search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:46
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Τεταμένο κλίμα στις συζητήσεις για την ενέργεια – Βορράς εναντίον Νότου

25.03.2022 19:26
euco

Μια συνεχιζόμενη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης παρατείνεται και έχει πάρει «έντονη» τροπή, όπως είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στο Politico.

Οι ηγέτες, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον να βρουν έναν κοινό τρόπο για να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διακόψει την εξάρτηση από μια βασική πηγή ενέργειας – τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, ο συμβιβασμός παραμένει ανέφικτος, καθώς οι ηγέτες συνεχίζουν να προσθέτουν πράγματα στο κοινό κείμενο.

Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που γνωρίζει τη συζήτηση — αλλά όλες έχουν σκληρούς υποστηρικτές και αντιπάλους.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού κάποια στιγμή ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για να καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Μια ομάδα θέλει επιθετική παρέμβαση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, ή ίσως αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας. Οι μεσογειακές χώρες πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.

Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, αντιτίθενται σε τέτοια δραστικά μέτρα. Αντίθετα, αυτές οι χώρες θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα το νομοθετικό πακέτο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, που ονομάζεται Fit for 55. Υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση της τρέχουσας αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι πώς η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο η Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές αγορές ενέργειας. Οι προσφορές στο τραπέζι περιλαμβάνουν κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ. Ενώ αυτές οι προτάσεις έχουν αποδειχθεί λιγότερο αμφιλεγόμενες, το Βερολίνο παραμένει αμετάπειστο.

Ξεχωριστά, η Ιταλία πρότεινε τη σύσταση ενός ενεργειακού ταμείου για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο — μια ιδέα που διατύπωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε επίσης:

Σαουδική Αραβία: Μεγάλη έκρηξη κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαϊκής εταιρείας (Video)

Κίεβο: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις – Μόσχα: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης στην Ουκρανία

Σαουδική Αραβία: Μεγάλη έκρηξη κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαϊκής εταιρείας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:44