search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:56
MENU CLOSE

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η UNESCO ανακοίνωσε συνομιλίες Αθήνας – Λονδίνου για την επιστροφή τους (Video)

19.05.2022 12:00
marmara new

Είναι πάγιο αίτημα της Eλλάδας από τη δεκαετία του 1980. Το είχε θέσει πρώτη από ολους η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Αθήνα απέκτησε ένα από τα πιο όμορφα μουσεία στον κόσμο – το Μουσείο της Ακροπόλεως – προκειμένου να στεγάζει τις αρχαιότητες, ωστόσο το Λονδίνο αποφεύγει την συζητηση.

Μιλάμε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η νεότερη – και πολύ ελπιδοφόρα -εξέλιξη είναι ότι για πρώτη φορά Ελλάδα και Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Unesco να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν όταν o Οργανισμός  ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα τον θέσει όλοι οι έλληνες πρωθυπουργοί στους Βρετανούς ομολόγους τους με τελευταίο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Μπόρις Τζόνσον.

Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην Unesco να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Η κα Μενδώνη το αποδέχθηκε αμέσως και σύμφωνα πάντα με την UNESCO σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της συνάντησης και του διαλόγου

Η Μελίνα και τα Μάρμαρα

Η Μελίνα Μερκούρη, το 1986, ως υπουργός Πολιτισμού, πήγε στην Οξφόδρη να μιλήσει σε ένα debate για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είχε κάνει σημαία της πολιτικής της.

Είχε προηγηθεί το 1982 η ομιλία της στο Μεξικό, στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO, όπου και επισήμως άνοιξε το ζήτημα της διεκδίκησης σε διεθνές επίπεδο.

Ομως έχει ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά πήγε στην καρδιά του ζητήματος, στο Λονδίνο, στάθηκε στην Οξφόρδη ανάμεσα σε διανοούμενους και τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας και μίλησε με το γνωστό της πάθος, ζητώντας συγγνώμη για την προφορά της, λέγοντας ότι θυμίζει έναν εκφωνητή «που μιλάει σαν να ‘χει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο στόμα του».

Στο κοινό βρισκόταν, ως πρόεδρος μάλιστα της Oxford Union, που διοργάνωσε τη συζήτηση, και ο φοιτητής τότε, πρωθυπουργός σήμερα Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. ‘όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo, υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci, υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη, υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner, υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, τότε, η Μελίνα.

Διαβάστε επίσης

Δάκης: Η μάχη με τον καρκίνο και η ανάρτηση που εντείνει την ανησυχία για την υγεία του

Ο θρυλικός Ρόμπερτ Ντε Νίρο έρχεται στη Θεσσαλονίκη για γυρίσματα

Μαρία Ψάλτη για την εκταφή της σορού του πατέρα της: «Ενημερώθηκα τυχαία από το Facebook»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:55