search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:42
MENU CLOSE

Με μικρό καλάθι προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2222
23.03.2022
23.03.2022 06:00
mitsotakiss_22322_new

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα γίνει αύριο και μεθαύριο (24-25 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες, βρίσκεται η Αθήνα, προσδοκώντας ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή οι ισχυροί εταίροι μας μπορεί να αντιληφθούν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Ευρώπης και να αντιδράσουν προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσδοκά κάτι εντυπωσιακό από τους εταίρους μας, αφού μια πρόγευση από τη στάση που κρατάνε στην κρίση πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βερσαλλίες, όπου η Γερμανία εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την έκδοση ευρωομολόγου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι ημέρες είναι πυκνές σε γεγονότα, ευελπιστούν ότι κάτι μπορεί και να έχει αλλάξει.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού περισσότερο εμφανίζονται να έχουν επενδύσει στη συμμαχία του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία), η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη τετραμερή στη Ρώμη.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι τέσσερις ηγέτες θα προτάξουν την ανάγκη να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις προκειμένου να προστατευθεί η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και διότι οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα προϊόντα κρύβουν τον κίνδυνο για την αναζωπύρωση ακραίων κινημάτων.

Αλλαγή εκλογικού νόμου

Οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία έχουν φέρει ωστόσο στο προσκήνιο και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης την εβδομάδα που μας πέρασε επιχείρησε να κλείσει το θέμα των εκλογών.

Το γεγονός πάντως ότι πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει έχει θορυβήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φοβούνται ότι πολύ γρήγορα θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η δήλωση που έκανε άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ότι «δεν βλέπω εκλογές μέσα στο 2022, πρώτον γιατί ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός πάντα ότι εκλογές θα γίνουν το 2023 και δεύτερον γιατί όταν υπάρχει αναταραχή όπως αυτή, είναι λογικό όταν κάποιος δεν βγάζει τον μήνα ή τα βγάζει με δυσκολία θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση. Ανεξαρτήτως αν τα έχει πάει καλά σε άλλα πεδία, γιατί δεν βγαίνει. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση για το τι περνάει ο πολίτης αυτή τη στιγμή» μπορεί να ξάφνιασε κάποιους, αλλά εξέφρασε τις σκέψεις πολλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Τα σενάρια λοιπόν που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου έλεγαν πως, με δεδομένο ότι ο Μητσοτάκης έχει επενδύσει στο αφήγημα της αυτοδυναμίας, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να το υποστηρίξει.

Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να κατεβάσει το όριο της αυτοδυναμίας, που είναι σήμερα στο 38%, πολύ πιο χαμηλά, δηλαδή γύρω στο 35%. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στις σκέψεις των ιθυνόντων είναι η επιπλέον πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, ενώ ρόλο θα παίζει και η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα.

Το γεγονός ακόμα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «την κυβέρνηση δεν την απασχολεί τώρα η αλλαγή του εκλογικού νόμου» πυροδότησε ακόμα περισσότερο τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει αλλάξει τον νόμο για να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει με ένα άρθρο το οποίο θα προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Κριτήριο ο πόλεμος

Φυσικά σε όλες αυτές τις εξελίξεις σημαντικό ρόλο θα παίξει η πορεία του πολέμου, αφού, εάν συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της άνοιξης, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα άσχημα για την οικονομία. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις πρεσβείες μας στις ΗΠΑ και τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να έχουν συνεχή ενημέρωση τόσο για τις εξελίξεις στο πεδίο, όσο για τις εκτιμήσεις που γίνονται σε σχέση με τη διάρκεια του πολέμου.

Το γεγονός ότι όλες οι μέχρι τώρα διπλωματικές πρωτοβουλίες δεν έχουν φέρει οφέλη περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς όλοι ξέρουν ότι αυτή η εξέλιξη αυτόματα πυροδοτεί ακόμα περισσότερο τις τιμές στην ενέργεια, τη γενικότερη ακρίβεια και την έλλειψη βασικών υλών.

Εάν λοιπόν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί με την ίδια ένταση, αυτό θα σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει στις αρχές του καλοκαιριού νέο πακέτο μέτρων για να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αλλιώς, όποτε και εάν στηθούν οι κάλπες, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον απογοητευτικά για το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Οι πόλεις σε εξέλιξη – Η αντιπαράθεση μεταξύ «ελεύθερης» και κεντρομόλου οικιστικής ανάπτυξης

Άλλη μια δικαίωση – Αναδρομική καταβολή επιδομάτων που κόπηκαν μετά το 2012

Η χαμένη ευκαιρία της ΛΑΡΚΟ – H απαξίωσή της στερεί από τη χώρα στρατηγικά πλεονεκτήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:40