search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:28
MENU CLOSE

Eurovision με απ’ όλα και αντιπολεμικό μήνυμα (Videos)

16.05.2022 11:52
ukraine_eurovision_new

Πάει κι ετούτος. Πέρασε στην ιστορία. Ο τελικός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ήταν τουρλού. Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ του, τις εκπλήξεις, τα απρόσμενα, θυμικό, γεωπολιτικές τακτικές, και (ψιλο) αποδοκιμασίες, αμφισβητήσεις αποτελεσμάτων.

Με τον τρόπο της οι Ιταλοί διοργανωτές και η EBU, η ένωση των ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, πήραν θέση στα πράγματα.

Η έναρξη του τελικού έγινε με το αντιπολεμικό «Give peace a chance» του Τζον Λένον, προκαλώντας συγκίνηση σε θεατές και τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε τη μετάδοση.

Γινόταν λόγος πριν από την έναρξη της τελικής φάσης της διοργάνωσης. Ό,τι το «Stefania» των Kalush Orchestra με καταγωγή από τα Καρπάθια, γραμμένο από τον αρχηγό της μπάντας για την μητέρα του, όμως με την ρωσική εισβολή «πέταξε» κι έγινε τραγούδι για όλες τις μητέρες της Ουκρανίας (από το 2014 η χώρα θρηνεί περι τους 15.000 άνδρες), ήταν ΤΟ φαβορί, κάποιοι το «έβλεπαν» από τότε ότι θα ήταν εκείνο που θα κατακτούσε την πρώτη θέση.

Η λαϊκή ετυμηγορία «μίλησε». Βέβαια οι κριτικές επιτροπές είχαν άλλη άποψη- εδώ η ελληνική επιτροπή έδωσε ντουζ πουάν- τουέλβ πόιντς στο Αζερμπαϊτζάν που εκπροσωπήθηκε από το fade to black- εν τέλει «μίλησαν» οι λαοί.

Το «Stefania» πέτυχε την συγκυρία. Έτσι κι αλλιώς ήταν/είναι ένα ενδιαφέρον τραγούδι. Ένα πάντρεμα παραδοσιακής μουσικής με ραπ. Η σκηνική παρουσία είχε ρυθμό, παλμό, διαρκή κίνηση. Και συναίσθημα. Πολύ συναίσθημα. Στο τέλος ο αρχηγός της μπάντας Όλεχ Πσιουκ με το «Παρακαλώ βοηθήστε την Ουκρανία, τη Μαριούπολη. Βοηθήστε το Άζοφσταλ τώρα», έστειλε το κομμάτι να φωλιάσει στις καρδιές των τηλεθεατών.

Τραγούδι «σημαία» και νέο βιντεοκλιπ

Πλέον είναι η μουσική «σημαία» της Ουκρανίας, διότι το νέο βίντεο κλιπ με γυρίσματα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς  στις πόλεις Μπούτσα, Χοστομέλ, Ιρπίν, Μποροντιάνκα και στα περίχωρα του Κιέβου με διαλυμένα από βόμβες κτίρια, καρβουνιασμένα δέντρα,  καταφύγια, οικογένειες να χωρίζονται, βόμβες μολοτοφ, φλεγόμενα τανκς, δεν είναι ότι θέλεις να δεις για να σου φτιάξει η διάθεση.

«Αν και δεν υπάρχει λέξη για τον πόλεμο στο τραγούδι, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να συνδέουν το τραγούδι με τη μητέρα Ουκρανία. Επιπλέον, η κοινωνία άρχισε να το αποκαλεί τον ύμνο του πολέμου μας!», αναφέρει το συγκρότημα στο YouTube.

Στα αναμενόμενα, για όσους παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα του γιουροβιζιονικού θεσμού και η ανάδειξη της Αγγλίας– στην προηγούμενη διοργάνωση εισέπραξε καθολική απόρριψη επιτροπών- κοινού. 

