search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 11:10
MENU CLOSE

Διχασμένη η ΕΕ για τον τρόπο ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία (Video)

03.05.2022 11:21
gas_new

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες ως προς τον χρόνο που χρειάζονται για να απεξαρτηθούν από την ρωσική ενέργεια. Ενώ έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η ΕΕ παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και γι’ αυτό οι αποφάσεις είναι δύσκολες.

Μπορεί η Γερμανία να δήλωσε ότι υποστηρίζει πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να εμφανίζεται βέβαιη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει βρει εναλλακτικές αγορές ώστε να σταματήσει να προμηθεύεται πετρέλαιο από την Ρωσία, αλλά η Ουγγαρία εκφράζει κατηγορηματική αντίθεση σε πιθανές κυρώσεις της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα και προειδοποιεί ότι δεν θα υποστηρίξει τα μέτρα που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι γιατί θα τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια στη χώρα.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν την κατάσταση, εν μέσω πολιτικών πιέσεων για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα για τα κράτη-μέλη της ΕΕ: Πώς θα πληρώσουν τους Ρώσους ώστε να μην παραβιάζονται οι υφιστάμενες κυρώσεις και πώς θα αναπτύξουν δίκτυο προμηθειών από εναλλακτικές πηγές.

Άλλες οι προθέσεις της  ΕΕ κι άλλη η πραγματικότητα

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η επικεφαλής για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, επισημάνθηκε ότι η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και στην Βουλγαρία έχει ενδυναμώσει την επιθυμία της ΕΕ για να φύγει από την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.

Όμως σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), η ΕΕ έχει εισάγει ορυκτά καύσιμα αξίας περίπου 37 δισεκατομμυρίων λιρών αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς είναι η Γερμανία και η Ιταλία.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Πολωνία και στην Βουλγαρία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι την ίδια τύχη μπορεί να έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και ο κινητήριος μοχλός για την οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία.

Πηγή: BBC

Η Κάντρι Σίμσον επανέλαβε ότι κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι πληρωμές στη Ρωσία σε ρούβλια συνιστούν «παραβίαση» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές». Η Κάντρι Σίμσον διαβεβαίωσε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα καθώς ήδη έχουν φροντίσει να γεμίσουν τις δεξαμενές τους πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Ο Νάθαν Πάιπερ, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην  Investec, δήλωσε στο  BBC ότι είναι «αρκετά σαφές» ότι η ΕΕ θέλει να «γυρίσει την πλάτη» στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά πρόσθεσε  ότι η έλλειψη ενότητας στους κόλπους της ΕΕ προκαλείται «από τη δυνατότητα που υπάρχει για κάτι τέτοιο».

Η Ευρώπη προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Ρωσία, η οποία είναι και ο βασικός προμηθευτής των ευρωπαίων σε πετρέλαιο. Όμως ορισμένες χώρες είναι περισσότερο εξαρτημένες από την ρωσική ενέργεια, άρα εάν αποφασιστεί η άμεση διακοπή αγορών από την Ρωσία αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή η Γερμανία παίρνει το 25% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Ρωσία. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία αγοράζουν αντιστοίχως το 96% και το 58% του πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ δηλώνει ότι η χώρα του «έχει καταφέρει να φθάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί να αντέξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο» και είναι «στην κατεύθυνση να πετύχει κάτι τέτοιο και με το φυσικό αέριο». Όμως πρόσθεσε ότι «άλλες χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο».

Πηγή: BBC

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης και εναλλακτικών παρόχων

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο BBC ότι αναζητείται συμβιβαστική λύση για να επιβληθεί πλήρης απαγόρευση αγορών ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες χωρών όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Ο Νάθαν Πάιπερ δήλωσε στο BBC ότι είναι πιο εύκολο να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές για το πετρέλαιο, σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, που μεταφέρεται κυρίως μέσω αγωγών. Ενώ η κατάσταση περιπλέκεται για τα κράτη της ΕΕ που δεν έχουν πρόσβαση στην θάλασσα.

Προειδοποίησε επίσης ότι ακόμα κι αν η Γερμανία συμφωνήσει στην απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία, μπορεί «να χρειαστεί χρόνια» για να κλείσει την στρόφιγγα στους αγωγούς που μεταφέρουν το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η Ρωσία μπορεί να πει ΄αν θέλετε να φύγετε από το πετρέλαιό μας, τι θα γινόταν αν μειώναμε και το φυσικό μας αέριο΄. Μπορούν να αυξήσουν τις τιμές, να μειώσουν τις ποσότητες. Έχουν μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη», επισήμανε ο Νάθαν Πάιπερ.

Η εταιρία Uniper, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στην Γερμανία, προειδοποίησε ότι αν επιβληθεί ευρωπαϊκή απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία μπορεί να αντιδράσει με διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Δύση.

Η γερμανική εταιρία αναφερόμενη στο θέμα που έχει δημιουργηθεί ως προς το νόμισμα με το οποίο γίνονται πληρωμές στην Ρωσία, κατέστησε σαφές ότι θα πληρώσει σε ευρώ που είναι μετατρέψιμα σε ρούβλια, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την αξίωση του Κρεμλίνου για πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα. «Θεωρούμε την μετατροπή του νομίσματος πληρωμών συμβατή με τις κυρώσεις και με το ρωσικό διάταγμα», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της εταιρίας.

Την ίδια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, καθώς πλησιάζουν νέες ημερομηνίες πληρωμών και οι ενεργειακές ανάγκες των Ευρωπαίων δεν μπορούν να μειωθούν από την μία ημέρα στην άλλη.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επίθεση Ζελένσκι σε Λαβρόφ για τον «Εβραίο Χίτλερ» – Συγγνώμη από την Μόσχα απαιτεί το Ισραήλ (Video)

Ντράγκι: Νέα μέτρα που αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 11:01