search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:50
MENU CLOSE

Fed: Ανέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Η μεγαλύτερη αύξηση από το 2000

04.05.2022 21:53
federal-reserve-23-new

Τέλος δίνει στη χαλαρή νομισματική πολιτική η FED καθώς προχώρησε σε μία κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Μία κίνηση δείγμα της ανησυχίας που υπάρχει στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για τα τερατώδη επίπεδα στα οποία έχει «σκαρφαλώσει» ο πληθωρισμός.

Έτσι προχώρησε στη δεύτερη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων και μάλιστα κατά 50 μονάδες βάσης -για πρώτη φορά από το 2000-, αφήνοντας κατά μέρος τη συνήθη τακτική των αυξήσεων κατά 0,25%, καθώς εντείνει την προσπάθειά της να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό που συνεχίζει να κινείται κοντά στα υψηλά 40 ετών.

Συγκεκριμένα, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση των επιτοκίων της στο εύρος του 0,75%-1,00%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις ανάλογου ύψους.

Παράλληλα, η FOMC ανακοίνωσε και την ποσοτική σύσφιξη του ισολογισμού της, που εν μέσω της πανδημίας ανήλθε στο ύψος των περίπου 9 τρισ. δολαρίων, από την 1η Ιουνίου, επιταχύνοντας τις κινήσεις της για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Παρά την υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, “οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές, ενώ ισχυρή είναι και η αγορά εργασίας“, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασή της στην Ουάσιγκτον.

Ο πληθωρισμός “παραμένει αυξημένος”, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns στην Κίνα λόγω έξαρσης του κορονοϊού να διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες, σημειώνει η FOMC, η οποία επισημαίνει ότι “η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ισολογισμού της Fed, ο οποίο εκτινάχθκε στο ύψος των 9 τρισ. δολαρίων εν μέσω πανδημίας καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, η ανακοίνωση της FOMC αναφέρει ότι θα ξεκινήσει να μειώνεται από την 1η Ιουνίου με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων ανά μήνα, και θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ θα διευρυνθεί έως και στα 95 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της FOMC δεν προέβησαν σε αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεών τους στην τρέχουσα συνεδρίαση, υποδηλώνοντας ότι οι εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την απασχόληση δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, η FOMC προέβη στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από τρία και πλέον χρόνια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο εύρος του 0,25%-0,50%, με τους αξιωματούχους της Fed να δείχνουν αυξήσεις των επιτοκίων και στις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις τους για φέτος, με στόχο το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, η FOMC “έβλεπε” τότε τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών έχει έκτοτε οδηγήσει πολλούς αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μιλήσουν για την ανάγκη ακόμη πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η απότομη κίνηση της Fed θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας τη χώρα ακόμη και σε ύφεση.

Διαβάστε επίσης:

Καλός οιωνός για τον Τουρισμό: Με προορισμό Ελλάδα 1 στις 3 κρατήσεις στην Thomas Cook

Πετρέλαιο: Άλμα στις αγορές μετά την απόφαση Κομισιόν για εμπάργκο στη Ρωσία

Φον ντερ Λάιεν : Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Δεν θα είναι εύκολο για κάποια κράτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:46