμο προς τη βιωσιμότητα, αποκτώντας πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα.

Ο Brittin επικαλέστηκε το παράδειγμα ενός ξενοδοχείου στην Αστυπάλαια που υιοθέτησε κριτήρια βιωσιμότητας, όπως ηλιακά πάνελ ή φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα αποχέτευσης, και είδε την επισκεψιμότητά του να εκτοξεύεται.

Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Council – GSTC). Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από το Google.org για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό.

«Αυτή τη σεζόν αλλά και τα επόμενα χρόνια επενδύουμε σε βιώσιμα τουριστικά μοντέλα, που έχουν να κάνουν με χαμηλή εκπομπή άνθρακα, ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχείων αλλά και τη δυνατότητα να προσελκύσουμε και άλλους τουρίστες με τρόπο που να σεβόμαστε την κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο Matt Brittin εξήγησε, από την πλευρά του, πως η Google θέλει να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να γίνουν πιο βιώσιμες.

Η Google ξεκινάει από το τι ψάχνουν οι πελάτες και διαπιστώνει ότι ψάχνουν για πιο οικολογικές και βιώσιμες λύσεις σε κάθε επιχείρηση και κάθε προορισμό (ποιος δεν χρησιμοποιεί πλαστικά, ποιος έχει χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα κ.λπ.). «Με βάση τη μηχανή αναζήτησης κατανοούμε και βλέπουμε τι ζητάει ο κόσμος και αυτό βοηθάει και τους προορισμούς και τα ξενοδοχεία να βγαίνουν πιο ψηλά στην αναζήτηση και να εμφανίζονται στον χρήση την ώρα που ψάχνει», εξήγησε ο Brittin.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ: Πώς θα πάρετε πίσω τα «κλεμμένα» ένσημα

Reds: Δημιουργεί αξία με το βλέμμα στο μέλλον

Η μεγάλη κλοπή του ρεζερβουάρ: Χρέωσαν 11 λίτρα βενζίνης ενώ χώραγε… 10 (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:59