search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30
MENU CLOSE

Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη – Αποτροπιασμό εκφράζει το ΥΠΕΞ

19.04.2022 18:09
agia sophia98-new

Ζημιές υπέστη η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο Twitter η Ένωση αναφέρει:

 «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η Ένωση στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι ‘δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε’. Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.

Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Δήμος Κωνσταντινούπολης: Θα πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα τα άτομα που προκάλεσαν ζημιά στο Νο 1 ιστορικό κτίριο

Ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε στο θέμα και ζήτησε την τιμωρία όποιων προκάλεσαν φθορά στο ιστορικό κτίριο.

«Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με το sigmalive.com στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η πόρτα καταστράφηκε από το συνωστισμό.

Σημειώνεται ότι η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco.

Η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

«Μήλον της έριδος» τα Νησιά Σολομώντα – Οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ και τα σχέδια της Κίνας

Σαγκάη: Πώς το σκληρό lockdown επηρεάζει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και οδηγεί σε ύφεση

Τζόνι Ντεπ – Αμπερ Χερντ: Νοσοκόμα έψαχνε στο σπίτι του ηθοποιού το κομμένο του δάχτυλο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30