search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:27
MENU CLOSE

Ζελένσκι σε Γκουτέρες: Έτοιμη η Ουκρανία να συζητήσει με τη Ρωσία για την εκκένωση του Αζοφστάλ – Ισχυρότατες εκρήξεις στο Κίεβο

28.04.2022 21:16
zelenski-new

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα, μετά τις επαφές που είχε στο Κίεβο, ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

«Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω – όπως και οι συγγενείς όσων έχουν εγκλωβιστεί στο Azovstal (στο εργοστάσιο χάλυβα) – ότι ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) κι εμείς θα καταφέρουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία για την απομάκρυνση των ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

«Είναι πολύ σημαντικό που ο κ. Γκουτέρες έθεσε το θέμα της εκκένωσης του λαού μας από τη Μαριούπολη, ειδικότερα από το εργοστάσιο Azovstal. Βλέπουμε ότι παρά τα λόγια του Ρώσου προέδρου για το υποτιθέμενο τέλος των πολεμικών ενεργειών στη Μαριούπολη, η επικράτεια του Azovstal βομβαρδίζεται βάρβαρα από τον ρωσικό στρατό. Αυτοί οι βομβαρδισμοί έγιναν ακόμη και κατά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα στη Μόσχα», είπε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γκουτέρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση των ανθρώπων από το Azovstal, καθώς και για να διασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί. Ελπίζουμε επίσης ότι θα υπάρξει μια ανθρώπινη στάση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους από την πλευρά της Ρωσίας. Αναμένουμε ότι αυτό το μέρος της αποστολής του γενικού γραμματέα θα είναι αποτελεσματικό. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες».

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ της Πέμπτης το Κίεβο, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρίσκεται στην πόλη. 

Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου, που η ουκρανική πρωτεύουσα γίνεται στόχος ρωσικών βομβαρδισμών.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ένα κτίριο να φλέγεται, σπασμένα τζάμια, ισχυρή αστυνομική παρουσία και σωστικά συνεργεία στο σημείο. Ο δήμαρχος του Κιέβου,Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε στο Telegram «δύο χτυπήματα» σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης:

Αναστάτωση στην Κύπρο – Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 5 και 4 ετών

Ρωσία: Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στο Μπέλγκοροντ (Videos)

Σολτς: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:27