search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:42
MENU CLOSE

ΗΠΑ – Μακελειό στο Μπάφαλο: Το προφίλ του 18χρονου που σκόρπισε τον θάνατο (Video/Photos)

16.05.2022 13:19
payton_buffalo_new

Ο Πέιτον Γκέντρον είναι 18 χρόνων. Το Σάββατο σκότωσε 10 ανθρώπους. Χωρίς κανένα λόγο. «Έγκλημα μίσους» λένε οι αμερικανικές αρχές. Ο ίδιος, στο δικαστήριο δήλωσε «αθώος».

Ο Πέιτον Γκέντρον είναι από το Κόνκλιν της Νέας Υόρκης. Μπήκε στο αυτοκίνητο και οδήγησε περίπου 4 ώρες, διανύοντας μια απόσταση σχεδόν 350 χιλιομέτρων και όταν έφτασε σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο, εισέβαλε πάνοπλος και άρχισε να πυροβολεί. Χτυπούσε τους αφροαμερικανούς πελάτες.

Η στρατιωτικού τύπου επίθεση στο σούπερ μάρκετ

Ο 18χρονος ήταν οπλισμένος σαν αστακός, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, κράνος και είχε πάνω του κάμερα με την οποία μετέδιδε το μακελειό live στην πλατφόρμα Twitch.

Πυροβόλησε τέσσερις ανθρώπους στην είσοδο του σούπερ μάρκετ, οι τρεις ξεψύχησαν αμέσως. Μετά μπήκε στο κατάστημα, αντάλλαξε πυρά με έναν άνδρα της ασφάλειας και τον σκότωσε. Συνέχισε να πυροβολεί εναντίον των πελατών. Πυροβόλησε οκτώ, από τους οποίους σκοτώθηκαν οι έξι.

Έφτασε στο Μπάφαλο με σκοπό «να πάρει όσες περισσότερες ζωές μαύρων μπορούσε», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Μπάιρον Μπράουν.

Είχε αγοράσει νόμιμα το όπλο, παρότι είχε εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά

Ο 18χρονος είχε αγοράσει νόμιμα το όπλο του, ένα SR-15, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Παρόλο που ως μαθητής είχε εκδηλώσει επιθετικές τάσεις και είχε μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ δήλωσε στο CBS ότι είναι ασαφές κατά πόσο θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί στον 18χρονο η οπλοκατοχή.  

«Πέρασε από αξιολόγηση για την πνευματική και ψυχολογική του κατάσταση, με βάση κάτι που είχε γράψει στο σχολείο», είπε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Ο Γκέντρον είχε διατυπώσει «γενικόλογα μια απειλή», όταν παρακολουθούσε μαθήματα στο Λύκειο του Susquehanna Valley, τον Ιούνιο του 2021. Είχε οδηγηθεί τότε ενώπιον ιατρικής επιτροπής για να εξετασθεί η πνευματική και ψυχολογική κατάστασή του. Μετά από μιάμιση μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

Κάποιοι γνώριζαν λοιπόν ότι ο νεαρός θα μπορούσε να εκδηλώσει ακραία επιθετική συμπεριφορά και δεν έκαναν τίποτα.

Το προφίλ του 18χρονου

Όταν ο Γκέντρον τελείωσε το σχολείο έπιασε δουλειά ως υπάλληλος σε ένα εμπορικό κατάστημα στο Κόνκλιν. Εργάστηκε για τέσσερις μήνες και μετά έφυγε. Ο εργοδότης του τον περιγράφει σαν έναν σιωπηλό νεαρό, ο οποίος ήταν τυπικός και ειδοποίησε πως επρόκειτο να παραιτηθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Οι γείτονες λένε πως έβλεπαν την μητέρα του, μια όμορφη γυναίκα, στην γειτονιά και «δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ο Γκέντρον είχε ρατσιστικές απόψεις». Ένας άλλος γείτονας λέει πως «δεν του έβγαζες πέρα από μια – δυο λέξεις».

