search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:46
MENU CLOSE

Ρωσικό σφυροκόπημα στο Ντονμπάς – «Έχουν εντολή» να ισοπεδώσουν το Αζοφστάλ με βόμβες τριών τόνων

19.04.2022 21:32
azovstal-345new

Σε νέα φάση εισήλθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία επικεντρώνεται στην περιοχή του Ντονμπάς. Βασικός στόχος η χαλυβουργία Azovstal, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ήδη καταστραφεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το ανελέητο «σφυροκόπημα» στο ανατολικό μέτωπο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «απελευθέρωσης» του Ντονμπάς. Η Μαριούπολη εξακολουθεί να αντιστέκεται, οι Ουκρανοί όμως επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Κρεμίνα στο Λουγκάνσκ.

Στο Χάρκοβοτρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από επιθέσεις με όλμους. Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για ανελέητο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» θέματος για το οποίο μιλούσε. «Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούτσα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μαριούπολης και η Ρωσία έχει δώσει τελεσίγραφο στους τελευταίους υπερασπιστές του χαλυβουργείου Αζοφστάλ να παραδοθούν. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα ξηράς» μέχρι την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες για να γίνει αυτό και η σύρραξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο ηγέτης των Τσετσένων, που μάχονται στο πλευρό των Ρώσων, Ραμζάν Καντίροφ, προέβλεψε ότι το εργοστάσιο στη Μαριούπολη θα έχει καταληφθεί μέχρι το βράδυ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για μεγάλη επίθεση των Ρώσων στα ανατολικά, διαμηνύοντας ότι «οι Ουκρανοί δεν θα παραδώσουν ούτε σπιθαμή ουκρανικής γης».

Την ίδια ώρα, ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν χωριό στην επαρχία Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, όμως μέσα σε ρωσικό έδαφος, τραυματίζοντας μια κάτοικο.

Ο ρωσικός στρατός φερόταν νωρίτερα να έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, το οποίο αργότερα διαψεύστηκε.

«Οι Ρώσοι φασίστες έριξαν μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Με βάση τις δικές μου πληροφορίες, κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στο τμήμα του νοσοκομείου που δεν καταστράφηκε υπήρχαν τραυματίες υπερασπιστές και κρυβόντουσαν κάτοικοι της Μαριούπολης με παιδιά. Επειδή στην κατεστραμμένη πόλη δεν έχει που να κρυφτείς!!» έγραψε ο ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη στο facebook.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα 19 Απριλίου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε συνομιλία που κατέγραψε ενός από τους ρώσους κατακτητές, στην οποία αναφέρεται ότι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ θα ρίξουν βόμβες τριών τόνων.

Όπως μετέδωσε το Ukrinform η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, κοινοποίησε συνομιλία στην οποία ρώσος στρατιωτικός ακούγεται να λέει για την εντολή της ηγεσίας να «ισοπεδώσουν» το εργοστάσιο “Αζόφστάλ” στην Μαριούπολη».

Λίγο αργότερα, το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA δημοσίευσε δήλωση του αναπληρωτή διοικητή του Azov, σύμφωνα με τον οποίο «το εργοστάσιο Azovstal καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά». «Υπερισχυρές βόμβες έπεσαν στο εργοστάσιο και οι πολίτες βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», ανέφερε.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο ωστόσο, δεν μπορεί να εξακριβώσει τη γνησιότητα της ηχογράφησης, μια φωνή ακούγεται να λέει «όλοι όσοι ήθελαν, έφυγαν. Το μόνο που έμεινε είναι οι πατριώτες και οι “έξυπνοι”». Περιγράφοντας τον επικείμενο εναέριο βομβαρδισμό του Azovstal, ο άνδρας προσθέτει ότι «ένας αντισυνταγματάρχης ήρθε και είπε: “Θα καταλάβετε μόνοι σας το αποτέλεσμα”».

Η φωνή στην ηχογράφηση ακούγεται να αναφέρει επίσης την πόλη Lysychansk, λέγοντας ότι «εξαφανίζεται από προσώπου γης. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα».

Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook βίντεο της ρωσικής επίθεσης στη χαλυβουργία Azovstal.

Διαψεύδει ο Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης για τους αμάχους και τα παιδιά

Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία στο νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ» στο οποίο ο ρωσικός στρατός έριξε μια βόμβα μεγάλης ισχύος, κρυβόντουσαν άμαχοι με παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του «Αζοφστάλ», δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» έδω και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω», έγραψε ο Ανριούσενκο.

Κατά την άποψη του, την ψευδή αυτή πληροφορία, ο Ουκρανός βουλευτής που κατάγεται από την Μαριούπολη την έδωσε «για να στρέψει την προσοχή στο πρόσωπο του».

Ρωσικά Μέσα: 120 άμαχοι εγκατέλειψαν το πολιορκημένο εργοστάσιο

Περίπου 120 άμαχοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χάλυβα «Αζοφστάλ» στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα είχε ανοίξει έναν διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θα αποδέχονταν την ρωσική πρόταση να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να φύγουν με ασφάλεια.

