search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:16
MENU CLOSE

Νικόλαος Ζούλας: Ο εφοπλιστής που αποκλήρωσε τους δυο γιους του – Η κόντρα, τα έργα τέχνης και η διαθήκη

18.04.2022 12:06
zoulas222
Photo @Facebook

Εκτός διαθήκης άφησε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του ο Έλληνας εφοπλιστής Νικόλαος Ζούλας, που απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτός δεν είναι «Γάμος αλά Ελληνικά», αλλά «Εφοπλιστικό Οικογενειακό Δράμα αλά Ελληνικά», γράφει η New York Post, περιγράφοντας την θυελλώδη εξέλιξη που έχει η ενδοοικογενειακή διαμάχη μετά τον θάνατο του Έλληνα εφοπλιστή και συλλέκτη έργων τέχνης, Νικόλα Ζούλα.

Ο εφοπλιστής έφυγε για το τελευταίο ταξίδι την εβδομάδα των Χριστουγέννων που πέρασαν, σε ηλικία 84 χρόνων και έριξε βόμβα με την διαθήκη του, καθώς αποκληρώνει δύο από τους γιους του, με τον οποίον βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη για την τύχη ενός πίνακα του Μονέ αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Νικόλας Ζούλας που έχει μεγάλη περιουσία και βρισκόταν διαρκώς μεταξύ Λονδίνου, Νέας Υόρκης και Ελβετίας, άφησε πίσω του πέντε παιδιά από δύο γάμους. Μέχρι το τέλος της ζωής του είχε απόλυτο έλεγχο στην ναυτιλιακή εταιρία Norland Shipping & Trading Corp και συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Όταν άνοιξε η διαθήκη του οι κληρονόμοι έμαθαν ότι αφήνει τα πάντα στην δεύτερη σύζυγό του, Σούζαν Μπέιτς και απολύτως τίποτα στην πρώτη σύζυγο, Μαριάννα Ζούλα. «Κατόπιν ωρίμου σκέψεως αποφάσισα να μην αφήσω τίποτα στους δύο γιους μου, Αλέξη Ζούλα και Σοφοκλή Ζούλα», αναφέρει στη διαθήκη του ο εφοπλιστής. Οι δύο γιοι είναι από τον πρώτο γάμο του Ζούλα, ο οποίος άφησε και άλλα τρία παιδιά από τον δεύτερο γάμο του με την Μπέιτς.

Ο Αλέξης Ζούλας και ο αδελφός του Σοφοκλής παραδέχονται ότι είχαν μία δύσκολη σχέση με τον πατέρα τους και στον επικήδειο που δημοσίευσαν δεν κάνουν καμία αναφορά στα τρία ετεροθαλή αδέλφια τους, από τον γάμο του Νικόλα Ζούλα με την Μπέιτς.

Η περιουσία του Νικόλαου Ζούλα περιλαμβάνει ακίνητα, διάφορες εταιρίες και συλλογές έργων τέχνης.

Τα προβλήματα με τα παιδιά του από τον πρώτο γάμο άρχισαν λίγο μετά το 2000, όταν ο Σοφοκλής αποχώρησε από τη ναυτιλιακή Norland για να συστήσει τη δική του εταιρία. Ο Νικόλας Ζούλας «αναστατώθηκε» όταν έφυγε ο Σοφοκλής, όπως ανέφερε ο άλλος γιος από τον πρώτο γάμο, ο Αλέξης, σε ένορκη κατάθεση που έδωσε το 2017.

Τα αδέλφια Σοφοκλής και Νικόλας δημιούργησαν αργότερα τη δική τους ναυτιλιακή, την Eagle Bulk Shipping Inc., που σήμερα έχει αξία 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2007 τα δύο αδέλφια έκαναν μία προσπάθεια προσέγγισης του πατέρα τους, στον γάμο του Αλέξη, καθώς ανησυχούσαν για την τύχη των έργων τέχνης που είχαν τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης που ανήκει στην οικογένεια, στην Ελβετία. Κι εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι «δεν χρειαζόταν να γίνει καμία ενέργεια αφού είμαστε οικογένεια», όπως λέει ο Αλέξης, προσθέτοντας ότι ο πατέρας τους έλεγε πως «δεν θα υπάρξουν διαμάχες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα έργα τέχνης».

Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική από τα όσα έλεγε ο Νικόλας Ζούλας. Όπως λέει ο Αλέξης, ο πατέρας του μεταβίβασε το έργο του Μονέ στην εταιρία Naxos Art Inc., μία δική του χρεοκοπημένη εταιρία με έδρα στις Παρθένες Νήσους, με τίμημα 900.000 δολάρια. Λίγο αργότερα ο περίφημος πίνακας πουλήθηκε σε δημοπρασία των  Christie’s για 3,9 εκατομμύρια δολάρια. Ο πίνακας του Μονέ, με τον τίτλο  “Sainte-Adresse”,βρίσκεται πλέον στην συλλογή της National Gallery of Art.

Η υπόθεση φτάνει στα δικαστήρια και ο Σοφοκλής υποστηρίζει ότι το έργο αυτό ήταν δώρο που έκανε προσωπικά στον ίδιο ο παππούς του, Σοφοκλής Ζούλας, το 1995. «Ήμουν ο αγαπημένος του εγγονός», είπε στο δικαστήριο ο Σοφοκλής.

Ο Αλέξης υποστήριξε επίσης ότι ο πατέρας του φυγάδευσε και άλλα έργα τέχνης από την Ελβετία, που είχαν μικρότερη αξία από τον πίνακα του Μονέ.

Η υπόθεση με τον πίνακα του Μονέ δεν είναι η πρώτη για την οποία η οικογένεια Ζούλα φτάνει στα δικαστήρια με θέμα την τύχη κάποιων έργων τέχνης.

Το 2016 ο Νικόλας Ζούλας κατηγόρησε μία ερωμένη του ότι έκλεψε μία συλλογή «ερωτικών έργων» αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία είχε σε ένα ακίνητο που είχε παραχωρήσει στην ερωμένη του στο Παλμ Μπιτς.

Ο Ζούλας ζούσε με την δεύτερη σύζυγό του Μπέιτς, σε μία βίλα αξίας 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Knickerbocker της Νέας Υόρκης, αλλά έχουν άλλα τέσσερα ακίνητα στο Σάουθαμπτον, συνολικής αξίας 24,6 εκατομμυρίων.

Διαβάστε επίσης:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η σοκαριστική ερώτηση σε ιατροδικαστή μετά τον θάνατο της Ιριδας (video)

Αντώνης Συκάρης: Θρίλερ με τη σορό του – Τεράστιο πρόβλημα με τη μεταφορά της

Απίστευτο περιστατικό: Τους ζήτησαν πιστοποιητικά σε πατσατζίδικο και… έσπασαν το μαγαζί! (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08