Στις εικόνες που μετέδιδε live ο 18χρονος ακούγεται να λέει «Απλά πρέπει να το κάνω» και στη συνέχεια ανοίγει πυρ.

Είχε αφήσει το μανιφέστο του πριν από το μακελειό, ένα κείμενο 180 σελίδων, το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της αστυνομίας.

Σε αυτό το μανιφέστο αναφέρεται στον λευκό πληθυσμό που «συρρικνώνεται» , όπως αναφέρει το CNN, που έχει στη διάθεσή του το κείμενο. Ο συγγραφέας, που δηλώνει πως είναι ο Πέιτον Γκέντρον προειδοποιεί ότι θα κάνει κάποια επίθεση, την οποία σχεδίαζε από τον Ιανουάριο, μελετώντας λεπτομέρειες από άλλες επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα στις ΗΠΑ.

Ο Γκέντρον δηλώνει πως είχε αγοράσει από καιρό το όπλο και τις σφαίρες και ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι ότι οι έγχρωμοι έχουν υπερκεράσει πολιτισμικά τους λευκούς πολίτες.

Ο Πέιτον Γκέντρον περιγράφει τον εαυτό του ως «φασίστα, αντισημίτη και υπέρμαχο της κυριαρχίας των λευκών».

Όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον των αρχών έκανε έναν οχετό δηλώσεων μίσους για τους αφροαμερικανούς. Οι έντεκα από τους 13 ανθρώπους που πυροβόλησε στο Μπάφαλο ήταν αφροαμερικανοί, από 20 ως 86 χρόνων.

«Είναι αναμφισβήτητα ένα ρατσιστικό έγκλημα μίσους. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μίσος στην καρδιά, την ψυχή και στο μυαλό», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι επρόκειτο «για μία στρατιωτικού στυλ εκτέλεση ανθρώπων που απλά πήγαν στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς».

Η 198η τυφλή επίθεση στις ΗΠΑ φέτος

Ήταν η 198η τυφλή επίθεση στις ΗΠΑ αυτόν τον χρόνο. Οι πάντες προσεύχονται για τα θύματα, οι Δημοκρατικοί ζητούν περισσότερο έλεγχο στην οπλοκατοχή, αλλά δεν έχουν την πλειοψηφία που χρειάζεται για να περάσου τέτοιους νόμους.

Για «επιδημία μίσους», έκανε λόγο η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι Ρεπουμπλικανοί μπλοκάρουν οποιαδήποτε συζήτηση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, επικαλούμενοι τα δικαιώματα των πολιτών με βάση το Σύνταγμα. Κάποιοι λένε πως οι δράστες τέτοιων μαζικών και τυφλών επιθέσεων απλά είναι άτομα διαταραγμένα και δεν φταίει η οπλοκατοχή για τις επιθέσεις…

Και τελικά διαπιστώνεται πως η κουλτούρα της οπλοκατοχής είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο το πολιτικό φάσμα στις ΗΠΑ. Κάτι που δεν αλλάζει εύκολα, όσοι αθώοι και αν χάνουν τη ζωή τους. Όλοι υπόσχονται μέτρα για να κάνουν πιο ασφαλή την Αμερική.

Αλλά οι υποσχέσεις είναι μόνο λόγια, όπως έχει αποδειχτεί κατ΄ επανάληψη, από την επόμενη τυφλή επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

Επιδρομή των UFO στην Ευρώπη: Πόσες «συναντήσεις» με εξωγήινους είχαν πέρυσι οι Βρετανοί

Netflix: Ευθανασία στη σκυλίτσα με την απίστευτη ιστορία που έγινε η ταινία «Rescued by Ruby» (Video+Photos)

Καζακστάν: 37χρονος ρίσκαρε τη ζωή του για σώσει τρίχρονο κοριτσάκι που κρεμόταν από παράθυρο πολυκατοικίας (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:41