search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:02
MENU CLOSE

Τσίπρας στον Ant1: Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες στην αυριανή διαδικασία – Η εσωκομματική κάλπη μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές

14.05.2022 10:02
tsipras_new

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν το «παρών» στην αυριανή κάλπη για την εκλογή Προέδρου, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή του Αντ1 «Πρωινοί Τύποι», στο κλείσιμο της προεκλογικής του καμπάνιας.

Σημείωσε πως η εκλογή αυτή η εσωκομματική είναι μια «πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το πολιτικό σύστημα γιατί δεν εκλέγεται μόνο ο πρόεδρος αλλά και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση», ενώ πρόσθεσε πως «δεν διεξάγεται σε ένα κενό χρόνο αλλά σε μια ιδιαίτερη περίοδο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας περνά εξαιρετικά δύσκολα από επιλογές της κυβέρνησης με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, τις κοινωνικές ανισότητες» άρα «δε θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε την προοπτική ενίσχυσης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις».

Καλούμε, είπε, «όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν, όχι μόνο τα μέλη τα εγγεγραμμένα, όσοι μας ακούνε μπορούν να έρθουν, να εγγραφούν στους καταλόγους και να ψηφίσουν».

Το κάλεσμα, απάντησε ερωτηθείς αν αυτό στρέφεται και προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ, «απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που συμμερίζονται τις αρχές μας γιατί δεν τους καλούμε να ψηφίσουν και να φύγουν αλλά να συμμετέχουν σε κρίσιμες αποφάσεις».

«Να επαναφέρουμε την ελπίδα στην ελληνική κοινωνία»

Όσον αφορά τη συμμετοχή στην αυριανή διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» και είπε πως έτσι κι αλλιώς ο πήχης είναι ψηλά όταν στόχος του κόμματος στις επόμενες εκλογές είναι «να επαναφέρουμε την ελπίδα στην ελληνική κοινωνία». Αυτός είναι ο πήχης, είπε και ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη, όχι στην εσωκομματική, θα χρειαστούμε 2 εκ. ψηφοφόρους για να κερδίσουμε, ούτε 280 χιλιάδες, ούτε 300.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η αυριανή κάλπη «μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές».

Σε ό,τι αφορά την προσεχή κάλπη της απλής αναλογικής σημείωσε πως θεωρεί απολύτως εφικτό να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Στο ερώτημα για την περίπτωση όπου ο κ. Ανδρουλάκης συμφωνήσει σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας αλλά «χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε πως η θέση του πρωθυπουργού «σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα είναι πολύ κρίσιμη», καθώς «περνάνε πάρα πολλά από τα χέρια του πρωθυπουργού». 

Υπό αυτή την έννοια «το ποιος θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ένας κρυφός άσσος στο μανίκι ενός κόμματος, ενός πολιτικού αρχηγού» είπε. Είναι απολύτως θεμιτό σημείωσε «και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουτσούμπας και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Βελόπουλος, ακόμη, να διεκδικούν να κερδίσουν τις εκλογές αυτοί και να γίνουν πρωθυπουργοί».

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ απαράδεκτο όμως κάποιος να λέει ‘’έχω άποψη ότι δεν πρέπει να είναι αυτός ή ο άλλος, αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι’’». Οι εποχές που οι πρωθυπουργοί της χώρας ορίζονταν σε «παρακάμαρες» και με την παρέμβαση τρίτων -του βασιλέα παλαιότερα ή του διεθνούς παράγοντα- έχουν φύγει προ καιρού, σημείωσε. Δεν μπορεί είπε, ο κ. Ανδρουλάκης «να πάει στις κάλπες χωρίς να ξέρει ο κόσμος, που τον καλεί να ψηφίσει, τι προκρίνει για την επόμενη μέρα».

Οι εκλογές και οι «δημοσκοπήσεις του δρόμου»

Στο ερώτημα πότε εκτιμά ότι θα γίνουν εκλογές, δεν έκανε κάποια εκτίμηση, αλλά σημείωσε μεταξύ άλλων πώς εδώ υπάρχει μια αξία της εσωκομματικής κάλπης, ότι η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει ένα μήνυμα και μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εθνικές εκλογές.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse που δείχνει διαφορά 8,5 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε πως το κλίμα αλλάζει στην κοινωνία, και παρέπεμψε στις «δημοσκοπήσεις του δρόμου», το κλίμα δηλαδή που συνάντησε στις περιοδείες του. Εκτίμησε δε ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα φανεί η μεγάλη αποτυχία των μετρήσεων για την οποία είπε μπορεί να ευθύνονται και αδυναμίες των μετρήσεων, δεν είναι απαραίτητα εσκεμμένο.

