search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:11
MENU CLOSE

Έλον Μασκ: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από αεροσυνοδό της SpaceX – Τι απαντά ο ίδιος

20.05.2022 16:22
elon-musk-23-new

Σε μπελάδες μπήκε ο Έλον Μασκ, καθώς μία αεροσυνοδός σε αεροσκάφος της SpaceX υποστηρίζει πως στη διάρκεια πτήσης κι ενώ του έκανε μασάζ, εκείνος της ζήτησε «κάτι περισσότερο».

Ο δισεκατομμυριούχος πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας «πολιτικά υποκινούμενο», «ποταπό» και «παντελώς αναληθές» όλο το ζήτημα. Η ιστορία ωστόσο διευθετήθηκε με ένα ποσό που έφτασε στα 250.000 δολάρια, όπως γράφει ο ιστότοπος Business Insider.

Το θέμα ξεκινά το 2016, όταν η αεροσυνοδός κατήγγειλε τον Μασκ για σεξουαλική παρενόχληση, καθώς υποστήριξε ότι στη διάρκεια πτήσης προς το Λονδίνο της έδειξε τα γεννητικά του όργανα και για να την πείσει προσφέρθηκε να της αγοράσει ένα άλογο, όπως αναφέρεται στα έγγραφα που συνοδεύουν τον διακανονισμό της υπόθεσης.

Η αεροσυνοδός ήταν μέλος πληρώματος καμπίνας στην SpaceX, την εταιρία που ίδρυσε και ελέγχει ο Μασκ. Ο μεγιστάνας την παρότρυνε να μάθει να κάνει μασάζ για να τον περιποιείται στις πτήσεις. Στη διάρκεια ενός τέτοιου μασάζ, στην ιδιωτική καμπίνα του Μασκ στο σκάφος Musk’s Gulfstream G650ER, εκείνος της ζήτησε να προχωρήσει περισσότερο. Η αεροσυνοδός δεν ενέδωσε, αλλά συνέχισε το μασάζ.

Η αεροσυνοδός, η οποία ασχολείται με την ιππασία, είπε σε μια φίλη της τι συνέβη, η οποία και προσφέρθηκε να καταθέσει. Όμως παρενέβη η εταιρία που φρόντισε να γίνει εξωδικαστικός διακανονισμός, έναντι 250.000  δολαρίων. Στα έγγραφα της υπόθεσης η φίλη της καταγγέλλουσας ανέφερε ότι «η φίλη της δεν είναι προς πώληση… και δεν πρόκειται να κάνει σεξουαλικά χατίρια σε κανέναν, με αντάλλαγμα χρήματα ή δώρα».

Το  Insider ήρθε σε επαφή με τον Μασκ, ζητώντας του να σχολιάσει το θέμα κι εκείνος απάντησε ότι θα χρειαστεί χρόνο γιατί «υπάρχουν πολλά περισσότερα σ΄ αυτή την ιστορία».

Αργότερα απάντησε ότι πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχουν «πολιτικά κίνητρα» και πρόσθεσε: «Εάν είχα την τάση να παρενοχλώ σεξουαλικά, είναι απίθανο ότι κάτι τέτοιο έρχεται στο φως για πρώτη φορά στην 30χρονη καριέρα μου».

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «οι επιθέσεις εναντίον μου θα πρέπει να εξετάζονται μέσα από πολιτικούς φακούς – αυτό είναι ένα στάνταρντ στον τρόπο που ενεργούν – αλλά τίποτα δεν θα με αποτρέψει από το να μάχομαι για ένα καλό μέλλον και για το δικαίωμά μας στην ελευθερία του λόγου».   Μάλιστα προκάλεσε την αεροσυνοδό – την οποία αποκάλεσε «ψεύτρα» – να αποδείξει ότι γνωρίζει κάποια σημάδια στο σώμα του.

Ο Μασκ προέβλεψε μάλιστα ότι «οι πολιτικές επιθέσεις εναντίον μου θα κλιμακωθούν  δραματικά τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά της SpaceX ο αντιπρόεδρος του νομικού τμήματος, Κρίστοφερ Καρντάτσι δήλωσε: «Δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία διακανονισμού».

Η φίλη της αεροσυνοδού σε συνέντευξη στο  Insider, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην υπόθεση, υπό τον όρο της ανωνυμίας, γιατί – όπως είπε – φοβάται για την προσωπική της ασφάλεια.

Η φίλη της αεροσυνοδού υποστήριξε ότι μετά το περιστατικό εκείνη «αισθάνθηκε ότι την εξωθούσαν από την εργασία της και την τιμωρούσαν επειδή αρνήθηκε να εκπορνευθεί».

Το 2018, όταν η αεροσυνοδός πείστηκε ότι η άρνησή της να ενδώσει στις προτάσεις του Μασκ είχαν ουσιαστικά εκμηδενίσει τις πιθανότητες ανέλιξης στην εργασία της, κατέφυγε σε δικηγορικό γραφείο της Καλιφόρνια και έστειλε εξώδικο διαμαρτυρία  στην εταιρία όπου ανέφερε τι είχε συμβεί.

Η διαμαρτυρία αυτή διευθετήθηκε γρήγορα, σε μία συνάντηση των δικηγόρων των δύο πλευρών. Η καταγγελία κατά του Μασκ για σεξουαλική παρενόχληση δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο.

Ωστόσο η φίλη της αεροσυνοδού αποφάσισε, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της καταγγέλλουσας, να επαναφέρει το θέμα στη δημοσιότητα, γιατί όπως είπε στο Insider «αν επιλέξεις να παραμείνεις σιωπηλή, γίνεσαι μέρος αυτού του συστήματος».

Ο Μασκ «είναι ο πλουσιώτερος άνθρωπος στον κόσμο. Κάποιος που έχει τόση εξουσία που μπορεί να κάνει  τέτοιο κακό και μετά να πετά λίγα χρήματα για να τελειώσει το θέμα», είπε η φίλη της αεροσυνοδού.

Παρόλα αυτά η SpaceX έχει αντιμετωπίσει κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2021,την ίδια εβδομάδα που το περιοδικό Time χαρακτήρισε τον Μασκ ως Πρόσωπο της Χρονιάς, τέσσερις γυναίκες που εργάζονται στην SpaceX κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Η εταιρία απάντησε ότι «κάθε ισχυρισμός για παρενόχληση ή διάκριση θα ερευνηθεί λεπτομερώς» και «θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα όταν διαπιστώνεται ότι παραβιάζεται η πολιτική» της SpaceX.

Άλλες έξι γυναίκες έκαναν μήνυση στην Tesla, όπου ο Μασκ είναι πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε ένα από τα εργοστάσια της εταιρίας. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες υποστήριξαν στη συνέχεια ότι μετά την καταγγελία δέχθηκαν διάφορες απειλές από άνδρες συναδέλφους τους.

Διαβάστε επίσης

G7: Έχουμε κινητοποιήσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια για την Ουκρανία – Έτοιμοι να συνεχίσουμε την στήριξη αν χρειαστεί

Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παραιτείται από τη Rosneft

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Μαγνησία: Στεκόμαστε δίπλα στα προβλήματα των πολιτών (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:11