search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:00
MENU CLOSE

Τι κρύβει η επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό – Στο προσκήνιο και πάλι το μεταναστευτικό

24.05.2022 06:00
erdogan_new

Κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα κλείνει ο Ταγίπ Ερντογάν αφού τη Δευτέρα (23/5) μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του ανέφερε με ιδιαίτερη ένταση ότι «για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του» ακυρώνοντας παράλληλα την σύγκλιση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που επρόκειτο να συνεδριάσει το φθινόπωρο.

Η Αθήνα παρακολουθεί το νέο κρεσέντο του Τούρκου προέδρου με ψυχραιμία, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει τις φραστικές επιθέσεις του κάνοντας μια επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Οι λόγοι που ο Τούρκος πρόεδρος τορπίλισε τη συγκεκριμένη στιγμή την πολυσυζητημένη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου, – την Κυριακή της Ορθοδοξίας – είναι πολλοί.

Κατ αρχήν όπως φαίνεται ο εκβιασμός που επιχειρεί να κάνει στο ΝΑΤΟ απειλώντας με βέτο για την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία φαίνεται ότι δεν του βγαίνει.

Οι δύο χώρες που κατέχουν ιδιαίτερα αξιόμαχους και σύγχρονους στρατούς εμφανίζονται να έχουν την θετική γνωμοδότηση όλων των κρατών μελών της Συμμαχίας. Άρα τα όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος είναι μάλλον ανούσια και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εμφανίζεται να ανοίγει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα – ο πρωθυπουργός από την Ουάσιγκτον μίλησε για την αγορά των F-35 σε βάθος δεκαετίας, ενώ η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα πετυχημένη.

Ο τρίτος λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη στιγμή εξαιτίας των πρωτοβουλιών που έχει πάρει στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Φυσικά σημαντικός παράγοντας πάντα για τους γείτονες μας είναι η εξαγωγή των εσωτερικών κρίσεων και η δημιουργία εντάσεων με την Ελλάδα ιδιαίτερα σε μια προεκλογική χρονιά.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα περίμενε την έκρηξη Ερντογάν μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα F-35 δεν περίμενε ωστόσο ότι θα γινόταν με τέτοιο άκομψο και τραχύ τρόπο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τη συγκριμένη στιγμή πολύ δύσκολα θα κάνει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Μια τέτοια κίνηση θα τον έκανε αυτόματα μέρος του προβλήματος που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να εργαλοιοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο χθες πέντε σκάφη με 450 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν σε Χίο και Σάμο από την Τουρκία, ενώ αυξημένη είναι η μεταναστευτική πίεση και στον Έβρο.

Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, μιλούν για αύξηση ακόμα και 20% τις τελευταίες εβδομάδες, σε σύγκριση με το ανάλογο περσινό διάστημα, στον Έβρο και παράλληλη, σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.

Ο πρωθυπουργός που βρισκόταν στην Βοστώνη ενημερώθηκε για τα γεγονότα και ζήτησε να βγει μια ανακοίνωση που να μην απαντά επί της ουσίας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογαν προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Διαβάστε επίσης

ΚΚΕ: Καταγγέλλει ότι το youtube «κατέβασε» το κανάλι της Σεμίνας Διγενή

Ζελένσκι: Πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Ερντογάν: Απαράδεκτες και καταδικαστέες – Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50