Το σημαντικό, είπε, είναι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα πώς θα ανταπεξέλθουν οι πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Εγώ κυκλοφορώ και κάνω περιοδείες σε λαϊκές περιοχές, συναντώ ανθρώπους σε απόγνωση», σημείωσε.

Ευθύνες σε κυβέρνηση και ΡΑΕ για ενέργεια – υπερκέρδη

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε για ακόμη μια φορά ότι αφήνουν ανέγγιχτη την αισχροκέρδεια που περνά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε όσον αφορά την εκτίμησή του για τα υπερκέρδη τα οποία υπολόγισε σε 1,4 εκ. για το εννιάμηνο και όχι για εξάμηνο όπως τα υπολόγισε η ΡΑΕ. Τόνισε πως μόνο υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε ο πρωθυπουργός να παραδεχτεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη και μάλιστα σημείωσε πως ακόμη και μετά από αυτή την παραδοχή μέσα στον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας έλεγε στο Συνέδριο των Δελφών πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη στην Ελλάδα.

Επίσης καταλόγισε ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αν και είπε πως έχει δικαιολογία ότι έχει αποψιλωθεί και δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό. Εν τούτοις είπε έχει ευθύνες διότι το θέμα των αυξήσεων είναι από τον Ιούλιο και όφειλε να δημοσιοποιεί στοιχεία μέρα με τη μέρα γι’ αυτά τα υπερκέρδη «κι όχι να κλωθογυρνάει». Χαρακτήρισε πάντως θετικό ότι αρνήθηκε να κάνει υπολογισμούς με τη μέθοδο που υπέδειξε ο κ. Σκρέκας με επιστολή του.

Η επιστολή αυτή δείχνει, είπε, πως «αφού έκανε την γκάφα ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί την ύπαρξη υπερκερδών υπό την πίεση την δική μου να παραδεχτεί τα υπερκέρδη και να μιλήσει για φορολόγηση, και μετά άρχισε να πιέζει την ΡΑΕ να δώσει μικρό αριθμό μην τυχόν και φορολογήσει αυτούς που ευνοεί. Η έγνοια της αυτή είναι».

Τα 3 μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι τι κάνει η κυβέρνηση που έχει αφήσει την αισχροκέρδεια – τα «κλεφτόδεντρα» – ανεξέλεγκτη. Εμείς ισχυριζόμαστε είπε ότι χωρίς δημοσιονομικό κόστος μπορούμε να έχουμε μια μείωση 50% στους λογαριασμούς με αποσύνδεση της τιμής παραγωγής από την τιμή του φυσικού αερίου με τον τρόπο που το έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία καθώς επίσης και με πλαφόν στην τιμή του παραγωγού εκεί που είναι η πηγή της αισχροκέρδειας.

«Πρέπει να έχεις ένα κέρδος 5%» είπε, «δεν μπορείς να έχεις παραπάνω την ώρα που στενάζει η ελληνική κοινωνία». Το τρίτο βήμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για τη μείωση της ενεργειακής ακρίβειας είναι ότι «θα επανέλθει το ‘’Δ’’ στη ΔΕΗ, θα είναι Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού».

Μείωση του ΕΝΦΙΑ με τα γεμάτα ταμεία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα να εντοπίζει κάτι θετικό στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, απάντησε πως «με ρωτάτε να σας πω ένα θετικό για έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που έχει φέρει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε μια κατάσταση που δεν ήταν ούτε στα μνημόνια».

Στο δε ερώτημα για το αν θεωρεί θετική την μείωση του ΕΝΦΙΑ απάντησε ειρωνικά «ναι, με τα δικά μας τα λεφτά, με ξένα κόλλυβα, αλήθεια είναι, έκανε καλή δουλειά. Αφήσαμε τα ταμεία γεμάτα, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να μπορεί η οικονομία ν’ αντέξει, είχαμε 13 συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ήρθε, και στη μείωση που είχαμε κάνει ήδη εμείς πρόσθεσε κι άλλο λίγο κι είπε ‘’εγώ τα έκανα δεν τα κάνατε εσείς’’».

