search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:58
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο ρόλος της Ομάδας Βάγκνερ – Η διάψευση από τη Ρωσία (Photos)

29.04.2022 06:00
polemos_new

Σύρους και Ρώσους μισθοφόρους αποσύρει από την Λιβύη το Κρεμλίνο, καθώς φαίνεται πως γίνονται πιεστικές οι ανάγκες ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ουκρανία, όπως γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με Λίβυους αξιωματούχους το Κρεμλίνο απέσυρε τις τελευταίες εβδομάδες από την Λιβύη 1000 Σύρους και 200 Ρώσους μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ, οι οποίοι πιθανώς να έχουν ήδη μετακινηθεί στην Ουκρανία. Άλλοι περίπου 200 μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ αποσύρθηκαν από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στην Λιβύη παραμένουν περίπου 5.000 μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ, οι οποίοι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν στα μέτωπα της Ουκρανίας ανάλογα με την έκβαση των επιχειρήσεων.

Δυτικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται οι FT ανέφεραν ότι η απόσυρση δυνάμεων από τα αφρικανικά μέτωπα έχει σχέση με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι δεν είναι επιβεβαιωμένο πως έχουν σταλεί στην Ουκρανία και Σύροι μισθοφόροι.

Όμως σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, περίπου 40.000 Σύροι ένοπλοι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ στην Ουκρανία, «σε βάρος των επιχειρήσεων στην Αφρική και στην Συρία».

Ποια είναι η Ομάδα Βάγκνερ

Ο Δόκτωρ Σάμουελ Ραμάνι, γεωπολιτικός αναλυτής και συνεργάτης του Royal United Services Institute (RUSI) δήλωσε στο France  24 ότι «δεν αναμένει μεγάλη επιτυχία» της Ομάδας Βάγκνερ στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι αυτές οι δυνάμεις «είναι παραδοσιακά πιο αποτελεσματικές σε αμυντικές επιχειρήσεις».

Στην Λιβύη έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων για «την φύλαξη εγκαταστάσεων». Όμως ο επιθετικός χαρακτήρας της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία κάνει τον Δρ.Σάμουελ Ραμάνι να αμφιβάλει κατά πόσο η παρουσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ουκρανία.

Η εκτίμηση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι μισθοφόροι σε επιχειρήσεις εδραίωσης της ρωσικής παρουσίας στις περιοχές που έχουν καταληφθεί.

Η Ομάδα Βάγκνερ είναι μία ιδιωτική εταιρία που παρέχει στρατιωτικές υπηρεσίες και πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τον Ρώσο μεγιστάνα Γεβγένι Πριγκόζιν, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο πάντως διαψεύδει ότι έχει χρησιμοποιήσει μέλη της ομάδας αυτής σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC η Ομάδα Βάγκνερ ιδρύθηκε από τον 51χρονο βετεράνο Ρώσο στρατιωτικό, Ντμίτρι Ούτκιν, ο οποίος της έδωσε το όνομα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ως κωδικό κλήσης στη διάρκεια επιχειρήσεων.

Ο Ντμίτρι Ούτκιν είναι βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας και έχει τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη της υπηρεσίας  αντικατασκοπείας του ρωσικού στρατού- GRU.

Η Ομάδα Βάγκνερ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία, το 2014, σύμφωνα με την Τρέισι Τζέρμαν, καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου.

«Οι μισθοφόροι της πιστεύεται ότι είναι κάποιοι από αυτούς που κατέλαβαν την περιοχή. Περίπου 1000 μισθοφόροι της ομάδας υποστήριξαν στη συνέχεια τις φιλορωσικές πολιτοφυλακές που μάχονταν για τον έλεγχο των περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ», σύμφωνα με την Τρέισι Τζέρμαν.

Διαβάστε επίσης

Ρούλα Πισπιρίγκου: Έγγραφο αποδεικνύει ότι ήξερε για τη χορήγηση κεταμίνης στη Τζωρτζίνα πριν συλληφθεί

Η Καμάλα Χάρις πήρε χάπι για τον κορωνοϊό χωρίς να έχει συμπτώματα – Σφοδρές αντιδράσεις

Παναθηναϊκός: Σήκωσε το πρωτάθλημα βόλεϊ σε γεμάτο ΟΑΚΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19