Πιθανόν αν επικρατούσαν άλλες συνθήκες στην ευρωπαϊκή ήπειρο να ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Η Ισπανία με την Σανέλ ή Τσανέλ (όλοι είπαν ότι είναι η ισπανική εκδοχή της Φουρέιρα, αν όχι η ίδια) και την εντυπωσιακή- κατ άλλους προκλητική- εμφάνιση και το «Slomo» τσίμπησε την τρίτη θέση.

Η Ελλάδα με έξι 12άρια από κριτικές επιτροπές στην όγδοη θέση (αλλά έκτη στις επιτροπές) , χάρη στο «Die together» της Αμάντα Γεωργιάδη, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και τις χαμηλές αποδόσεις στα στοιχήματα. Από την ψηφοφορία των τηλεθεατών πάντως μάλλον χλιαρές εντυπώσεις προκάλεσε.

Όπως και να έχει με την ερμηνεία του «Die together», τη σκηνική παρουσία η Ελλάδα, σύμφωνα με τους μελετητές του ευρωπαϊκού τραγουδιστικού διαγωνισμού, είχε να «πιάσει» τέτοια βαθμολογία από το 1992 και να βρεθεί στην δεκάδα από το 2011.

Το «αλλά» της Σερβίας

Η «κούρσα» της Σερβίας με την αρχιτέκτονα Άννα Τζούριτς- Konstrakta– και το «In corpore sano» παραξένεψε κάποιους, θεωρήθηκε ωστόσο αναμενόμενη. Επι τρία λεπτά έπλενε τα χέρια της με ρεφρέν «να είστε υγιείς να είστε υγιείς να είστε υγιείς να είστε υγιείς» αναφέροντας ευκρινώς στην κατακλείδα των στίχων: «άρρωστο μυαλό σε υγιές σώμα, θλιμμένη ψυχή σε υγιές σώμα, απεγνωσμένο μυαλό σε υγιές σώμα, τρομοκρατημένο μυαλό σε υγιές σώμα» με το τελικό ερώτημα «και τώρα τι;». Και ο νοών νοείτω.

Έκπληξη ήταν η τελική κατάταξη των Φινλανδών (5οι από το τέλος). Η χώρα των 1000 λιμνών έστειλε το «βαρύ πυροβολικό» της, καθώς οι «The Rasmus», έτσι κι αλλιώς δημοφιλείς στην πατρίδα τους- λέγεται πως δεν υπάρχει σπιτικό στη Φινλανδία που να μην έχει έστω έναν δίσκο τους-, με την παγκόσμια επιτυχία «Living in a world without you», θα είχαν επιδραστικότητα ικανή για μεγάλη διάκριση. Στον «κουβά» τα στοιχήματα.

Δικαιολογημένοι οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί του πολυτάλαντου Σαμ Ράιντερ ο οποίος χάρη στο «Spaceman» αποκατέστησε τη- χαμένη- γιουροβιζιονική τιμή της Αγγλίας. Καλό το τραγούδι, καλά και τα σχεδόν 13 εκατ. φόλοουερς του tiktoker Ράιντερ, που ένα ρόλο- δεν μπορεί- θα τον έπαιξαν στο σκορ.

Στον «πάτο» της γενικής κατάταξης βρέθηκε η Γερμανία με το «Rock stars» και τον Μαλικ Χαρις που απέσπασε μόλις έξι βαθμούς κι αυτές από τους τηλεθεατές. Διότι από τις επιτροπές έλαβε ένα ολοστρόγγυλο «κουλούρι».  Με μία έννοια απέφυγε τα χειρότερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 2015 με το «Black smoke» από την Ανν Σοφι «πέτυχε» το απόλυτο αρνητικό. Θεωρητικά για τη Γερμανία το «κακό» τρίτωσε φέτος καθώς δεν είχε πάρει βαθμούς άλλες δύο, διαδοχικές, χρονιές (1964, 1965).

Τα γεωπολιτικά ως συστατικό του θεσμού ήταν και σε αυτή τη διοργάνωση

Ακούστηκαν αποδοκιμασίες όταν η Κύπρος έδωσε τους 12 βαθμούς στην Ελλάδα, δεν συνέβη το ίδιο στην περίπτωση σκανδιναβικών χωρών.

