search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:14
MENU CLOSE

Σαγκάη: Πώς το σκληρό lockdown επηρεάζει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και οδηγεί σε ύφεση

19.04.2022 17:01
saghai-food-new

Το παρατεταμένο lockdown στην Σαγκάη, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της Κίνας, μπορεί να διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, επιφέροντας ένα συντριπτικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη χάσει τη δυναμική ανάκαμψής της μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ριζοσπαστικοί περιορισμοί της πολιτικής «μηδενικού COVID» της κινεζικής κυβέρνησης είναι επίσης πιθανό να βλάψουν τα εγχώρια δίκτυα logistics που επικεντρώνονται στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας και να παρασύρουν σε ύφεση περαιτέρω την ευρύτερη οικονομία της χώρας, που ονομάζεται «εργοστάσιο του κόσμου».

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αναμένεται να συνεχίσει να λαμβάνει δραστικά μέτρα για να ανακόψει την πανδημία του νέου κορωνοϊού μέχρι το τέλος του συνεδρίου του το φθινόπωρο, στο οποίο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως ηγέτης.

Καθώς οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν σχεδόν ανασταλεί στη Σαγκάη, είναι πιθανόν σύμφωνα με τους αναλυτές να «αντιμετωπίσουμε διπλό πλήγμα από τη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού και την οικονομική ύφεση της Κίνας».

Στα τέλη Μαρτίου, η Κίνα αποφάσισε να επιβάλλει ένα πολύ σκληρό lockdown στη Σαγκάη, με πληθυσμό άνω των 24,9 εκατομμυρίων κατοίκων, αφού σφράγισε τον νότιο τεχνολογικό κόμβο του Shenzhen με 17 εκατομμύρια κατοίκους και στη συνέχεια το Changchun στα βορειοανατολικά με 9 εκατομμύρια.

Στις περιοχές υπό lockdown στη Σαγκάη, οι κάτοικοι πρέπει να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να έχουν σταματήσει εντελώς τη λειτουργία τους. Οι αυστηροί κανονισμοί καραντίνας έχουν επίσης εμποδίσει τους οδηγούς να παραδίδουν φορτία εισαγωγών που καταφθάνουν στο λιμάνι της πόλης.

Ο χάρτης απεικονίζει τα εμπορικά πλοία που περιμένουν να ξεφορτώσουν το εμπόρευμά τους στο λιμάνι της Σαγκάης

Εάν η ηγεσία του Σι δεν χαλαρώσει την πολιτική της για μηδενικό COVID-19, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα γίνει μια απρόσιτη χώρα και δεν μπορεί να προμηθεύεται ό,τι χρειάζεται για την παραγωγή προσθέτοντας ότι η στασιμότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο είναι βέβαιο ότι θα «επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο».

Ακόμη και μετά το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου νωρίτερα φέτος, η Κίνα εξακολουθεί να εφαρμόζει τα αντιεπιδημικά μέτρα της, όπως την επιβολή lockdown στις πόλεις όταν εμφανίζονται επιδημίες και καραντίνες σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

«Η Κίνα είναι μία από τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης και θνησιμότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 11 Απριλίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian. «Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, η οικονομία και η κοινωνία της Κίνας μπορούν να διατηρήσουν την καλή λειτουργία τους».

Αφού κορυφώθηκε η αύξηση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, η Κίνα έδειξε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης σε σχήμα V, και έγινε η μόνη μεγάλη χώρα που πέτυχε ανάπτυξη το 2020. Η οικονομία επίσης αυξήθηκε κατά 8,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα το 2021.

Ωστόσο, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με χλιαρό ρυθμό 4,0% σε ετήσια βάση. Υπό τον φόβο για ένα άλλο κύμα μολύνσεων, αυξήθηκε μόνο κατά 4,8% κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα τελευταία στοιχεία υπογραμμίζουν ότι οι προοπτικές για την οικονομία της Κίνας έχουν γίνει πιο ζοφερές μετά τα lockdown στις μεγάλες πόλεις.

Καθώς οι αποστολές εξαρτημάτων για την παραγωγή αυτοκινήτων είχαν κολλήσει, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11,7% από το προηγούμενο έτος τον Μάρτιο μετά από άνοδο 18,7% τον Φεβρουάριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 3,5% τον περασμένο μήνα.

Στη Σαγκάη, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε σε περισσότερα από 300.000, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, από περίπου 4.500 σε μια περίοδο περίπου 20 ημερών από τις 28 Μαρτίου όταν ξεκίνησε το lockdown.

Τη Δευτέρα, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς με COVID-19 πέθαναν στην πόλη.

Κατά το αρχικό στάδιο της αναζωπύρωσης των λοιμώξεων, τοπικός αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει κατά ενός lockdown στη Σαγκάη, λέγοντας ότι ήταν ένας σημαντικός «παίκτης» τόσο στην κινεζική όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Στην πόλη, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ήταν χαμηλός στις αρχές Μαρτίου.

Ο Ναότο Σάιτο, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Daiwa στο Τόκιο, δήλωσε: «Η Σαγκάη προσπάθησε να εξισορροπήσει την πολιτική μηδενικού COVID με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε αποτυχία».

«Μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες έως ότου οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες επανέλθουν στο φυσιολογικό στη Σαγκάη. Τον Απρίλιο, η Σαγκάη θα βιώσει μια άνευ προηγουμένου ύφεση», δήλωσε ο Σάιτο, ειδικός στην κινεζική οικονομία.

Το 2021, το εξωτερικό εμπόριο της Σαγκάης έφτασε σε υψηλό ρεκόρ των 4,06 τρισεκατομμυρίων γιουάν (638 δισεκατομμύρια δολάρια), αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 10% του συνόλου της Κίνας, ενώ η πόλη έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο για 12η συνεχή χρονιά, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εβδομάδες μετά την απότομη εξάπλωση του ιού στη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, η Κίνα απέκλεισε την κεντρική πόλη για 76 ημέρες έως τις 8 Απριλίου 2020.

Η οικονομία της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, όπου βρίσκεται η Γουχάν, κατρακύλησε περίπου 40% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Η συνολική οικονομία της Κίνας σημείωσε την πρώτη τριμηνιαία πτώση ρεκόρ κατά την ίδια περίοδο.

Το 2021, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 8,1% από πέρυσι στα 4,32 τρισεκατομμύρια γιουάν, καθώς το συνολικό ΑΕΠ της Κίνας έφτασε τα 114,37 τρισεκατομμύρια γιουάν.

Διαβάστε επίσης:

Τζόνι Ντεπ – Αμπερ Χερντ: Νοσοκόμα έψαχνε στο σπίτι του ηθοποιού το κομμένο του δάχτυλο (Video)

Moskva – Kursk: Δύο ρωσικές ναυτικές τραγωδίες με κοινά σημεία

Γαλλικές εκλογές: Νικητής με 56% ο Μακρόν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:14