search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 04:21
MENU CLOSE

Ενέργεια: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης – Ποια ερωτήματα προκύπτουν και γιατί

04.05.2022 06:00
energeia_krisi8322_new

Έξι μήνες μετά τις πρώτες ενδείξεις που έδειχναν ότι η χώρα θα βυθιστεί στο μαύρο σκοτάδι εξ αιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να πάρει μέτρα. Μόνο που και αυτή την φορά εμφανίζεται να θέλει να ακολουθήσει την πολιτική των επιδοτήσεων και όχι των ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει, την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με ταυτόχρονη κρατική επιδότηση των παραγωγών.

Επειδή δηλαδή οι παραγωγοί θα χάνουν με την επιβολή πλαφόν, θα τους επιδοτεί την διαφορά το κράτος.

Όλα αυτά φυσικά την στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει από την ΡΑΕ να τις δώσει στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν και διανέμουν ενέργεια και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για φορολόγηση μέχρι και 90%.  

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως έλεγαν ότι με αυτό τον τρόπο απομειώνεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί ρεύματος θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 2021.

Χθες το απόγευμα έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου η τελική σύσκεψη για το πακέτο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αλλά ακόμα υπάρχουν σοβαρά θέματα  για συζήτηση.  

Έτσι, σύμφωνα με  πληροφορίες, το τελικό σχέδιο  θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα, – την Παρασκευή ξεκινάει το συνέδριο της ΝΔ- αφότου επιστρέψει από το Αμπού Ντάμπι και πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 16 Μαϊου.

Το σχέδιο έχει αρχικό ορίζοντα έξι μηνών, από τον Ιούνιο, ως τα τέλη του 2022, με την προοπτική επέκτασής του και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα μετά την δυστοκία που καταγράφεται στην Ευρώπη για κοινή ευρωπαϊκή απόφαση που θα ορίζει την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για τη στάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει στα τέλη Μαΐου δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κατέγραψε την έβδομη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με ποσοστό 20,3% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που έκλεισε στο 12%. Γι αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι το εθνικό σχέδιο στοχεύει στη μείωση των τωρινών λογαριασμών για τους καταναλωτές στο μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2021. 

Αυτό που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, είναι αν θα επιβληθεί  ανώτατο όριο στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά, ή στα έσοδα των μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταλήγουν τα τιμολόγια λιανικής σε χαμηλές τιμές για όλους καθώς τα προηγούμενα μέτρα επέφεραν διαφορά μόνο σε όσους είχαν καταναλώσει μέχρι 300 Kwh.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στις 15 Μαΐου- Οι υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή

Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια: Διαρκείς συσκέψεις για την τελική μορφή του

Τσίπρας: Η ΔΕΗ πρωτοστατεί στην αισχροκέρδεια – Λύση είναι η πολιτική αλλαγή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01