search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τα εσωκομματικά επιστρέφει στο «σκληρό ροκ»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2231
26/5/2022
26.05.2022 06:00
tsipras_new

Ανεβάζει και πάλι τους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς η Κουμουνδούρου ύστερα από την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών που απορρόφησαν την προσοχή και την κινητοποίηση όλου του κομματικού μηχανισμού τις τελευταίες εβδομάδες.

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί εξ ορισμού «προεκλογικό» το καλοκαίρι, επομένως, από εδώ και στο εξής, δεν προβλέπεται χαλάρωση, μόνο ένταση της αντιπολιτευτικής προσπάθειας, ανάδειξη του σχεδίου για την επόμενη μέρα, και υπογράμμιση της δυνατότητας ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση.

Η θερινή προεκλογική προετοιμασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει και την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από αύριο ξαναρχίζει επαφές με φορείς ενώ από Δευτέρα ξαναπιάνει το νήμα των περιοδειών και των πολιτικών εξορμήσεων σε γειτονιές της Αττικής και πόλεις της περιφέρειας.

Αύριο Παρασκευή πιο συγκεκριμένα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προκειμένου να συζητήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπισή τους δηλαδή την ρύθμιση του πανδημικού χρέους αλλά και την δυνατότητα πρόσβασης στη ρευστότητα, δηλαδή τον δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα.

Στην κορυφή της ατζέντας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συνεχίσει να θέτει τα ζητήματα της ακρίβειας σε αγαθά και ενέργεια, (ήταν άλλωστε κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας ακόμη για τις εσωκομματικές εκλογές) αλλά και τα θέματα της οικονομίας συνολικότερα, με την στρατηγική της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς να μπαίνει στο στόχαστρο (επιχειρήσεις, τουρισμός, κλπ).

Στην Κουμουνδούρου εξ άλλου θεωρούν πως το θέμα της ακρίβειας θα συνεχίσει να εντείνεται και να είναι αισθητό στην τσέπη των πολιτών. «Δεν είναι θέμα επικαιρότητας, αλλά καθημερινότητας» επισήμανε σε συνέντευξή του στη Real News ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας «οι πολίτες δεν χρειάζονται κανέναν για να τους υπενθυμίζει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει τιναχτεί στον αέρα(…) Περιμένουν ακόμα την υποτιθέμενη βοήθεια από την κυβέρνηση η οποία δεν φτάνει ποτέ. Δεν έχουν ανοίξει καν την πλατφόρμα που είχαν ανακοινώσει και σε λίγο μπαίνει ο Ιούνιος».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» και τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν είναι απλώς μέρος του προβλήματος, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών». Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ακόμη και η προχθεσινή δημοσκόπηση της MARC, αποκαλύπτει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προ μηνός αποδεικνύονται επικοινωνιακή φούσκα, καθώς το 41,1% των πολιτών θεωρεί ότι δεν πρόσφεραν «σχεδόν καμία βοήθεια», ενώ το 42,9% αναφέρει ότι ήταν αναγκαία βοήθεια αλλά χρειάζονται κι άλλα μέτρα.

Βλέπουν «δικαίωση»

Στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στο επίκεντρο βρίσκεται η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το τι (δεν) αποκόμισε ο πρωθυπουργός από το ταξίδι του, την κλιμάκωση Ερντογάν και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Η Κουμουνδούρου φαίνεται να νιώθει δικαιωμένη για την κριτική περί «δεδομένου» και «πρόθυμου» συμμάχου που έχει ασκήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του προς το Νίκο Χατζηνικολάου την περασμένη Παρασκευή, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκαν στο 100% τα αιτήματα που είχε υποβάλλει στην αμερικανική πλευρά, αντί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί, έδωσε «το 100% και παραπάνω από αυτά που ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

To μήνυμα ότι η κυβέρνηση έδωσε αλλά δεν πήρε υπογραμμίστηκε και στη συνέχεια, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν τη Δευτέρα για διακοπή κάθε διαλόγου με τον Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ καταδίκασε τις δηλώσεις, στρέφοντας ταυτόχρονα την προσοχή σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες: «Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Την Τρίτη ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε «24 ώρες χωρίς αμερικανική αντίδραση στις δηλώσεις Ερντογάν. Η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν κατέληξε σε σαφή μηνύματα ΗΠΑ προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αποθρασύνεται αυτή όλο και περισσότερο».

Ακολούθησε η προαναγγελία Ερντογάν για την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Γιουνούζ σε περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση των ΗΠΑ και της Κομισιόν «να απαντούν σε επίθεση Ερντογάν και ανακοίνωση για νέες έρευνες στο Αιγαίο, με δηλώσεις ίσων αποστάσεων, ενώ και η Γαλλία τηρεί σιγή ασυρμάτου». «Η προάσπιση της κυριαρχίας μας επιβάλλει διεκδικητική εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν το θέμα της συνεχιζόμενης αποστολής όπλων στην Ουκρανία, σχολιάζοντας καταρχάς ότι αυτό το πληροφορηθήκαμε από μια «τρίτη χώρα», δηλαδή από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας και Γιώργος Κατρούγκαλος σε κοινή τους δήλωση η οποία συνόδευσε επείγουσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας, εγκάλεσαν την κυβέρνηση για την αποστολή βαρύτερου τύπου οπλισμού στην Ουκρανία, υπό τη λογική ότι κάτι τέτοιο εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στον πόλεμο και έθεσαν το ερώτημα «πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή», και με ποιες διαδικασίες. «Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual»;

Παράλληλα επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό λέγοντας ευθέως ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν η προσωπική του προβολή και όχι η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων.

Επανερχόμενοι μετά την παραδοχή του υπουργού ότι πράγματι η κυβέρνηση στέλνει οπλισμό από τα «αποθέματα» της χώρας, οι τομεάρχες Άμυνας κατηγόρησαν τον Νίκο Παναγιωτοπούλο ότι έλεγε ψευδώς το προηγούμενο διάστημα πως δεν συνεχίζονται οι αποστολές νέου αμυντικού υλικού, ενώ αμφισβήτησαν ευθέως τον ισχυρισμό του ότι δεν επηρεάζεται η αμυντική δυνατότητα της χώρας. Ζήτησαν δε διευκρινίσεις για το «ποιες ακριβώς ποσότητες ποιων ακριβώς όπλων και πυρομαχικών έχει αποστείλει και θα αποστείλει».

Αρμόδια πηγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για αποστολή οπλισμού που αποσπάται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επισήμαινε ότι το υπουργείο μιλά για «αποθέματα» και όχι για αμυντικό υλικό σε διάταξη, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάποια ισχυρή ένδειξη όσο αποφεύγουν να δώσουν στη δημοσιότητα ενημέρωση για το τι οπλισμό στέλνουν ακριβώς.

Διαβάστε επίσης

Καβγάδες για το… μέγεθος: Οι αναλογίες κομματικής και εθνικής κάλπης για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα

Οι ορεινές κοινότητες στην Ελλάδα: Χωριά και οικισμοί αφήνονται στην τύχη τους

Τρεις κυρίες αναστατώνουν την Ευρώπη: Οι πρωθυπουργοί Εσθονίας, Φινλανδίας και Σουηδίας σε πρώτο πλάνο (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:35