search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:12
MENU CLOSE

Κρήτη: Αρχίζουν τα έργα ηλεκτροδότησης της Σπιναλόγκα

05.05.2022 09:55
SPINALOGA NEW

Υπήρξε αίτημα πολλών ετών – τουλάχιστον είκοσι. Και ήρθε η ώρα για την υλοποίησή του. Προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου ενέκρινε το έργο ηλεκτροδότησης της Σπιναλόγκα καθώς και τους όρους της σχετικής σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ, τον διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νησί σύμβολο θα αποκτήσει φως, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο.

Το φως θα έρθει στο άλλοτε νησί των λεπρών μέσω νέας υποβρύχιας διασύνδεσης του με το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης μέσω δύο νέων τριπολικών υποβρυχίων καλωδίων Μέσης Τάσης, μήκους ενός χιλιομέτρου το καθένα. Ως εκτιμώμενο έτος ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται το 2024.

Η Σπιναλόγκα, μία νησίδα 85 στρεμμάτων, βρίσκεται ως γνωστόν στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας, στο Λασίθι της Κρήτης.

Αποτελεί δε, τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, όπως διαβάζουμε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο αποτέλεσε σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών, «κόμβο» για το εμπόριο αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπως αναφέρεται στον φάκελο υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας που είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για την εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η νησίδα τειχίστηκε κατά την αρχαιότητα για την προστασία της αρχαίας πόλης του Ολούντος. Περί τα τέλη του 16ου αιώνα, οι Ενετοί οικοδόμησαν εκεί ένα από τα σημαντικότερα επιθαλάσσια προμαχωνικά οχυρά της Μεσογείου, σε σχέδια ορισμένων από τους πιο διάσημους μηχανικούς της Βενετίας. Μάλιστα, τον 19ου αιώνα φιλοξένησε τον μεγαλύτερο οθωμανικό οικισμό της Ανατολικής Κρήτης, μετά τον Χάνδακα.

Η ιστορία του αλλάζει… σελίδα, το 1903 όταν ιδρύεται το Λεπροκομείο όπου εκατοντάδες χανσενικοί ασθενείς έζησαν σε συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης, έως το 1957 οπότε και έκλεισε. Εγινε ιδιαίτερη γνωστή με την προβολή στο Mega του γνωστού σήριαλ To Νησί

Διαβάστε επίσης

Αντώνης Συκάρης: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του ορειβάτη – Η ανάρτηση της οικογένειας

Θάνατος 3χρονης στη Θεσσαλονίκη: Αίτημα κατάσχεσης του φακέλου – «Μας είπαν μόνο ότι το παιδί πέθανε» (videos)

Έκρηξη στα Γρεβενά: Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων ο 28χρονος (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:11