search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:10
MENU CLOSE

Αποκάλυψη: O πιλότος-ήρωας «Το φάντασμα του Κιέβου» δεν υπήρξε ποτέ – Επίσημη παραδοχή (Photos)

06.05.2022 14:25
MiG-31: Γιατί οι Ρώσοι αναπτύσσουν το πανίσχυρο μαχητικό στην... Αρκτική; (Photos) - Media

Φάντασμα αποδείχτηκε τελικά ο περίφημος πιλότος που αποκαλείται «Φάντασμα του Κιέβου» και ο οποίος υποτίθεται πως είχε καταρρίψει 40 ρωσικά μαχητικά σε αερομαχίες, τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Το Φάντασμα του Κιέβου είναι ένας θρυλικός υπερήρωας, που τον έπλασαν οι Ουκρανοί», παραδέχτηκε η διοίκηση  της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, σε ανάρτησή της στο Facebook.

Με την ίδια ανάρτηση διαψεύσθηκε επίσης η πληροφορία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία ο ταγματάρχης Στέπαν Ταραμπάλκα ήταν ο περίφημος πιλότος-φάντασμα. Ο Ταραμπάλκα ήταν όντως ένας πιλότος που σκοτώθηκε σε αερομαχία στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε μετά θάνατον ως ήρωας της Ουκρανίας, αλλά η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας διευκρίνισε ότι δεν είχε σχέση με την φιγούρα που έπλασε ο ουκρανικός λαός.

 Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας συνέστησε στους δημοσιογράφους να ελέγχουν τις πληροφορίες τους και να αποφεύγουν την αναπαραγωγή φημών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά ο μύθος του «Φαντάσματος του Κιέβου» καλλιεργήθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια τόνωσης του ηθικού τις πρώτες μέρες του πολέμου.

 Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την δεύτερη μέρα του πολέμου ότι «δεκάδες έμπειροί πιλότοι που είχαν αποστρατευθεί επέστρεψαν στην Πολεμική Αεροπορία» και «ποιος ξέρει, ίσως ένας από αυτούς να είναι ο από αέρος εκδικητής των MIG-29».

Στις 25 Φεβρουαρίου επίσης ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Ποροσένκο είχε ανεβάσει μία φωτογραφία υποστηρίζοντας ότι απεικόνιζε το «Φάντασμα του Κιέβου», που εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ήταν μια φωτογραφία του 2019 και δεν είχε σχέση με τις μάχες που γίνονταν όταν εισέβαλαν οι Ρώσοι. «Τρομοκρατεί τους εχθρούς και κάνει υπερήφανους τους Ουκρανούς», είχε σχολιάσει τότε στο Twitter ο Ποροσένκο, προσθέτοντας κάτω από την φωτογραφία ότι αυτός ο πιλότος «είχε ήδη έξι θριάμβους απέναντι στους Ρώσους πιλότους». «Με τέτοιους πανίσχυρους υπερασπιστές η Ουκρανία θα νικήσει», έγραφε ο ο Ποροσένκο.

Δημιουργία ηρώων από αξιωματούχους και ΜΜΕ

Αλλά ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ο μόνος που ανέβασε ψεύτικες φωτογραφίες του πιλότου-φαντάσματος. Κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ακόμα και βίντεο που υποτίθεται ότι τον έδειχναν την ώρα της δράσης. Αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε κανένα «Φάντασμα του Κιέβου» στο βίντεο, παρά μόνο εικόνες από ένα βιντεοπαιχνίδι.

Αντίστοιχα, είχε δημιουργηθεί η εικόνα της υπερήφανης αντίστασης των Ουκρανών στρατιωτών στο Φιδονήσι, όταν τους κάλεσαν οι Ρώσοι να παραδοθούν. Οι Ουκρανοί διέρρευσαν την πληροφορία ότι οι Ουκρανοί όχι μόνο δεν παραδόθηκαν αλλά απάντησαν στους Ρώσους «άντε γ……» και έπεσαν μαχόμενοι. Τελικά αποδείχτηκε ότι παρέδωσαν τα όπλα και αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους.

Με την σημερινή διευκρίνιση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κλείνει ένα κεφάλαιο της ουκρανικής αντίστασης έναντι των Ρώσων, αλλά αναδεικνύεται η αγωνιώδης προσπάθεια δημιουργίας ηρώων, στην οποία έχουν ρόλο τα Μέσα Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:09