search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 04:09
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Γιατί η Γερμανία φοβάται ένα εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία – Η εξάρτηση και το δίλημμα του Βερολίνου

29.04.2022 12:12
germany_gas_new

Η Γερμανία δηλώνει ότι δεν θα αντιταχθεί σε ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό το μέτρο είναι το πλέον αποτελεσματικό για να πληγεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πίσω από αυτές τις επιφυλάξεις βρίσκεται ο γερμανικός ρεαλισμός, τον οποίον υπαγορεύει η πραγματικότητα: «Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία είναι η μόνη βιομηχανικά αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο που συγχρόνως εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια και την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα», εξηγεί ο Αστρίντ Χάμκερ, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Η Γερμανία βρίσκεται στα δόντια ενός ηθικού και οικονομικού διλήμματος: πώς να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια χωρίς να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία της, γράφει το βρετανικό skynews.

Πόσο μεγάλη είναι η εξάρτηση της Γερμανίας από την ρωσική ενέργεια

Η Ρωσία προμηθεύει την Γερμανία με το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται για να ζεσταθούν τα σπίτια και να κινηθεί η τεράστια βιομηχανία της.

Για κάθε μέρα όμως που ρωσικά ορυκτά καύσιμα ρέουν προς την Γερμανία, αντιστρόφως τεράστια χρηματικά ποσά διοχετεύονται προς τη Ρωσία, κάτι που η Δύση θεωρεί ως μέσο χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη συνολικά πληρώνει καθημερινά την Ρωσία περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αγοράζει. Η Γερμανία αφότου άρχισε ο πόλεμος έχει δώσει στους Ρώσους περίπου 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά υπάρχει ελάχιστη συναίνεση ως προς το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με συνέπεια να μην είναι εύκολη η πολιτική εξίσωση.

Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα για την Γερμανία.

Ο ρεπόρτερ του Skynews επισκέπτεται τον σταθμό του Μάλνοου, στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας, όπου φτάνουν αγωγοί φυσικού αερίου από την Ρωσία, που δίνουν ενέργεια σε εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις. Η εκπρόσωπος του σταθμού, Νίκολα Ρέγκενσπέργκερ επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη», καθώς αποτελεί μέρος ενός δικτύου μέσω του οποίου διοχετεύεται το φυσικό αέριο και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ευρώπης.

Ο Τόμας Ντέουσικε, στέλεχος της εταιρίας επεξεργασίας πλαστικών India-Dreusicke, έξω από το Βερολίνο, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου, το εργοστάσιο θα κλείσει. Και δεν θα είναι το μόνο. «Δεν θα έχουμε πρόβλημα με την θέρμανση, αλλά θα έχουμε άλλα προβλήματα αν σταματήσει η ενέργεια. Είμαστε νεκροί. Δεν θα παράγουμε πλέον», προσθέτει ο Τόμας Ντέουσικε. Εκφράζει πάντως αισιοδοξία ότι υπάρχει … ζωή και μετά τον Πούτιν.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο όμως δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Φυσικά θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά φοβούνται τις συνέπειες ακόμα και μίας ελεγχόμενης μείωσης στην ροή ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Σίλκε Ράιχαρντ, που είναι υπεύθυνος της μονάδας ελέγχουν ποιότητας στο εργοστάσιο, εξηγεί ότι «συνολικά το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί. Οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν, τα ενοίκια ανέβηκαν, το κόστος μετακίνησης έχει αυξηθεί, κι όλο αυτό είναι πιεστικό».

Αυτό που ο περιγράφει ο Σίλκε Ράιχαρντ είναι ο φόβος της γερμανικής κυβέρνησης: η ύφεση που θα προκληθεί σε περίπτωση αιφνίδιας μείωσης ή διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία, καθώς η Γερμανία έχει υψηλή εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Μείωση της ενέργειας σημαίνει μείωση της παραγωγής και συγχρόνως αύξηση του κόστους μεταφορών και βασικών ειδών διατροφής, άρα θα υπάρξει ο εφιαλτικός συνδυασμός της μείωσης της παραγωγής (και του ΑΕΠ) με την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Σε αναζήτηση της χρυσής τομής

Ακόμα και η Τζένιφερ Μόργκαν, η εκπρόσωπος της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής συμφωνεί: «Η Γερμανία κινείται όσο πιο γρήγορα μπορεί για να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Είμαστε στη φάση της απεξάρτησης από τον άνθρακα και κινούμαστε προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από το πετρέλαιο και όσο γρηγορότερα γίνεται και από το φυσικό αέριο. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με ισορροπημένο τρόπο για να εξασφαλίσουμε ότι η Γερμανία θα είναι ένα σταθερό και ισορροπημένο μέρος», λέει, προσθέτοντας: «αυτή τη στιγμή όμως είμαστε εξαρτημένοι».

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας στους πρώτους δύο μήνες του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, μελέτη του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) δείχνει ότι η Ρωσία πήρε 63 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά.

Η Γερμανία μόνη της έδωσε στην Ρωσία περίπου 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ για παραδόσεις ορυκτών καυσίμων στους δύο μήνες του πολέμου.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών ορυκτών καυσίμων μετά την Γερμανία είναι η Ιταλία, με αγορές ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακολουθεί η Κίνα, που έδωσε στην Ρωσία 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ συνολικά είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων, καθώς απορροφά το 71% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της CREA.

Αφότου έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας άρχισαν να μειώνονται, αλλά η Μόσχα δεν ανησυχεί για μείωση των κερδών, αφού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξίσωση ανάμεσα στην λογική του υφιστάμενου οικονομικού συστήματος, την πολιτική ισορροπία στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και την ανθρωπιστική λογική.

Διαβάστε επίσης:

Το Περού «καταπολεμά» τη διακίνηση κοκαΐνης αγοράζοντας… όλη την εγχώρια παραγωγή!

Έρευνα: Nέες επιδημίες θα φέρει η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο ρόλος της Ομάδας Βάγκνερ – Η διάψευση από τη Ρωσία (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32