search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:18
MENU CLOSE

Πατριάρχης Μόσχας: Ποιος θέλει να καθίσει στο σκαμνί τον Κύριλλο και με ποιες κατηγορίες

30.04.2022 06:00
kyrillos-mosxa09-new

Ο Βιλί Φοτρέ και η Πατρίσια Ντιβάλ είναι από τους Ευρωπαίους που έχουν δώσει μάχες για να υπερασπιστούν θρησκευτικές κοινότητες από τις διώξεις και τις παρεμβάσεις που δέχονται από κρατικές αρχές.

Αυτή τη φορά όμως στρέφονται κατά ενός θρησκευτικού ηγέτη τον οποίον κατηγορούν ότι υποκινεί μία επίθεση και τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, πνευματικός ηγέτης της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, για τον οποίον ζητούν να οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC).

Επικαλούμενοι την εντολή που έχει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι Φοτρέ και Ντιβάλ ανέβασαν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα (HumanRightsWithoutFrontiers- HRWF), έκκληση προς τον εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Α.Α. Χαν, για να ενεργήσει ώστε «να θεωρηθεί προσωπικώς υπεύθυνος και να δικαστεί ο Βλαντίμιρ Μιχαήλοβιτς Γκουντιάιεφ, γνωστός ως Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, για υποκίνηση, δικαιολόγηση, συμβολή και ενθάρρυνση στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διαπράττονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία».

Η οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα εδρεύει στις Βρυξέλλες και ένας από τους συνιδρυτές, από το 1989, είναι ο Φοτρέ.

Για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους οι Φοτρέ και Ντιβάλ επικαλούνται κήρυγμα του Πατριάρχη Κύριλλου, στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις μέρες αφότου εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Πατριάρχης Κύριλλος προσευχήθηκε στον Κύριο να προστατεύει την ρωσική γη, που όπως ανέφερε στο κήρυγμα, είναι «μία γη που τώρα περιλαμβάνει την Ρωσία και την Ουκρανία και την Λευκορωσία και άλλες φυλές και λαούς».

Όπως αναφέρεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία επικαλούνται οι Φοτρέ και Ντιβάλ, ο Πατριάρχης Κύριλλος έδωσε «θεολογική κάλυψη» στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Ρώσο πατριάρχη ότι «καταδίκασε όσους πολεμούν ενάντια στην ιστορική ενότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τους ΄δυνάμεις του κακού΄». Ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας έχει χαρακτηρίσει την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως πόλεμο εναντίον του κακού, αναφέροντας μάλιστα στις 6 Μαρτίου, ότι «έχουμε αρχίσει έναν αγώνα που δεν έχει φυσική, αλλά μεταφυσική σημασία», καθώς – όπως είπε- είναι αγώνας «για την ανθρώπινη σωτηρία».

Αυτές οι αναφορές του Πατριάρχη Κύριλλου χαρακτηρίζονται από τα μέλη της οργάνωσης Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα ως επιχείρηση για την «πνευματική εκκαθάριση της Ουκρανίας» και  ως «θρησκευτική εκκαθαριστική επιχείρηση και θρησκευτική σταυροφορία».

Οι Φοτρέ και Ντιβάλ υποστηρίζουν ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος έθεσε την πνευματική βάση για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος της Ρωσίας, ευλογώντας κάθε έναν που συμμετέχει σε αυτόν.

Όμως η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ως εκ τούτου το δικαστήριο δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη χώρα. Άρα και η άσκηση δίωξης κατά του Πατριάρχη Κύριλλου είναι πρακτικά αδύνατη. Εντούτοις η πρωτοβουλία των Φοτρέ και Ντιβάλ έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό, καθώς βάζουν στο στόχαστρο τον θρησκευτικό ηγέτη 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Παράνοια στην Κίνα για την πανδημία – Νέα αυστηρά μέτρα σε 46 πόλεις (video)

Έφοδος στα γραφεία της Deutsche Bank στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος

Frontex: Παραίτηση Λεζερί στη σκιά έρευνας για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58