search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:12
MENU CLOSE

Γαλλία: Πού θα κριθεί η ρεβάνς στις προεδρικές εκλογές (Video)

20.04.2022 12:42
macron_lepen_new

Στην πολιτική, όπως και στο ποδόσφαιρο, ένας αγώνας-ρεβάνς συχνά οδηγεί στο νοκ-άουτ. Η τηλεμαχία των δύο φιναλίστ στην προεκλογική μάχη για την γαλλική προεδρία, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λε Πεν, που γίνεται απόψε (21:00) δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η Μαρίν Λε Πεν έχει όμως μία πολυτέλεια: Ως αουτσάιντερ της αρκεί να μην χάσει στην τηλεμαχία, όπως είχε συμβεί πριν από 5 χρόνια, όταν το τηλεοπτικό φιάσκο ήταν η προαναγγελία της ήττας της στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σημειώνει η Le Figaro.

Τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να είναι φαβορί. Η διαφορά που τον χωρίζει από τη Μαρίν Λεπέν αυξάνεται (56% έναντι 44% των προθέσεων ψήφου, αύξηση 2 μονάδων σε δύο εβδομάδες), σύμφωνα με την Le Monde, παρότι η Μαρίν Λε Πε, στην προεκλογική επίσκεψη στη Νορμανδία απάντησε ότι είναι πολύ σίγουρη για το αποτέλεσμα, καθώς χαμογελούσε στον φακό και υπέγραφε αυτόγραφα σαν τηλεοπτική σταρ.

«Θα κερδίσετε;» την ρώτησε ο ρεπόρτερ  του βρετανικού skynews, που καλύπτει το ρεπορτάζ από το επιτελείο της Λε Πεν. «Ναι, νομίζω ότι θα κερδίσω», απάντησε με έμφαση χαμογελώντας.

Τι άλλαξε στα πέντε χρόνια μετά τον πρώτο αγώνα Μακρόν-Λε Πεν

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του Μακρόν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα πρόκειται για τον «περίπατο» που έκανε στις εκλογές του 2017.

Στα πέντε χρόνια που έχουν περάσει από τις εκλογές του 2017 έχουν αλλάξει πολλά. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι πλέον ο άφθαρτος και φέρελπις νέος κομματάρχης, που υποσχόταν με ευκολία ότι θα ανατρέψει το παλιό σύστημα. Τώρα είναι ο ίδιος μέρος του συστήματος αυτού. Είναι ο πρόεδρος των πλούσιων, όπως λένε οι αντίπαλοί του.

Από την άλλη πλευρά η Λε Πεν έχει εργαστεί πολύ προσεκτικά για να διευρύνει τη ρητορική της πέραν του μεταναστευτικού και του Ισλάμ, στην εκστρατεία αυτή μίλησε περισσότερο για την οικονομία, το πορτοφόλι του μέσου Γάλλου, το συνταξιοδοτικό. Η εικόνα της έχει γίνει πιο μετριοπαθής, παρόλο που αν διαβάσεις προσεκτικά το προεκλογικό της μανιφέστο βλέπεις ότι δεν έχουν αφαιρεθεί οι ρατσιστικές θέσεις για τους μουσουλμάνους, οι σκληρές απόψεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και παραμένει στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών.

Ακούγοντας τις απόψεις που εκφράζουν οι θαυμαστές της Λε Πεν, διαπιστώνεις ότι έχει εκλείψει η υστερία.

«Ο Μακρόν προτιμά την Ευρώπη στην Γαλλία, εμείς προτιμούμε την Γαλλία στην Ευρώπη», λέει ένας νεαρός, δείχνοντας στην οθόνη του κινητού του μία selfie που έβγαλε με την Μαρίν Λε Πεν να χαμογελά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σίγουρα δεν είχε πολλά χαμόγελα να μοιράσει όταν επισκέφθηκε την κωμόπολη Ντενέ, όπου μια γυναίκα του έβαλε τις φωνές.

Η Ελοντί έδειχνε θυμωμένη και τον ρώτησε τι γίνεται με τους φόρους και την αύξηση των τιμών στην αγορά.

Ο Μακρόν απάντησε ότι έχει μειώσει τους φόρους και τον αδικεί με την κριτική της.

«Μείωσες τους φόρους; Έχεις πάει σε βενζινάδικο ο ίδιος; Πόσα παίρνεις τον μήνα;», του απάντησε με περισσότερο θυμό η Ελοντί.

«Δεν ελέγχω την παγκόσμια αγορά», είπε απολογητικά ο Μακρόν…

Ο Μακρόν πίστευε ότι έχει απαντήσεις για όλα τα προβλήματα της Γαλλίας. Αυτό το προφίλ καλλιέργησε και έγινε πρόεδρος στα 39 του.

Τι θυμάται ο μέντορας του Μακρόν από το μακρινό 2000

Ο Αλαίν Μινκ, ένας έμπειρος πολιτικός σύμβουλος και μέντορας του Μακρόν στα πρώτα του βήματα θυμάται:

«Θα σας πω την πρώτη συζήτηση που είχαμε. Ήρθε να με επισκεφτεί, όταν ήταν ένας νεαρός οικονομολόγος και τον ρώτησα “τι θα είσαι ύστερα από 20 χρόνια”. Ο Μακρόν απάντησε “Θα είμαι πρόεδρος΄. Έμεινα άφωνος».

Ήταν στις αρχές του 2000. Ύστερα από 15 χρόνια ο Μακρόν ίδρυσε το δικό του κόμμα και έγινε πρόεδρος. Τώρα έχει συμπληρωθεί η εικοσαετία στην οποία αναφερόταν ο Αλαίν Μινκ και είναι πολύ πιθανό ο Μακρόν να εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος.

Πριν από 5 χρόνια ο Μακρόν έκανε προεκλογικές εμφανίσεις που θύμιζαν ροκ σταρ της πολιτικής. Σχεδόν Μεσιανικός, γεμάτος πάθος, άνοιγε τα χέρια αγκαλιάζοντας το ακροατήριό του. Υποσχόταν νέο άνεμο στην γερασμένη πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το νέο πρόσωπο σε μία γερασμένη πολιτική σκηνή δεν υπάρχει πλέον. Είναι ο πρόεδρος των πλούσιων, που «κατάφερε» να του στρέφουν την πλάτη οι εργαζόμενοι και οι νέοι. Πολλοί από αυτούς γοητεύτηκαν από την Μαρίν Λε Πεν.

Μετά από 5 χρόνια στην προεδρία ο Μακρόν είναι «πολύ Ναπολεόντειος», όπως λέει ο πρώτος μέντοράς του, ο Αλαίν Μινκ, προσθέτοντας:  «Αν επανεκλεγεί θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω όμως αυτή η επιτυχία να μην αυξήσει την εμπιστοσύνη που έχει ο ίδιος στον εαυτό του. Ελπίζω ότι θα αλλάξει, αν και αμφιβάλω».

Διαβάστε επίσης:

Μαριούπολη: Συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο – Επιχείρηση απομάκρυνσης 6.000 αμάχων (Video)

«Το πριν και το μετά» – Η Ουκρανή ζωγράφος που ανακαλεί την παιδική της ηλικία (Photos)

Ουκρανοί ακροδεξιοί «ξηλώνουν» το άγαλμα του Ζούκοφ, Ρώσοι αναστηλώνουν τον Λένιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:59