search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:24
MENU CLOSE

«Το πριν και το μετά» – Η Ουκρανή ζωγράφος που ανακαλεί την παιδική της ηλικία (Photos)

20.04.2022 06:00
paints-new

Η καλλιτέχνης Ζόγια Τσερκάσκι-Νάντι μεγάλωσε στο Κίεβο πριν μετακομίσει στο Ισραήλ με την οικογένειά της, σε ηλικία 14 χρόνων, το 1991. Εκτός από μία σύντομη επίσκεψη, το 1996, δεν είχε επισκεφτεί ξανά την πατρίδα της.

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο την κόρη της, άρχισε να ζωγραφίζει εικόνες από την παιδική της ηλικία, όταν  η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ήταν τα έργα που ονόμασε «σοβιετική παιδική ηλικία» και για τα οποία η Ρομπέρτα Σμιθ έγραψε στους New York Times ότι αποτελούν «ένα υβρίδιο Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού και Μοντερνισμού, με τεχνική που παραπέμπει σε καρτούν, manga comics και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων».


Τέσσερις μήνες πριν αρχίσει ο πόλεμος η Τσερκάσκι-Νάντι επισκέφθηκε την οικογένειά της στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε στο ισραηλινό περιοδικό The Forward, «έλεγα σε όλους ότι δεν πιστεύω πως τα ρωσικά τανκς θα μπουν στο Κίεβο».  

«Όμως όταν άρχισε ο βομβαρδισμός του Κιέβου δεν υπήρχε πλέον χώρος για την φαντασία», ομολογεί η Ουκρανή καλλιτέχνης.

Βλέποντας τον ρωσικό στρατό να εισβάλει στην Ουκρανία η Τσερκάσκι-Νάντι έκανε προσπάθεια να εξασφαλίσει την έξοδο της αδελφής της, των ανιψιών της και των παιδιών τους στο Ισραήλ.

Τώρα εργάζεται πάνω σε ένα νέο πρότζεκτ, που ονομάζει «Πριν και Μετά». Οι εικόνες της παιδικής της ηλικίας σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα του πολέμου.

Η Τσερκάσκι-Νάντι πουλάει τα έργα της και διαθέτει τα έσοδα σε Ουκρανούς που έχουν ανάγκες λόγω του πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανοί ακροδεξιοί «ξηλώνουν» το άγαλμα του Ζούκοφ, Ρώσοι αναστηλώνουν τον Λένιν

Αυξήστε την παραγωγή τροφίμων για να γλιτώσουμε από την ακρίβεια διαμηνύει η Παγκόσμια Τράπεζα

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι έριξαν ισχυρή βόμβα στο Αζοφστάλ – Τελεσίγραφο στον ουκρανικό στρατό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:21