search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:38
MENU CLOSE

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο

24.05.2022 21:29
f16

Σε νέες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο επιδόθηκαν τουρκικά μαχητικά με φόντο την εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, πέταξαν 11 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη (6 μαχητικά F-16, 1 ναυτικής συνεργασίας ATR-72, 2 κατασκοπευτικά CN-235 και 2 μη επανδρωμένα UAV) πραγματοποιώντας 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Επτά παραβιάσεις έγιναν από τα F-16, 16 από τα CN-235 και 6 από τα UAV. Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και προέβησαν επίσης και σε 8 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών.

Ταυτόχρονα, την προκλητική τακτική των υπερπτήσεων επανέλαβαν το βράδυ της Τρίτης δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F- 16.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησαν στις 20.43 υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Παναγιάς και των Οινουσσών στα 27.000 πόδια. 

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Προκλητική Navtex

Συνεχίζει να κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση στο Αιγαίο αυτή τη φορά με νέα Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν ένα «θερμό καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα μετά το γκρέμισμα κάθε γέφυρας με τις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματούχων – «Θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35»

Νταβός: Ενεργειακό, Ουκρανία και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνάντηση Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οργισμένη απάντηση της ΝΔ για το παραποιημένο έγγραφο με τους «Κέλτες της Βοστώνης» για το ταξίδι του πρωθυπουργού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:38