search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:48
MENU CLOSE

Moskva – Kursk: Δύο ρωσικές ναυτικές τραγωδίες με κοινά σημεία

19.04.2022 15:42
kursk09-new

Οι γονείς του ναύτη Γεγκόρ Σκρέμπετς πέρασαν όλη την μέρα ψάχνοντας τον γιό τους ανάμεσα στους 200 τραυματίες που υπηρετούσαν στο πλοίο Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι νοσηλεύονται σε Ναυτικό Νοσοκομείο.

«Κοιτούσαμε όλα τα παιδιά. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο σκληρό ήταν, αλλά δεν μπόρεσα να βρω το δικό μου παιδί», λέει η Ιρίνα Σκρέμπετς στο ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Insider.

Ο 20χρονος Γεγκόρ Σκρέμπετς υπηρετούσε ως μάγειρας στο πλοίο Moskva και δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του μετά την βύθιση του καταδρομικού, που –σύμφωνα με τους Ουκρανούς- χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune.

Παρόλο που το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έγινε «πλήρης εκκένωση» του πλοίου υπάρχουν ενδείξεις ότι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Η εκδοχή του Κρεμλίνου μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι ένα βολικό ψέμα. Κάτι που έχει ξαναγίνει επί των ημερών του Πούτιν, αν θυμηθούμε την τραγωδία με το υποβρύχιο Kursk.

Η έλλειψη πληροφόρησης για την τύχη των μελών του πληρώματος οδηγεί τους συγγενείς τους σε συγκρίσεις με την υπόθεση του υποβρυχίου Kursk, το 2000, όταν 118 Ρώσοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους από την βύθισή του στη Θάλασσα Μπάρεντς, στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων.

Η ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα  Meduza, επικαλούμενη πηγή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει ότι από την βύθιση του Moskva έχασαν την ζωή τους 37 μέλη του πληρώματος και 100 τραυματίστηκαν.

Ο Ντμίτρι Σκρέμπετς, πατέρας του Γεγκόρ έγραψε στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης VK ότι τρεις οικογένειες που είχαν παιδιά που υπηρετούσαν στο Moskva ήρθαν σε επαφή μαζί τους επειδή έχουν χάσει τα ίχνη τους. «Επικοινωνήσαμε με τρεις οικογένειες από τη Γιάλτα, την Αλούπκα και την Αγία Πετρούπολη», έγραψε ο Ντμίτρι Σκρέμπετς, «θέλουμε γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματά μας για το που βρίσκονται τα παιδιά μας».

Η τραγωδία του Kursk

Το ίδιο αγωνιώδες ερώτημα έθεταν και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος του υποβρυχίου Kursk.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που είχε τεθεί σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 1994,  συμμετέχοντας στην μεγαλύτερη ρωσική ναυτική άσκηση μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ έπλεε στις 12 Αυγούστου 2000 στη Θάλασσα του Μπάρεντς.  Είχε πλήρωμα 118 ανθρώπων, αν και λέγεται πως είχαν επιβιβαστεί και Κινέζοι παρατηρητές της άσκησης.

Στις 07:47 ώρα Ρωσίας, σεισμογράφοι στη Νορβηγία κατέγραψαν μία δόνηση μεγέθους 2,2 Ρίχτερ. Δύο λεπτά αργότερα άλλη μία, μεγαλύτερη- 4,2 Ρίχτερ.  Αυτές οι σεισμικές δονήσεις οφείλονταν στις εκρήξεις που έγιναν στο ρωσικό υποβρύχιο.

Το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι το υποβρύχιο συγκρούσθηκε με κάτι, που δεν διευκρινίστηκε.  Οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι παρακολουθούσαν την άσκηση των Ρώσων, αλλά ισχυρίζονται δεν είχαν κάποιο δικό τους πλοίο κοντά στο υποβρύχιο. Ωστόσο ένα σενάριο που μέχρι σήμερα θεωρείται πιθανό είναι η σύγκρουση του Kursk με κάποιο αμερικανικό υποβρύχιο…

Ο Ρώσος ναύαρχος Κουρογέντοφ δύο μέρες μετά, στις 14 Αυγούστου, παραδέχτηκε πως «δεν υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες» για τη διάσωση του πληρώματος. Το υποβρύχιο είχε βυθιστεί και βρισκόταν στα 100 με160 μέτρα στον βυθό της Θάλασσας Μπάρεντς. Μέχρι τις14 Αυγούστου υπήρχε επικοινωνία με τον πλοίαρχο του υποβρυχίου, αλλά έκτοτε επικράτησε απόλυτη σιγή. Στο ρωσικό επιτελείο αναζητούσαν τρόπους διάσωσης του πληρώματος, αλλά όλα αυτά αποδείχτηκαν μάταια. Οι Ρώσοι είχαν ήδη καθυστερήσει να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό.

Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε διακοπές, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση και ήρθε σε επαφή με ειδικούς του ΝΑΤΟ για υποβρύχιες διασώσεις. Βρετανοί και Νορβηγοί προσφέρουν βοήθεια, αλλά μέχρι τις 19 Αυγούστου δεν έχουν καταφέρει τίποτα.

Στις 19/8/2000 ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο τηλέφωνο με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, τρεις μέρες μετά Νορβηγοί δύτες ερεύνησαν το υποβρύχιο και διαπίστωσαν ότι είχε κατακλυσθεί από τα νερά, ο Πούτιν κήρυξε «ημέρα πένθους».

Δηλώσεις Πούτιν για το Κουρσκ:

Δέκα μέρες μετά την έκρηξη στο υποβρύχιο οι συγγενείς των μελών του πληρώματος έμαθαν τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα. Αλλά χρειάστηκε να περιμένουν άλλους 14 μήνες για να θάψουν τις σορούς των ανθρώπων τους γιατί η επιχείρηση ανάσυρσης των νεκρών ήταν εντελώς διαφορετική.

Η διαχείριση της τραγωδίας από τις ρωσικές αρχές και τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία.

Το συγκλονιστικό «γιατί» μιας μητέρας

Κι αυτό που έμεινε ήταν η εικόνα της  Ναντέζντα Τίλικ, της μητέρας ενός εκ των υποπλοιάρχων του υποβρυχίου.

ΤΟ συγκλονιστικό βίντεο με την μητέρα του υποπλοιάρχου:

Είχε επιτεθεί φραστικά σε Ρώσους αξιωματούχους, κάποια στιγμή εμφανίστηκε πίσω της μιαν άλλη γυναίκα, πιθανότατα γιατρός, που πίεσε μία σύριγγα πάνω από τα ρούχα της Τίλικ. Η γιατρός εξαφανίστηκε γρήγορα..

Ύστερα από λίγο η μητέρα του υποπλοιάρχου έδειξε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, σταμάτησε να μιλάει, την έβαλαν σε μία καρέκλα.

Μέρες αργότερα η ίδια υποστήριξε ότι …έπρεπε  να της κάνουν ένεση γιατί είχε καρδιακό πρόβλημα…

Διαβάστε επίσης:

Σερ Μπράντλεϊ Γουίγκινς: Η σκοτεινή ιστορία πίσω από τον διάσημο Βρετανό ποδηλάτη (Photos)

Apple: «Επανάσταση» από τους εργαζόμενους – Ετοιμάζονται να ιδρύσουν συνδικάτο

Μαριούπολη: Νέο τελεσίγραφο Μόσχας για το Azovstal – «Παραδοθείτε μέχρι το μεσημέρι!» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:48