search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:18
MENU CLOSE

Μπάιντεν: Άλλα 800 εκατ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

21.04.2022 18:17
biden-new

«Σήμερα, ανακοινώνω 800 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσω περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμά στα ανατολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την αίθουσα Ρούσβελτ στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πυρομαχικά.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία έχει «επαναπροσανατολίσει» την εκστρατεία της για να καταλάβει νέα εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία, καθιστώντας τη ροή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας απαραίτητη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας κινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τα…όπλα που χρειάζονται», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί προτεραιότητα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Μοιραζόμαστε και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε σημαντικές καίριες πληροφορίες με την Ουκρανία να τη βοηθήσουμε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», είπε.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια μετά από ένα παρόμοιου μεγέθους μέτρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Εάν εγκριθεί το τελευταίο πακέτο, θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα την Πέμπτη με την ονομασία «Ενωθείτε για την Ουκρανία» που θα παρέχει μια βελτιωμένη διαδικασία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια ξεχωριστή δόση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κυβέρνηση, επιπλέον των 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια που υποσχέθηκε.

«Εκτός από την ενίσχυση της αντίστασης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, επιδεικνύουμε επίσης την υποστήριξή μας στον λαό της Ουκρανίας. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι σκοπεύουμε να παράσχουμε επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση», είπε ο Μπάιντεν.

Η νέα βοήθεια ανεβάζει τη συνολική οικονομική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, είπε ο Πρόεδρος, σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες από την εισβολή της Ρωσίας.

Η χρηματοδότηση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της Ουκρανίας «για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, για να στηρίξει τις κοινότητες που έχουν καταστραφεί από τη ρωσική επίθεση και να πληρώσει τους γενναίους εργάτες που συνεχίζουν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον λαό της Ουκρανίας», είπε ο Μπάιντεν.

Ανήγγειλε επίσης το πρόγραμμα «Ενωθείτε για την Ουκρανία», μια νέα προσπάθεια υποστήριξης των Ουκρανών που επιδιώκουν να έρθουν στις ΗΠΑ εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής, με περίπου τα δύο τρίτα των Ουκρανών παιδιών να εκτοπίζονται.

Ο ίδιος το περιέγραψε ως «ένα πρόσφορο κανάλι για ασφαλή νόμιμη μετανάστευση από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους Ουκρανούς», σημειώνοντας ότι αυτοί οι μετανάστες πρέπει να έχουν χορηγό στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας οικογένειας ή μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι νέες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σκοπεύουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς συνεχίζει τη βίαιη εισβολή του για τρίτο μήνα.

«Η ενότητά μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και η ενότητά μας με τον ουκρανικό λαό στέλνει ένα αλάνθαστο μήνυμα στον Πούτιν: Δεν θα καταφέρει ποτέ να κυριαρχήσει και να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία».

«Αμφισβητείται ότι ο Πούτιν ελέγχει τη Μαριούπολη»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.

Παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο αυτό.

«Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το 2021 ρωσικά πλοία έδεσαν 1.800 φορές σε αμερικανικά λιμάνια, αριθμός που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης.

Ο Καναδάς έκλεισε τα λιμάνια του για τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας από την 1η Μαρτίου.

Το Πεντάγωνο ανέπτυξε drones «φαντάσματα» για την Ουκρανία

Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

Η Ισπανία στέλνει 200 τόνους στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία –  Η Δανία υπόσχεται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 90 εκατ. δολαρίων

Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, μια προσφορά που αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί έως σήμερα από τη Μαδρίτη στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ’ όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το «Ιζαμπέλ», απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», συμπλήρωσε ο Ισπανός ηγέτης.

«Αυτό το πλοίο μεταφέρει 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Η Μαδρίτη έχει έως τώρα στείλει στην Ουκρανία περίπου 12 αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, ανέφερε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης είπε ότι το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας της Δανίας ανέρχεται σε περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Ερντογάν για το προσφυγικό: «Η Ελλάδα σκοτώνει πρόσφυγες στη θάλασσα, ενώ εμείς τους σώζουμε»

Κρεμλίνο: Γιατί δεν απαντά ο Ζελένσκι στην πρότασή μας;

Μαριούπολη: Περικυκλωμένο το Aζοφστάλ – Μαζί με τους μαχητές άμαχοι και παιδιά, λέει το Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:18