search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:22
MENU CLOSE

Εργατική Πρωτομαγιά: Τα απεργιακά συλλαλητήρια – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς (Video)

01.05.2022 08:09
ergatiki prwtomagia

Aκινητοποιημένα για 24 ώρες θα μείνουν μετρό και τραμ, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα λεωφορεία της ΟΣΥ, καθώς και τα τρόλεϊ στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα παραπάνω μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Ελάχιστα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

24ωρη απεργία της ΠΝΟ

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Η απεργία θα ξεκινήσει την 00.01 της 1ης Μαΐου 2022, ημέρα Κυριακή, και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Οι ναυτεργάτες αποτίουν και φέτος φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε στην κυριολεξία τον ρου της ιστορίας και είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες όλων των εργαζομένων στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωση του το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών.

«Σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, οι εργαζόμενοι ενώνουν και πάλι τη φωνή τους διατρανώνοντας την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την αμετάκλητη απόφασή τους να εξακολουθήσουν να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους», καταλήγει.

Τα συλλαλητήρια

Στις 11 το πρωί ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) διοργανώνουν το κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων. Δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και έχει ήδη τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

»Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μία αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μία αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες», συνεχίζει.

«Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία. Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Στο Σύνταγμα και στο Πασαλιμάνι το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα στις 10.30 και στο Πασαλιμάνι στις 11.00.

«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων όλες και όλοι στο λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα της COSCO, για να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους λιμενεργάτες της COSCO, για να σπάσει ο τσαμπουκάς εργοδοσίας και κυβέρνησης, για να πάρουν απάντηση οι κατασταλτικοί και απεργοσπαστικοί μηχανισμοί. Οι εργάτες της COSCO έχουν δίκιο! Κανένας μόνος του!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα παρευρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 70 πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες.

Διαβάστε επίσης:

Αλόννησος: Σεισμός 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο

Πήλιο: Εσπευσμένα στην Αθήνα 4χρονος μετά από τσίμπημα «μαύρης χήρας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:22