search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:56
MENU CLOSE

Σκανδαλίδης στο topontiki.gr: «Αν ηττηθούν οι στόχοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙZΑ γιατί θα πρέπει να είναι Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας;»

07.05.2022 07:46
skandalidis

Για τα μέτρα της κυβέρνησης, τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τη στρατηγική που θα χαράξει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλάει στο topontiki.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης.  

Για το αίτημα των εκλογών του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Σκανδαλίδης λέει πως σε προεκλογική περίοδο μας έβαλε η κυβέρνηση καθώς οι Υπουργοί έχουν «σταματήσει να δουλεύουν». Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της υπογραμμίζει: «παροχές του ‘βλέποντας και κάνοντας’ χωρίς σχέδιο, πρόσκαιρες και εμβαλωματικές, με άδικη κατανομή κυρίως στους έχοντες». Ο Κώστας Σκανδαλίδης βλέπει ίδια ευθύνη Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ακρίβεια καθώς «η Κυβέρνηση της ΝΔ, ουσιαστικά συνέχισε και ολοκλήρωσε το αδιέξοδο στο οποίο έβαλαν χώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».  

Όσον αφορά τα εκλογικά σενάρια και τη συγκρότηση κυβέρνησης με απλή αναλογική σημειώνει: «Αν μετά από τη πρώτη ή και την δεύτερη εκλογή ηττηθούν καθαρά οι στόχοι της «αυτοδυναμίας» της ΝΔ  και του «πρώτου κόμματος» του ΣΥΡΙΔΑ γιατί θα πρέπει να είναι Πρωθυπουργός της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης  ή ο Αλ. Τσίπρας». 

Για την δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ και το πόσο ο χώρος μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά ο κ. Σκανδαλίδης λέει πως «η ανάκαμψη της παράταξης δεν είναι πια ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι μια νέα πραγματικότητα».  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ 

Πλέον και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζητάει εκλογές; Είναι εκλογική η χρονιά που διανύουμε;  

Σε προεκλογική περίοδο μας έβαλε ο τρόπος αντιπαράθεσης των δυο «μονομάχων» Μητσοτάκη και Τσίπρα, η εξέλιξη της πανδημίας με τα μέτρα απελευθέρωσης και η εγκατάλειψη της κυβερνητικής δουλειάς από πλειάδα υπουργών και κρατικών στελεχών της ΝΔ που διαγκωνίζονται για την εκλογική τους επιβίωση. Την ανάγκη να αλλάξει πορεία ο τόπος άρα και να έλθουν όσο γίνεται πλησιέστερα οι εκλογές υπαγορεύουν οι δραματικές εξελίξεις που οδηγούν σε απόγνωση και ανασφάλεια ευρύτατα λαϊκά στρώματα. Τους πολίτες και τα νοικοκυριά που κυριολεκτικά στενάζουν κάτω από την ακρίβεια και τους λογαριασμούς της ενέργειας.     

Κάνετε λόγο για απόλυτη καταστροφή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ποια είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στα προβλήματα των πολιτών; Δεν είναι διεθνές το πρόβλημα;  

Δεν αντιλέγω ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό. Όμως, δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από χώρα σε χώρα. Σε χώρες όπου οι Κυβερνήσεις είναι σοσιαλδημοκρατικές αλλά ευρύτερα έχουν δρομολογηθεί πολιτικές και έχουν παρθεί τολμηρές αποφάσεις που το αντιμετωπίζουν δραστικά. Κι εδώ έχουν διοχετευτεί μεγάλα ποσά σε παροχές. Παροχές του «βλέποντας και κάνοντας» χωρίς σχέδιο, πρόσκαιρες και εμβαλωματικές, με άδικη κατανομή κυρίως στους έχοντες και που δεν αφήνουν αποτυπώνουν κανένα αποτύπωμα στην οικονομία, την ανάπτυξη, τη κοινωνική συνοχή. Κατασπατάληση πόρων χωρίς αντίκρισμα.    

Γιατί Μητσοτάκης – Τσίπρας έχουν την ίδια ευθύνη για την ακρίβεια και τις τιμές στην ενέργεια;  

Κατά βάση γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ, ουσιαστικά συνέχισε και ολοκλήρωσε το αδιέξοδο στο οποίο έβαλαν χώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το «χρηματιστήριο ενέργειας» το πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα το καταγγέλλει. Την χωρίς σχέδιο απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και την προϊούσα εξάρτηση από το φυσικό αέριο ξεκίνησε τότε και τώρα πάλι χωρίς σχέδιο η ΝΔ ουσιαστικά δεν επιβάλλει στροφή στις ΑΠΕ αλλά μεγαλώνει δραματικά την εξάρτηση απ’ αυτό. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι λίγοι να κερδοσκοπούν ασύστολα και η χώρα να είναι έρμαιο των ανατιμήσεων.    

