search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:24
MENU CLOSE

«Μήλον της έριδος» τα Νησιά Σολομώντα – Οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ και τα σχέδια της Κίνας

19.04.2022 17:05
solomon-235-new

Οι Νήσοι του Σολομώντα βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, κατοικούνται από Μελανήσιους και μέχρι το 1978 ήταν βρετανική αποικία.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα νησιά αυτά (και κυρίως στου Γκουανταλκανάλ) έγιναν σφοδρές μάχες ανάμεσα στους Συμμάχους και τους Ιάπωνες. 

Τα τελευταία χρόνια μαστίζονται από τις συνέπειες της διαφθοράς στη διακυβέρνηση, την εγκληματικότητα και την εθνικιστική βία.

Και γιατί ξαφνικά ασχολούμαστε με αυτό το νησιωτικό κράτος των 700.000 κατοίκων;

Διότι έχουν γίνει «μήλον της έριδος» μεταξύ Κίνας κι ΗΠΑ.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με τα Νησιά του Σολομώντα, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν κυβερνητική αντιπροσωπεία εν μέσω ανησυχιών ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μία ναυτική βάση στα νησιά, που θα έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία και θα αλλάξει τις ισορροπίες στον Ειρηνικό.

Το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Νησιών του Σολομώντα διέρρευσε τον περασμένο μήνα και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν ανακοίνωσε σήμερα ότι «τα υπουργεία Εξωτερικών της Κίνας και των Νήσων Σολομώντα υπέγραψαν πρόσφατα και επισήμως το πλαίσιο συνεργασίας για την ασφάλεια», χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επίσης συμφωνίας.

Σύμφωνα όμως με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει, θα μπορούν να αναπτυχθούν στο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Κινέζοι αστυνομικοί για να διασφαλίσουν «την δημόσια τάξη». Πάντως ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα, Μανάσεχ Σογκαβάρε έχει κατ΄ επανάληψη διαψεύσει τις φήμες ότι θα επιτρέψει στην Κίνα να στήσει στρατιωτική βάση στη χώρα του. Διαβεβαιώσεις που φαίνεται πως δεν έχουν καθησυχάσει τους Αμερικανούς.

«Η ευρεία φύση της συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στα Νησιά του Σολομώντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ  Πράις. Προειδοποιώντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας «θα μπορούσε να αυξήσει την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό των Νήσων Σολομώντα και να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την ευρύτερη νησιωτική περιοχή του Ειρηνικού».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει αντιπροσωπεία στο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού για να συζητήσει την επαναλειτουργία αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Χονιάρα, αλλά φαίνεται πως αυτή η αντιπροσωπεία θα φτάσει αργά…. Η συμφωνία με την Κίνα έχει ήδη υπογραφεί…

Μία ύστατη προσπάθεια να υπονομευθούν οι κινεζικές πρωτοβουλίες είχε γίνει πριν από λίγες μέρες, όταν ταξίδεψε στην Χονιάρα ο Αυστραλός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ζεντ Σεζέλια, ο οποίος ζήτησε ανοιχτά από τον πρωθυπουργό των Νήσων Σολομώντα να μην υπογράψει την συμφωνία με τους Κινέζους. Προφανώς δεν εισακούστηκε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα την Δύση ότι «εσκεμμένα κλιμακώνει τις εντάσεις» με αφορμή την συμφωνία συνεργασίας με τα Νησιά του Σολομώντα, την οποία χαρακτήρισε «φυσιολογική ανταλλαγή και συνεργασία μεταξύ δύο εθνικά κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών».

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Η κυβέρνηση των Νησιών του Σολομώντα αναγνώρισε το Πεκίνο μόλις το 2019, αφού διέκοψε τις σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της αποσχισθείσα επαρχία.

Η διαφθορά και η ανεργία είναι δύο λόγοι που προκαλούν κοινωνική αναταραχή και απειλούν την κυβέρνηση Σογκαβάρε. Μένει να δούμε αν θα κλιμακωθεί η αναταραχή, όπως εξάλλου προέβλεψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ή θα επιβληθεί η σιδηρά πειθαρχία -αλά κινεζικά- και το Πεκίνο θα βάλει πόδι (ή για την ακρίβεια στρατιωτική αρβύλα) σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για τον Ειρηνικό.

Διαβάστε επίσης:

Τζόνι Ντεπ – Αμπερ Χερντ: Νοσοκόμα έψαχνε στο σπίτι του ηθοποιού το κομμένο του δάχτυλο (Video)

Moskva – Kursk: Δύο ρωσικές ναυτικές τραγωδίες με κοινά σημεία

Γαλλικές εκλογές: Νικητής με 56% ο Μακρόν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:21