search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 04:15
MENU CLOSE

Επανεκκίνηση των McDonald’s στη Ρωσία με άλλη επωνυμία

26.05.2022 17:39
russia-mcdonalds-234-new

Η Μόσχα αναμένεται να υποστηρίξει τον νέο ιδιοκτήτη των McDonald’s κατά την επανεκκίνηση της αλυσίδας εστιατορίων fast food με άλλη επωνυμία, διατηρώντας όμως τα ίδια μενού και πρότυπα εξυπηρέτησης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ακόμη και πριν φύγουν τα McDonald’s από τη Ρωσία, το μερίδιο των ρωσικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν στα εστιατόρια της αλυσίδας ξεπερνούσε το 95%. Στις 16 Μαΐου, η McDonald’s ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη ρωσική αγορά. Ο νέος ιδιοκτήτης της αλυσίδας φέρεται να είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Alexander Govor.

Τα νέα ρωσικά McDonald’s θα λανσαριστούν με νέα επωνυμία και το γνώριμο μενού και πρότυπα εξυπηρέτησης. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του δημάρχου της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στον τελικό του διαγωνισμού Leaders of Russia.

«McDonalds. Η αλυσίδα των εστιατορίων fast food σε προσιτές τιμές θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Μόσχας, ο νέος Ρώσος ιδιοκτήτης θα διατηρήσει το υπάρχον δίκτυο καταστημάτων, το εργατικό δυναμικό, το συνηθισμένο μενού και τα πρότυπα εξυπηρέτησης», αναφέρει σύμφωνα με το TASS.

Παράλληλα, κατά την ομιλία του, ο Σεργκέι Σομπιάνιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το φαγητό των McDonald’s στη χώρα, ακόμη και πριν από την απόσυρσή τους, βασιζόταν σε ρωσικές πρώτες ύλες.

«Αποδείχθηκε ότι το 95% όλων των προϊόντων, ή ακόμα και το 98%, είναι ρωσικά προϊόντα και με ρωσικές τεχνολογίες. Τα κοτόπουλα μας, τα μπιφτέκια μας, το ψωμί μας, οι ντομάτες και τα αγγούρια μας, και πρέπει απλώς να τα συνδυάσουμε όλα, να τα συσκευάσουμε και να τα πουλήσουμε σωστά. Δουλέψαμε με αυτόν τον όμιλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πήραμε τη σωστή απόφαση, πουλήσαμε το franchise και τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος, θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά, αλλά με ρωσική επωνυμία», εξήγησε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Ο Georgy Ostapkovich, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Στατιστικής Έρευνας και Οικονομίας της Γνώσης στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, υποστήριξε τη θέση του δημάρχου της Μόσχας, ο οποίος είπε ότι η McDonald’s θα μπορούσε να συνεχίσει με επιτυχία με ρωσική επωνυμία.

«Η McDonald’s εργάστηκε ειδικά στη ρωσική αγορά και χρησιμοποιούσε το 95% των ρωσικών προϊόντων. Όχι μόνο περίπου 60 χιλιάδες άτομα εργάζονταν στα McDonald’s, συν περισσότεροι από 100 χιλιάδες από διάφορους αγροτικούς οργανισμούς προμήθευαν προϊόντα στην εταιρεία. Αυτό το 5% των αμερικανικών προϊόντων, ισχύει για σάλτσες, καρυκεύματα… Στην πραγματικότητα, τα McDonald’s εντοπίζονται στη ρωσική αγορά και δεν θα υπάρξουν προβλήματα με το μενού, με την αντικατάσταση των προϊόντων», είπε σε μια συνομιλία με το Russia Today.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου, η αμερικανική αλυσίδα ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη ρωσική αγορά μετά από περισσότερα από 30 χρόνια συνεχής λειτουργίας. Επισημάνθηκε ότι η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο σε έναν Ρώσο επιχειρηματία, στον οποίο θα απαγορευτεί να χρησιμοποιεί το όνομα, το λογότυπο, τις μάρκες και τα μενού των McDonald’s.

Στις 19 Μαΐου, έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας Alexander Govor θα γινόταν ο νέος ιδιοκτήτης του δικτύου. Η εταιρεία του GiD λειτουργεί ήδη 25 εστιατόρια στη Σιβηρία, ανέφερε το RBC.

«Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής της από τη ρωσική αγορά και την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της ρωσικής επιχείρησής της, η McDonald’s Corporation ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας πώλησης και αγοράς με τον Alexander Govor. Βάσει αυτής της συμφωνίας, ο κ. Govor θα αποκτήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των εστιατορίων McDonald’s και θα λειτουργεί εστιατόρια με τη νέα μάρκα», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, «προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών με ισοδύναμους όρους». Θα εκπληρωθούν επίσης «υφιστάμενες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας». Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει «τις επόμενες εβδομάδες».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Rospatent), Γιούρι Ζούμποφ, σε συνομιλία με το RIA Novosti, τόνισε ότι η McDonald’s θα μπορούσε να μεταφέρει εμπορικά σήματα στον διάδοχό της: «Αξίζει να περιμένουμε την απόφαση των μερών».

Ο νέος ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων της McDonald’s στη Ρωσική Ομοσπονδία θα λάβει “όλη την απαραίτητη βοήθεια“, διαβεβαίωσε ο Denis Manturov, επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Η Ρωσία ετοιμάζει κατασχέσεις

Η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο νόμο που θα της επιτρέψει να πάρει τον έλεγχο τοπικών δυτικών εταιρειών που αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη ρωσική αγορά, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο νόμος αναμένεται να δώσει στη Ρωσία την άδεια να παρέμβει όπου υπάρχει απειλή για τις θέσεις εργασίας ή την εγχώρια βιομηχανία, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις δυτικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την αγορά, εκτός εάν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν ένα σημαντικό οικονομικό κόστος.

Το σχέδιο για τη δήμευση περιουσίας ξένων επενδυτών, ακολούθησε την φυγή δυτικών εταιρειών, όπως Starbucks, McDonald’s, AB InBev Brewery και άλλων, που δημιούργησε μια κατάσταση όπου η ρωσική οικονομία, με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, να αντιμετωπίζει ύφεση και υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμό.

Πάντως, η ιταλική Unicredit Bank, η αυστριακή Raiffeisen Bank, η IKEA, η Burger King και εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Η ΙΚΕΑ, η οποία ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και η Raiffeisen Bank δηλώνει ότι αξιολογεί όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας προσεκτικής απόσυρσης από τη Ρωσία. Η Unicredit αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Burger King δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Το νέο νομοσχέδιο, ανοίγει τον δρόμο στις ρωσικές αρχές να διορίσουν διευθυντές σε εταιρείες που ανήκουν σε ξένους από «εχθρικές» χώρες, οι οποίες σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Σοφία: Νέοι βανδαλισμοί στο μνημείο – Χαράζουν ονόματα και καρδιές στη στήλη στήριξης του κτίσματος (Video)

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο Περού – Δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι (video)

Φεστιβάλ των Καννών: Οι πολιτικές διαμαρτυρίες στο κόκκινο χαλί (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06