Η Μόσχα καλεί «όλους τους Ουκρανούς στρατιώτες» να καταθέσουν τα όπλα

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους», σε μια έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

«Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και σε ξένους μισθοφόρους: σας περιμένει μια άσχημη μοίρα λόγω του κυνισμού των αρχών του Κιέβου», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκε σε Ουκρανούς μαχητές από τη Μαριούπολη που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Azovstal, ότι «όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί» εάν παραδοθούν σήμερα.

Η Μόσχα πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός στις 12 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) έτσι ώστε μεταξύ «14:00 και 16:00 όλες ανεξαιρέτως οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες και οι ξένοι μισθοφόροι να εγκαταλείψουν (σ.σ το Azovstal) καταθέτοντας όπλα ή πυρομαχικά».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για την απελευθέρωση αμάχων, εάν υπάρχουν, από το Azovstal.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.

«Καλούμε τις αρχές του Κιέβου να επιδείξουν κοινή λογική και να διατάξουν τους μαχητές να σταματήσουν την χωρίς νόημα αντίστασή τους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Λίγες ώρες έπειτα από αυτό το αίτημα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε έναν διάδρομο από τις 14:00 ώρα Ελλάδας για να μπορέσουν να φύγουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Azovstal που παραδόθηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εφαρμόστηκε μια τοπική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος.

Ο ρωσικός στρατός λέει επίσης ότι έχει εγκαταστήσει «τρεις ανθρωπιστικές φάλαγγες» σε τρεις δρόμους που βρίσκονται βόρεια, δυτικά και ανατολικά του Azovstal. Αυτές οι φάλαγγες, που αποτελούνται από περίπου σαράντα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, θα πρέπει να επιτρέπουν τη «μεταφορά ανθρώπων» σύμφωνα με τη Μόσχα.

Από τότε που ξεκίνησε η πολιορκία του στρατηγικού λιμανιού στις αρχές Μαρτίου, η Μόσχα έχει επανειλημμένα καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη, αλλά πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, εξακολουθούν να είναι περιχαρακωμένοι στο Azovstal, όπου ηγούνται μιας σκληρής αντίστασης.

Σήμερα, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Εντουάρντ Μπασούριν, ισχυρίστηκε ότι «ομάδες επίθεσης» που υποστηρίζονται από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία είχαν «εν μέρει» εξαπολύσει μια επίθεση στο Azovstal.

Στη ρωσική τηλεόραση, ο Μπασούριν διαβεβαίωσε επίσης ότι κανένας άμαχος δεν βρισκόταν σε αυτή τη βιομηχανική ζώνη, σε αντίθεση με ό,τι λένε οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται στο πεδίο.

«Στον αέρα» η διαπραγμάτευση

Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης από τη Ρωσία και της επιθυμίας της Μόσχας να ενισχύσει τη θέση της μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης.

Σε γραπτή του απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά πρόσωπο συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούκα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μάλιστα να απονείμει χθες έναν τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην πόλη αυτή.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε στο Reuters ότι η συνεχιζόμενη πολιορκία της Μαριούπολης και η επανειλημμένη αποτυχία των προσπαθειών για την οργάνωση ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση των παγιδευμένων Ουκρανών αμάχων έχουν περιπλέξει επίσης τα πράγματα.

«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Ποντολιάκ μιλώντας για το νότιο λιμάνι όπου η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο νωρίτερα σήμερα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

«Η Ρωσία αποκηρύσσει προκλητικά κάθε εκδήλωση ανθρωπισμού όταν πρόκειται για ορισμένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ειδικά όταν μιλάμε για τη Μαριούπολη», συμπλήρωσε.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάνοιξη ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες επαφές συνεχίζονται διαδικτυκακά για τον «καθορισμό» συμφωνιών που επιτεύχθηκαν για μελλοντικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας ότι αυτές είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

«Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα είναι δυνατός ο επόμενος κατά πρόσωπο γύρος διαπραγματεύσεων, επειδή οι Ρώσοι ποντάρουν σοβαρά στο να αποκτήσουν κέρδη από το αποκαλούμενο “δεύτερο στάδιο της ειδικής επιχείρησης”», είπε.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκία της Μαριούπολης.

Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ρωσία θέλει να συντρίψει τους τελευταίους μαχητές στη Μαριούπολη για σκοπούς «εσωτερικής προπαγάνδας».

Η Ρωσία αρνείται από την έναρξη της εισβολής της ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην «ειδική επιχείρησή» της, η οποία λέει ότι αποσκοπεί στην αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και στην εκρίζωση των επικίνδυνων εθνικιστών, και ισχυρίζεται ότι μεταξύ των υπερασπιστών της Μαριούπολης βρίσκονται ακροδεξιοί μαχητές. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι σκηνοθετεί ωμότητες για να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν είπε στις 12 Απριλίου ότι έφτασαν σε αδιέξοδο.

Ουκρανικά στρατεύματα έδειξαν σε δημοσιογράφους πτώματα, όπως είπαν, αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Μπούκα έξω από το Κίεβο μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Το Reuters είδε πτώματα στην πόλη, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα ποιος ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη – Η καταγγελία της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης

«Μήλον της έριδος» τα Νησιά Σολομώντα – Οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ και τα σχέδια της Κίνας

Σαγκάη: Πώς το σκληρό lockdown επηρεάζει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και οδηγεί σε ύφεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:43