Η πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική μπορεί να βγάλει κυβέρνηση που Πρωθυπουργός δεν θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;   

Κατ’ αρχή πριν μιλήσω για εκλογικά συστήματα έχω ένα ερωτηματικό. Αν μετά από τη πρώτη ή και την δεύτερη εκλογή ηττηθούν καθαρά οι στόχοι της «αυτοδυναμίας» της ΝΔ  και του «πρώτου κόμματος» του ΣΥΡΙΔΑ γιατί θα πρέπει να είναι Πρωθυπουργός της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης  ή ο Α.Τσίπρας. Ποια λογική το επιβάλλει; Όσον αφορά την απλή αναλογική στο πνεύμα και στο γράμμα της διευκόλυνσης το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Θεωρητικά κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες με προγραμματικές συγκλίσεις μπορεί να υπάρξουν, άρα και να καθορίσουν τη μορφή της διακυβέρνησης και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.  

Επειδή έχετε φτιάξει και εσείς εκλογικό νόμο και μάλιστα είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση τότε, μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί με απλή αναλογική; Υπάρχει η αναγκαία πολιτική κουλτούρα συνεννόησης στην Ελλάδα;  

Τη γνώμη μου για τον εκλογικό νόμο και την πρόταση που διατύπωσε η παράταξή μας στη συζήτηση την γνωρίζουν όλοι. Πιστεύω απόλυτα σε ένα εκλογικό σύστημα της μέγιστης δυνατής αναλογικότητας που διασφαλίζει ταυτόχρονα την δυνατότητα ενός κόμματος που υπερβαίνει το 42-43% να μπορεί να κυβερνήσει. Η κουλτούρα συνεργασίας πρέπει να καλλιεργηθεί στη χώρα μας και στο μέλλον να είναι αναγκαίες οι συγκλίσεις. Όχι, όμως, κάτω από το κλίμα της  απαράδεκτης πόλωσης, της μετωπικής αντιπαράθεσης, του επιλεκτικού ελιτισμού ή του λαϊκισμού αριστερού και δεξιού. Είναι το κλίμα και η προοπτική μιας σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης που συναιρεί τις διαφορετικές απόψεις, διευκολύνει προγραμματικές συγκλίσεις πάντα στο πλαίσιο των αξιών και των στόχων της. Με άλλα λόγια να έχουμε τον καθοριστικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο.   

Το «ΠΑΣΟΚ» επιστρέφει την Κυριακή. Έχετε ζήσει πολύ στενά το ΠΑΣΟΚ, ήσασταν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στα δύσκολα «Μνημονιακά χρόνια». Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι; Μπορεί ο χώρος να πρωταγωνιστήσει ξανά;  

Νομίζω ότι η εκλογική διαδικασία που ανέδειξε τον Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία αλλά κυρίως οι εξελίξεις που ακολούθησαν εδώ και έξι μήνες αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της παράταξης δεν είναι πια ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι μια νέα πραγματικότητα. τα ίδια τα γεγονότα οδηγούν στην  αποκαθήλωση του μικρού δικομματισμού και οι ερχόμενες εκλογές θα επικυρώσουν όχι μόνο την ανάκαμψη αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Το χρέος μας είναι να πείσουμε την μεγάλη δύναμη των πολιτών που στρέφει ξανά το βλέμμα σε μας ότι δεν επιστρέφουμε για να επαναφέρουμε το χθες του ΣΥΡΙΖΑ ή το  σήμερα της ΝΔ αλλά το αύριο, τη νέα σελίδα για την πολιτική και το τόπο που γράφεται στο καταιγιστικό τοπίο μιας κυριολεκτικά νέας εποχής. Να γινουμε πρωταγωνιστές και καταλύτες μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.  

Γιατί πιστεύετε – δημοσκοπικά τουλάχιστον – ο κόσμος επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ;  

Γιατί έζησε, είδε και μπορεί να κρίνει. Γιατί μας ακούει ξανά και πιστεύει ότι κάτι καινούργιο του λέμε. Γιατί στην συνείδηση του δεν έπαψε να πιστεύει ότι εμείς είμαστε κυρίως η δύναμη της αλλαγής, της ανατροπής προς το καλύτερο και έχουμε τα εχέγγυα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.   

Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνεδρίου σας; 

Το Συνέδριο θέλουμε να είναι ξανά ένα άλμα ακόμη μπροστά. Στον ίδιο δρόμο της ενότητας, της ανανέωσης, της πολιτικής μας αυτονομίας, ένα νέο ΠΑΣΟΚ σύγχρονο κόμμα, ρωμαλέο κίνημα ενεργών πολιτών, με σύγχρονα μέσα και  με τις δημοκρατικές μας  αρχές ανακτά τη σχέση εμπιστοσύνης του με το δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά.  

Διαβάστε επίσης:    

Μητσοτάκης στο Συνέδριο της ΝΔ: Αντικειμενική αναγκαιότητα η αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ανδρουλάκης: Το ζητούμενο είναι να πληρώσουν όσοι έβγαλαν μεγάλα κέρδη από την ενεργειακή κρίση

«Καρφιά» Άδωνι κατά ΣΥΡΙΖΑ για ακριβό ρεύμα: Η ρήτρα αναπροσαρμογής ψηφίστηκε επί Τσίπρα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:55