search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:50
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας καταθέτει η Ρωσία

20.04.2022 15:24
278704684_505031764594924_8656030148388038817_n

Την κατάθεση ενός προσχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας προς την Ουκρανία αποκάλυψε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Ρωσία παρέδωσε το προσχέδιο στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο δεν βιάζεται να αντιδράσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η ουκρανική πλευρά απομακρύνεται διαρκώς από τις προηγουμένως συμφωνημένες θέσεις, αλλάζοντας τις συνεχώς, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων.

«Το προσχέδιο του εγγράφου μας παραδόθηκε στην ουκρανική πλευρά, το οποίο περιλαμβάνει απολύτως σαφείς διατυπώσεις επεξεργασμένες. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους. Περιμένουμε απάντηση», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Υπενθύμισε ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα επισημάνει την απροθυμία του Κιέβου να επιταχύνει την ανάπτυξη λύσης και τώρα «οι Ουκρανοί δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση να εντείνουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 7 Απριλίου ότι οι εκπρόσωποι του Κιέβου στις συνομιλίες παρέδωσαν το σχέδιο συμφωνίας τους, στο οποίο υπάρχει παρέκκλιση από τις πιο σημαντικές διατάξεις που καταγράφηκαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η Ουκρανία εξάλειψε την ανάγκη συντονισμού των στρατιωτικών ασκήσεων με τη Μόσχα και επίσης εισήγαγε κάποια ασαφή γλώσσα αντί για τις προηγούμενες προταθείσες υποχρεώσεις για τη μη επέκταση των εγγυήσεων ασφαλείας στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κίεβο δείχνει μια τάση για καθυστέρηση ή υπονόμευση των διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου και διεξάγονται τόσο σε φυσική μορφή όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο επόμενος γύρος έγινε στα τέλη Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Ουκρανία μετέτρεψε τις συνομιλίες σε «τσίρκο» και κατηγόρησε το Κίεβο ότι άλλαξε τη θέση του ως «περισπασμό της προσοχής».

Οι συνομιλίες για πιθανή κατάπαυση του πυρός υποχώρησαν αυτόν τον μήνα όταν το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής εκατοντάδων αμάχων και της λεηλασίας των σπιτιών τους, σε πόλεις που έλεγχε η Ρωσία πριν αποσύρει τις δυνάμεις της από την κεντρική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε επίσης ότι η πρόοδος έχει σταματήσει σχετικά με τις εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τρίτα κράτη να υπογράψουν εγγυήσεις συλλογικής ασφάλειας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Τζούλιαν Ασάνζ: Και επίσημα εντολή έκδοσης στις ΗΠΑ – Ποια «βήματα» ακολουθούν

Συγκλονιστικό: Βγήκε από τη φυλακή μετά από 32 χρόνια για φόνο που δεν έκανε – Τον «τύλιξε» η αστυνομία

Γαλλία: Πού θα κριθεί η ρεβάνς στις προεδρικές εκλογές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:50