search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 04:26
MENU CLOSE

Ιράν: Kατέρρευσε 10ώροφο κτίριο –  Τουλάχιστον 6 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι στα ερείπια (Videos)

23.05.2022 16:11
iran-324-new
Photo: Hossein Abdullah Asi | TASNIM NEWS AGENCY

Συγκλονίζουν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από την κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου στον Νότιο Ιράν, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν κατά την μερική κατάρρευση του υπό κατασκευή κτιρίου στην πόλη Αμπαντάν και τουλάχιστον 80 είναι παγιδευμένοι στα ερείπια, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

«Τμήματα του δεκαώροφου κτιρίου Μετροπόλ, στο Αμπαντάν, στην επαρχία Χουζεστάν, κατέρρευσαν» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. «Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι προσπαθούν να τους εντοπίσουν.

Κυκλωμένοι από μια παχιά, γκρίζα σκόνη που πλανιόταν στον αέρα, κάτοικοι της περιοχής και περαστικοί παρατηρούσαν τα συντρίμμια του κτιρίου. Κάποιοι έμειναν αποσβολωμένοι, άλλοι ούρλιαζαν από τρόμο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.

Πυροσβέστες, με τη βοήθεια γερανών, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα μπάζα και να σώσουν τους εγκλωβισμένους.

«Τμήματα του δεκαώροφου κτιρίου, που βρίσκεται στην Αμπαντάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κουζεστάν, κατέρρευσαν», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι το εν λόγω κτίριο βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή.

Στο σημείο έχει ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν και εκπαιδευμένα σκυλιά για να συνδράμουν στον εντοπισμό των εγκλωβισμένων, σύμφωνα με το περιφερειακό παράρτημα της Ερυθράς Ημισέληνου.

Οι σωστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ομάδες αρωγής στέλνονται από άλλες πόλεις για να συνδράμουν.

Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την απομάκρυνση των πτωμάτων, καλυμμένων με σεντόνια, ενώ γυναίκες κλαίνε. Πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα συντρίμμια που έπεσαν επάνω τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εγκλωβίστηκαν οδηγοί και επιβάτες που βρίσκονταν μέσα.

Το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα πολυσύχναστο δρόμο, στον οποίον υπάρχουν πολλά γραφεία, καταστήματα και ιατρεία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, που μετέδωσε επίσης ότι ομάδες διάσωσης έχουν μεταβεί στο σημείο και από άλλες πόλεις για να βοηθήσουν με την επιχείρηση, φέρνοντας δύο ομάδες εκπαιδευμένων σκύλων, ένα ελικόπτερο και επτά οχήματα διάσωσης, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στο κτίριο και επιχειρούν.

Οι Αρχές έχουν διατάξει έρευνα για τον εντοπισμό της αιτίας της κατάρρευσης του κτιρίου, ενώ ο ιδιοκτήτης του και ο εργολάβος που το κατασκεύασε συνελήφθησαν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Ομάν, έδωσε εντολή στα σωστικά συνεργεία «να αναπτύξουν αμέσως ομάδες διάσωσης και τον αναγκαίο εξοπλισμό» για την απομάκρυνση των συντριμμιών, μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

«Περίπου το 40% του κτιρίου καταστράφηκε και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει και το υπόλοιπο» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πόλης, Εχσάν Αμπασπούρ, που διέταξε να εκκενωθούν τα γειτονικά κτίρια.

Παράλληλα, στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί εξαγριωμένοι κάτοικοι, που φωνάζουν συνθήματα κατά των Αρχών της πόλης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ο δήμαρχος της πόλης φυγαδεύτηκε για να ξεφύγει από την οργή των πολιτών.

Το κτίριο ήταν ακόμη υπό κατασκευή. Συνελήφθησαν ο εργολάβος που επέβλεπε τις εργασίες και ο ιδιοκτήτης, ανέφερε ο εισαγγελέας της πόλης, Χαμίντ Μαρανιπούρ. Διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της καταστροφής.

Στις αρχές του 2017 κατέρρευσε στην Τεχεράνη το κτίριο Πλάσκο, ένα εμπορικό κέντρο 15 ορόφων, αφού επί ώρες οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί και να το εκκενώσουν.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 πυροσβέστες, σκοτώθηκαν, ενώ οι ζημιές ανήλθαν σε περίπου 365 εκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έμειναν άνεργοι.

Διαβάστε επίσης:

McDonald’s: Τέλος εποχής για την αλυσίδα στη Ρωσία – Εργάτες απομακρύνουν τις “Χρυσές Αψίδες”

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα κρούσματα σε Πορτογαλία, Ισπανία – Εμφάνιση του ιού σε Σκωτία, Δανία

Πεσκόφ: Οι ένοπλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν πρόκειται να δώσουν περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04