search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:10
MENU CLOSE

Φον ντερ Λάιεν : Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Δεν θα είναι εύκολο για κάποια κράτη

04.05.2022 11:04
von_der_leyen_new

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στην Ρωσία στο πλαίσιο του νέου κύκλου κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις σε βάρος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας και αποκλεισμό αναμετάδοσης στην Ευρώπη των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας.

 Το σχέδιο, εφόσον συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, θα επηρεάσει και την ΕΕ που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ρωσική ενέργεια και θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές.

«Σήμερα θα προτείνουμε καθολική απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Θα πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από τους Ευρωβουλευτές.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι θα σταματήσουν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Ρωσία εντός έξι μηνών και των προϊόντων διύλισης μέχρι το τέλος του 2022, όπως διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν.

«Αντιμετωπίζουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Και ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα είναι εύκολο γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«(Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) πρέπει να πληρώσει το τίμημα, υψηλό τίμημα, για την βάρβαρη επίθεσή του», είπε η κυρία φον ντεν Λάιεν.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αποκλείονται από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank και άλλες τρεις τράπεζες. «Με αυτό πλήττουμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την δυνατότητα του Πούτιν να προκαλεί καταστροφή», εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία και άλλων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματικών του στρατού στην ΕΕ και επιβάλλονται απαγορεύσεις μετακινήσεων σε αυτά τα άτομα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν πρέπει τώρα να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να δοθεί μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής στην Ουγγαρία και την Σλοβακία για να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ο Σιμόν Ταγκλιαπιέτρα, του think tank Bruegel, δήλωσε ότι το πετρελαϊκό εμπάργκο είναι «ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα» και πρόσθεσε ότι «στο άμεσο μέλλον θα διατηρηθούν υψηλά τα έσοδα της Ρωσίας, ενώ θα προκληθούν αρνητικές συνέπειες στην ΕΕ και στην παγκόσμια οικονομία λόγω των υψηλών τιμών (του πετρελαίου). Για να μην μιλήσουμε για τους κινδύνους αντιποίνων στην προμήθεια του (ρωσικού) φυσικού αερίου».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Ξεσπάει η μητέρα της τρίχρονης – «Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια»

Χανιά: Άστεγος κάηκε ζωντανός μέσα σε σπίτι που πήρε φωτιά (Photo)

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Από 1η Ιουνίου οι αποφάσεις για τις μάσκες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:09