«Ο κόσμος περνάει χειρότερα απ’ ό,τι στο μνημόνιο»

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν είναι από εκείνους που δεν αναγνωρίζουν κάποια θετικά στη συνέχεια του κράτους και παρέπεμψε στο έργο του υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Ωστόσο επισήμανε πως βλέποντας γύρω τι συμβαίνει «ο κόσμος περνάει χειρότερα από τις δύσκολες στιγμές του μνημονίου».

Αυτό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «μου λένε όλοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι».

Ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος πρωθυπουργός που φέρνει το «επ’αόριστον» στη Συμφωνία για τις βάσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελληνομερικανικής Συμφωνίας που ψηφίστηκε στην Βουλή την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε αρχικά την Συμφωνία, αλλά δεν πήρε τις εγγυήσεις που ζητούσε οπότε η Συμφωνία δεν προχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης, πως ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε επ’ αόριστον ισχύ της Συμφωνίας.

Είπε πως όλες οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά αναγνώρισαν ως θετικό, να παράσχουμε διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, εφόσον η χώρα είναι στο ΝΑΤΟ αλλά «να δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα να διεκδικεί περισσότερα και να διαπραγματεύεται προς όφελος της χώρας».

Ο μόνος ο οποίος φέρνει επ’ αόριστον είναι ο κ. Μητσοτάκης ο νεότερος, πρόσθεσε.

Η πολιτική του «δεδομένου συμμάχου» δεν βγάζει πουθενά

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε επίσης, αφού το θέμα είναι οι εγγυήσεις γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την ελληνογαλλική συμφωνία που περιείχε εγγυήσεις. Απάντησε πως έδινε εγγυήσεις μόνο για τον χώρο της Επικράτειας και όχι για τα κυριαρχικά δικαιώματα και «αυτό το είδαμε είπε και στις πρόσφατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι, όπου οι σύμμαχοί μας οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί μας οι Γάλλοι δεν έβγαλαν κιχ». Σημείωσε επίσης, πως οι Γάλλοι με τους οποίους υπογράψαμε τη συμφωνία ύψους 7 δις για rafalle κι φρεγάτες, μαζί με τους Ιταλούς πωλούν αντιαεροπορικά συστήματα στην Τουρκία, όπως «και οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί που τους δώσαμε χωρίς ανταλλάγματα την Αλεξανδρούπολη σε μια εποχή όχι απλώς ψυχροπολεμική, αλλά πολέμου και όξυνσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, έρχονται να δώσουν 40 F16 στην Τουρκία». «Εμείς», συνέχισε «σπεύδουμε να δώσουμε όπλα στην Ουκρανία και να γίνουμε μέρος της σύγκρουσης και οι Αμερικανοί για να μας ευχαριστήσουν που δίνουμε όπλα στην Ουκρανία, στέλνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Εξαιρετική Συμφωνία».

Κληθείς να εκτιμήσει αν οι αμερικάνοι θα δώσουν τελικά τα F16 σημείωσε «το θεωρώ βέβαιο», διότι η πολιτική των ΗΠΑ, πέρα απ’ το να πουλάει όπλα διεθνώς, έχει αναβθαμίσει ρο ρόλο της Τουρκίας.

Όσον αφορά ειδικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε μεγάλη ανησυχία, εκτίμησε ότι η Τουρκία δε θα «χαλαρώσει» και παρέπεμψε στην ανακοίνωση ότι το Oruc REIS θα ξαναβγει στο Αιγαίο. Σημείωσε ότι η πολιτική του «βασιλικότερου του βασιλέως που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στέλνει όπλα στον Ζελένσκι και τον καλεί στην ελληνική Βουλή με τους ναζί πολεμιστές, δεν προσφέρει κάτι».

Όσον αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σημείωσε πως είναι υποχρέωσή του να θέσει το θέμα των υπερπτήσεων όσο και το θέμα των εξοπλισμών που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ωστόσο εκτίμηση πως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μας θεωρούν δεδομένους δεν βοηθάει και παρέπεμψε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν  που «δεν συμπεριφέρεται ως δεδομένος», λέγοντας πως το βέτο που έθεσε στην ένταξη των Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ηλεκτρονική ψηφοφορία για το Καταστατικό – Αύριο η ώρα της κάλπης για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή

Χριστοδουλάκης στο topontiki.gr: «Η πρώτη Κυριακή των εκλογών πρέπει να βγάλει κυβέρνηση»

Προσφυγή του Δημοσίου κατά της Novartis ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:01