search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:34
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικά: «Παγώνουν» οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης – Νέο διάβημα από το ΥΠΕΞ

28.04.2022 13:17
ypoyrgeio eksoterikon new

Σε περιοδο νέας έντασης μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας  μετά το μπαράζ  υπερπτήσεων  των τουρκικών  αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.   

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, αποφάσισε να μεταθέσει για το μέλλον τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε νέο διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη.  

Το διάβημα του ΥΠΕΞ

Σε αυτό αναφέρεται ότι η τουρκική συμπεριφορά είναι προκλητική και παραβατική, καταδικαστέα και απαράδεκτη και ότι υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε εκτάκτως τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας.Ο  Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε στον Τούρκο πρέσβη ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι «με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η Αθήνα αποκλείει την Άγκυρα από άσκηση του ΝΑΤΟ

H Αθήνα προχώρησε και σε αποκλεισμό  της  Άγκυρας από την άσκηση του NATO «Tiger Meet» στον Άραξο

Η απόφαση της Αθήνας έρχεται την ώρα που σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, ζεύγος  τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, την Τετάρτη, 27 Απριλίου, υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. 

Ακολούθως, έτερος σχηματισμό τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο. Υπενθυμίζεται ότι, την ίδια μέρα, διαφορετικά ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο.

Διαβάστε επίσης

Φυσικό αέριο – Σκρέκας: Τη Δευτέρα θα θέσει η Ελλάδα στην ΕΕ το θέμα πληρωμής

Κακλαμάνης: Υπερβολικό το ποσό που παίρνει το golden boy της ΔΕΗ (Video)

Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Κοινωνική έκρηξη φοβούνται οι βουλευτές της ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:33