search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:57
MENU CLOSE

Ενέργεια: Αντίστροφη μέτρηση για το «εθνικό σχέδιο» – Οριζόντιες παρεμβάσεις για ευρύ χρονικό πλαίσιο

03.05.2022 13:58
oikonomou_new

Νέες λεπτομέρειες σχετικά με το «εθνικό σχέδιο» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα το σχέδιο αυτό, ανεξάρτητα από τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτοντας ότι ενώ σε πρώτη φάση στηρίχθηκαν οι καταναλώσεις ως 300 kWh και ότι οι μεγαλύτερες καταναλώσεις είδαν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, από εδώ και πέρα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι οριζόντιες και ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής τους θα είναι ευρύς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ δραστική και ουσιαστική παρέμβαση», υπενθυμίζοντας ότι ως τώρα η κυβέρνηση έχει διαθέσει ποσό άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και δεσμευόμενος ότι η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά και να διαθέσει πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι πλέον η εταιρεία δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, όπως ήταν η κατάσταση το 2019, και σημειώνοντας ότι αν η κρίση ερχόταν τότε η εταιρεία δεν θα είχε την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης. Επίσης, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, υποστήριξε ότι το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, κάτω ακόμα και από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ασύστολα ψέματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς και διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ σε στελέχη της επιχείρησης, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε από το δ.σ. της εταιρείας το 2021, ωστόσο επισήμανε ότι το δικαίωμα αυτό δεν πρόκειται να ασκηθεί.

Επίσης, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει για την αντιπυρική περίοδο και ειδικά στην αύξηση της επιτήρησης από αέρος -μέσω των ειδικών αεροσκαφών air tractors– και εδάφους, αλλά και την αυξημένη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων, ενώ προανήγγειλε προσλήψεις δασοκομάντος και δασοπυροσβεστών.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Προτιμάμε να μιλάμε με έργα και όχι με λόγια

Στην Καισαριανή ο Ανδρουλάκης: «Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων σε όλη την ανθρωπότητα» (Photos)

Οι επενδύσεις στην ενέργεια στη συνάντηση του Μητσοτάκη με το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:55