search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:56
MENU CLOSE

Bentley: Ο «βασιλιάς» από το Μάντσεστερ γίνεται ηλεκτρικός (Photos/Videos)

25.05.2022 06:00
Untitled design (1)

Η εταιρεία βρετανική εταιρεία αυτοκινήτων Bentley μπορεί να κατασκεύαζε πάντα εξαιρετικά αυτοκίνητα, αλλά ζούσε επί πολλές δεκαετίες στη σκιά της Rolls Royce η οποία είχε την πρωτοκαθεδρία στις πολυτελείς λιμουζίνες και στην εξυπηρέτηση της βρετανικής (και όχι μόνο) αριστοκρατίας.

Η εξαγορά της εταιρείας από τον γερμανικό κολοσσό Volkswagen Group το 1998, όμως, και η υπαγωγή στην ευθύνη της Audi, η οποία αποτελεί σημείο αιχμής του ομίλου Volkswagen, το 2022, έφερε ένα νέο αέρα στην ιστορική βρετανική μάρκα.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι Bentley απέκτησαν έναν περισσότερο σπορτίφ χαρακτήρα, και οι 12κύλινδροι κινητήρες τους άρχισαν να εκτιμώνται από τους λάτρεις της αυτοκίνησης για τη γραμμικότητα και την δυναμική κορύφωση της απόδοσής τους.

Έτσι, οι Bentley, άφησαν πίσω τους οριστικά την εποχή που έμοιαζαν με τις Rolls Royce, τόσο στη φιλοσοφία όσο και στην όψη. Η αρχή έγινε με το μοντέλο Bentley Continental R-Type, το οποίο κατασκευαζόταν σε διάφορους κορυφαίους αμαξοποιούς, όπως τον Μούλινερ και Σια που κατασκεύαζε κυρίως τα κουπέ μοντέλα, αλλά και τον Παρκ Γουντ στο Λονδίνο, τον Φρενέ στο Παρίσι, τον Πινινφαρίνα στην Ιταλία, τον Γκρέμπερ στην Ελβετία, κλπ. Τότε ήταν που η μάρκα Bentley απέκτησε το παρωνύμιο: «το αθόρυβο σπορ αυτοκίνητο».


Η ανάληψη της εξέλιξης από την Audi, έφερε τη μεγάλη αλλαγή. Το 2021 ήταν μια καλή χρονιά, με 389 εκατομμύρια ευρώ, και πωλήσεις που φλέρταραν με τις 14.700 μονάδες, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 31%, κάτι καταπληκτικό αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος της τιμής κάθε αυτοκινήτου αγγίζει τις 264.000 ευρώ. Έτσι, η Bentley δεν πέρασε κρίση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ηλεκτρική πρωτιά


Φαίνεται όμως ότι η Bentley έβαλε ακόμη ψηλότερα τον πήχη. Έτσι, στο αρχηγείο του Κρούι, κοντά στο Μάντσεστερ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν πέντε μοντέλα αμιγώς ηλεκτρικά. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Fine-in Five», καθώς θα ξεκινά από το 2025, και για το λόγο αυτό θα επενδυθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 10 χρόνων.


Η ιστορική μάρκα που ίδρυσε το 1919 ο Ουόλτερ Όουεν Μπέντλεϊ, θα ακολουθήσει το παράδειγμα και το project του επετειακού μοντέλου «EXP 100 GT», που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2019, για τα 100 χρόνια της μάρκας.

Έτσι, κάθε Bentley «μηδενικών εκπομπών» θα μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με τις Porsche και τα Audi, που είναι πλέον ξαδέλφια της μέσα στη μεγάλη οικογένεια της VW.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το 2027, το SUV Bentley Bentayga, το κουπέ Bentley Continental GT και η λιμουζίνα Bentley Flying Spur, θα πάρουν τη μορφή επαναφορτιζόμενων υβριδικών, αφού μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Bentley θέλει να έχει τα πρωτεία της «ανανεώσιμης πολυτελούς αυτοκίνησης».


Η εταιρεία προχώρησε ακόμη παραπέρα οικολογικά, εγκαθιστώντας 30.000 ηλιακά πάνελ γύρω από το εργοστάσιο του Τσέσαϊρ, και αρκετές εκατοντάδες κυψέλες που φιλοξενούν τουλάχιστον 300.000 μέλισσες. Μια μικρή ανταπόδοση στη φύση που φιλοξενεί το όλο πρόγραμμα ανανέωσης. Ταυτόχρονα έκανε μια καλή μιντιακή κίνηση, καθώς ενεπλάκη σε στενή συνεργασία με την εταιρεία Michelin, και τον περίφημο γαστριμαργικό οδηγό της, καθώς και με την απονομή των περίφημων «Αστεριών Michelin», που αποτελούν κορυφαία διάκριση στο χώρο της εστίασης.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ιστορική Bentley, μετά από αρκετά χρόνια αστάθειας, τώρα πατά πια γερά στα πόδια της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και νεωτερικότητα, δίχως να κάνει έκπτωση στην απαράμιλλη ποιότητα των προϊόντων της. Η απόλυτα διαστημική, ηλεκτρική Bentley EXP 100 GT που θα κυκλοφορήσει το 2035, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται!

Photos: Bentley media

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς δραμαμίνες θα είναι τα αυτόνομα οχήματα στο μέλλον

Diana Krall: Η ιέρεια της μοντέρνας Jazz στην Αθήνα (Videos)

Euroleague Final 4: Όταν οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης – Οι παρουσίες και οι πρωταγωνιστές (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54