Περίπου αναμενόμενο το γεγονός ότι οι κριτικές επιτροπές  από τις γειτονικές Αλβανία και Βόρειο Μακεδονία δεν ψήφισαν την ελληνική εκπροσώπηση.

Δεν άφησε να «πέσει κάτω» το ρατσιστικό σχόλιο που δέχθηκε μέσω σοσιαλ μίντια ο Γιώργος Καπουτζίδης όταν αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Σουηδίας και το έκανε γνωστό τη βραδιά του τελικού της Eurovision.

«Αυτή ήταν η Κορνίλια Τζέικομπς από τη Σουηδία. Πολύ θερμή υποδοχή στο στάδιο, είναι ένα από τα φαβορί της βραδιάς. Και βλέπετε, δεν είπα τίποτα, κύριος. Γιατί ψηφίζετε σήμερα και θέλω να έχετε καθαρό μυαλό», ενώ έδωσε σκληρή απάντηση σε σχόλιο που του έγινε κατά την διάρκεια του Β’ ημιτελικού της Πέμπτης. «Την Πέμπτη που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδερφή. Αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη και έξυπνη και επιτυχημένη. Και μη σοκάρεστε, αυτά πρέπει να τα συζητάμε και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, τότε δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ».

Ο αυτοσαρκασμός του Νταμιάνο Ντάβιντ

Ο Νταμιάνο Ντάβιντ των Moneskin περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο, μετά από το ντόρο που προκλήθηκε με την κατασκευασμένη είδηση ότι κάτι «οσφρίστηκε» στον περσινό τελικό περιμένοντας τα αποτελέσματα.

Έγινε τότε βάιραλ στα σόσιαλ μίντια ότι έκανε χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού της Eurovision. Μέχρι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρενέβη προκειμένου να μην στεφθούν νικητές.

Ο Ντάβιντ έπειτα από την παρουσίαση της νέας επιτυχίας «Supermodel» της μπάντας σε ερώτηση αν έχει να συμβουλεύσει κάτι τους συμμετέχοντες  απάντησε αστειευόμενος: «Διασκεδάστε και μείνετε μακριά από το τραπέζι παιδιά! Μην το κάνετε».

«Ψύλοι στ’ αυτιά» της EBU

Προβληματισμός στους κόλπους της EBU προέκυψε το βράδυ του Σαββάτου  κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων σε έξι περιπτώσεις. Ελέγχεται το ενδεχόμενο να επηρεάστηκαν ψηφοφορίες σε Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο.

Μπήκαν «ψύλλοι στ’ αυτιά» των στελεχών της EBU  για τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών από τις συγκεκριμένες χώρες.

Το τεχνικό πρόβλημα σύνδεσης, για παράδειγμα, με τη Μολδαβία τη βραδιά του τελικού, όταν η εκπρόσωπος της χώρας δεν εμφανίστηκε και τελικά τα αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της EBU, εικάζεται ότι ήταν τεχνητό και ελέγχεται.

«Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών στη δεύτερη πρόβα του δεύτερου ημιτελικού εντοπίστηκαν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBU.

Οι τρεις από τις 6 χώρες στις οποίες η EBU άλλαξε τη βαθμολογία, αρνήθηκαν να εμφανιστούν στον τελικό της Eurovision για να κάνουν τις ανακοινώσεις.   

Το μενού της Eurovision «πλήρες». Είχε και την τηλεθέαση της. Το βράδυ του Σαββάτου από τους δέκα που ήταν μπροστά στις τηλεοράσεις τους μεταξύ 22.00 και 01.30 έφθασαν κάποια στιγμή οι επτά να ήταν συντονισμένοι  στην ΕΡΤ1 βλέποντας τον τελικό της διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Survivor: Αποχώρησε για λόγους υγείας η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου

Νέα εφημερίδα από σήμερα στα περίπτερα (Photo)

«Καλύτερα δε γίνεται»: Η Δήμητρα Παπαδοπούλου έφερε τα πάνω – κάτω στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:22